1:2
(0:0, 1:1, 0:1)

Dukla podlehla Olomouci i v druhém vzájemném přípravném zápase

29.08.2013 / Tomáš Lysý

V předposledním domácím přípravném zápase Dukly před novou sezónou přijela na Vysočinu Olomouc a domácí ji jistě chtěli oplatit porážku z prvního vzájemného zápasu na Hané. Úvodní třetina přinesla dobrou hokejovou podívanou, ve které hráli prim oba gólmani. Góly tak začaly padat až v prostřední dvacetiminutovce. Nejprve využil druhou přesilovou hru Dukly v zápase střelou od modré Matic Podlipnik. O půlminuty později bylo srovnáno po teči Jana Knotka. Poslední část hry byla velmi vyrovnaná a když se zdálo, že utkání skončí spravedlivou dělbou bodů, prosadil se Bartoň. Dukla tak podlehla svému soupeři těsně 1:2 a stejnou porážku si připsala i v samostatných nájezdech, které následovaly po konci zápasu.
29.08.2013 17:30, Přípravné zápasy - 11. kolo

HC Dukla Jihlava

Rittich – Jícha, Dobrovolný, Tobola P., Jaroš, Podlipnik, Štebih, Kaláb – Kadlec, Hubáček, Vysloužil, Velecký, Prokš, Malec, Zeman, Čachotský, Březina, Mikeš, Kuřítko, Důras
1

HC Olomouc

Halász – Bartoň, Ondrůšek, Kadela, Janáček, Jaroměřský, Škůrek – Rác, Pekr, Švaňhal, Herman, Řípa, Lehečka, Králík, Kucharczyk, Diviš, Selingr, Knotek
2
Branky a nahrávky: 34. Podlipnik (Důras) – 35. Knotek (Janáček), 60. Bartoň (Kucharczyk, Diviš). Rozhodčí: Hejduk – Polák, Jeletz. Vyloučení: 2:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 304. Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Průběh utkání

Od začátku úvodní třetiny se hrál na přípravný zápas slušný hokej ve svižném tempu. První náznak šance měl Jakub Herman, který si počkal, až mu zpoza branky Ritticha nahraje Pekr, domácího gólmana ale neprostřelil. Následovala rychlá akce Kuřítka s Kadlecem, při níž byl druhý jmenovaný hákován a Dukla hrála první přesilovku zápasu, jenže až na tvrdou střelu Podlipnika od modré bez vážnější šance. To hosté si ve své početní převaze vedli nebezpečněji. Řípa přenesl puk z pravého kruhu na levý, kde už čekal připravený Herman. Touš ale netrefil ideálně a vyprášil jen Rittichovy betony. Na konci přesilovky se dostal do protiútoku Adam Zeman. Halász vyrazil jeho pokus jen před sebe, kde dojížděl Jaroš a ani ten si na gólmana Olomouce nepřišel. Na konci úvodní třetiny prověřil připravenost hostujícího muže s maskou Důras. Nejprve si najel až před Halásze, ale mezeru mezi jeho betony nenašel a o pár vteřin po přejetí modré tvrdě vystřelil, leč opět bez úspěchu.

Druhá část začala šancí Olomouce, když na pravé straně před Rittichem byl zcela volný Králík. Pokoušel se vystřelit z první, ale puk se mu zamotal mezi brusle. Domácí poté přestáli bez úhony dvouminutové oslabení. Již při hře v plném počtu hráčů měla Olomouc další možnost, Rác ale velkou šanci nevyužil, když zcela sám před gólmanem Dukly přestřelil. Přišlo tak potrestání z hokejek domácích. V rychlém sledu hráli Jihlavští dvě přesilovky za sebou. Tu první ještě nevyužili, ale při druhé se ke střele od modré dostal Matič Podlipnik a Halász na ni díky špatnému výhledu nestačil zareagovat - 1:0.

Z vedení se ale červenožlutí radovali pouze třicet vteřin. Vyrovnávací akce opět začala na modré čáře, kde vystřelil Janáček a Jan Knotek tečoval puk za záda bezmocného Ritticha - 1:1. Jihlavu obdržený gól nesrazil a naopak pokračovala v aktivní hře, díky které si vynutila další dvě přesilové hry. Místo střelby se však hráči s ježkem na prsou až moc pokoušeli o kombinaci, takže Halász neměl příliš mnoho práce. Do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu.

Do poslední části vstoupila Dukla aktivněji. Důras ukázal rychlé nohy a brusle, takže ho Diviš musel faulovat, ale ani v této přesilové hře nebyla Jihlava nebezpečná. Prosadit se naopak mohla Olomouc, když v oslabení unikal sám na Ritticha Řípa, ale mladý gólman se vyznamenal. Tempo hry poté lehce upadlo do průměru. Z letargie probudil oba týmy až Rác, po jehož výborné přihrávce promáchl mezi kruhy ke střele připravený Diviš. Byl to opět Michal Důras, který znovu přesvědčil o své šikovnosti, když obkroužil branku Halásze, ale najít volné místo u pravé tyče se mu nepovedlo. Když se zdálo, že utkání skončí spravedlivou remízou, nechali domácí hokejisté u levé tyče Ritticha zcela volného Jakuba Bartoně, pro kterého již nebyl problém zamířit do volné části klece - 1:2.

Dukla tak neoplatila svému soupeři porážku z prvního vzájemného zápasu na Hané a prohrála 1:2. Stejným poměrem podlehla Olomouci i v samostatných nájezdech, které následovaly po zápase. Jako první se trefil hostující Švaňhal. Za Duklu poté vyrovnal Mikeš. Ve třetí sérii se prosadil Roman Rác, když si počkal na lehké povyjetí Ritticha, udělal mu kličku a zakončoval do odkryté branky. Jak se ukázalo, byl to nájezd vítězný, protože vzápětí se neprosadil Velecký.

Poslední domácí přípravný zápas čeká jihlavskou Duklu za týden, kdy v rámci Regionálního poháru nastoupí proti Rebelu Havlíčkův Brod.

Ohlasy trenérů

Petr Fiala (trenér HC Olomouc): „Utkání bylo hodně neurovnané, chvíli byla lepší Dukla, poté zase my. Hodně k tomu přispíval i led, tady (v Jihlavě pozn. aut.) musí být trochu chladněji, jinak kombinace vázne. V závěru se rozhodovalo kdo s koho. Dukla měla tři velké šance, nevyužila je, a tak jsme rozhodli my. To ale není v přípravě tak důležité. Hráči ukázali, že jsou věci, které nám jdou a které ne. Na to, abychom to odstranili, máme ještě téměř čtrnáct dní.“

František Zeman (asistent trenéra HC Dukla Jihlava): „Hráče jsme na poradě nabádali, že přijede kvalitní soupeř. Chtěli jsme určovat ráz hry, bohužel se nám to ale nepodařilo. Olomouc nám v první třetině dala lekci, ke které jsme si museli v kabině něco říct. I po zbytek utkání byli hosté o krůček lepší. Dali jsme pěkný gól v přesilové hře, avšak střídání nato jsme inkasovali lacinou branku. Závěr jsme nezvládli takticky. Hráči chtěli chvilku před koncem rozehrát kotouč v obranném pásmu, když hosté chtěli zašlapovat. Nepokryli jsme si sjíždějícího obránce, který dal poté gól do prázdné odkryté brány. Z těchto chyb bychom se měli poučit, už v kabině si hráči k utkání sami něco řekli. Sezona se blíží, do začátku tyto nedostatky ještě vypilujeme.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie