6:4
(1:2, 4:2, 1:0)

16.09.2013 / Tomáš Lysý

16.09.2013 18:00, NOEN Extraliga juniorů - 2. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Tobola, Dundáček, Polívka, Žáček, Čermák, Vala D., – Severa, Jícha, Vala J. – Lupač, Juráň, Molnár – Nováček, Vantuch, Mahút – Beran, Sladký
6

HC Olomouc

Kochta (35. Slezák) – Škůrek, Brančík, Kreigher, Rašner, Soukal, Brandýs – Ostřanský, Králík, Jergl – Kocián, Fibrich, Rajnoch – Bauer, Beták, Zezula – Markl
4
Branky a nahrávky: 9. Polívka, 21. Molnár (Žáček), 26. Tobola (Dundáček), 35. Lupač (Juráň, Molnár), 39. Juráň (Molnár), 58. Vala J. – 12. Jergl (Rašner), 19. Ostřanský (Jergl), 25. Králík (Jergl), 36. Fibrich (Kocián). Rozhodčí: Talpa – Dančišin, Matějček. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 74. Střely na branku: 33:29. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2. 2:3, 4:3, 4:4, 6:4.

Průběh utkání

Do dohrávaného utkání 2. kole NOEN extraligy juniorů vstoupila aktivněji Dukla, jenže Jíchovi se ani v jednom ze dvou průniků nepodařilo dostat puk tam, kam by chtěl, a v situaci dva na jednoho vyprášil Molnár pouze betony hostujícího gólmana. Jihlava se nakonec přece jen radovala, a to na začátku deváté minuty. Erik Polívka se dostal ve středním pásmu k puku, před modrou čárou vypálil a pouze gólman Olomouce Jakub Kochta ví, zda situaci podcenil nebo na puk přes dva svoje obránce neviděl - 0:1. Červenožlutí měli poté výhodu přesilové hry, ve které ale sami inkasovali. Hosté se dostali před Svobodu, Rašner našel před gólmanem domácích volného Aleše Jergla, který i s trochou štěstí vyrovnal - 1:1.

Svoboda se pak zaskvěl zejména při první přesilovce hostů, když si poradil se střelou Jergla i s dorážkou jeho spoluhráče z útoku Králíka. Do šaten šla nakonec spokojenější Olomouc. Po přihrávce Jergla ještě netrefil na pravém kruhu puk Milan Ostřanský. Vše si ale vynahradil za několik vteřin, když se prosadil před domácím gólmanem po přihrávce Jergla zpoza branky - 1:2.

Ve druhé třetině se s góly doslova roztrhnul pytel. Hned šestkrát se totiž třepetal puk v síti. Po jednapadesáti vteřinách hry vyrovnal po přihrávce Žáčka Alexandr Molnár – 2:2. Vyrovnaný stav vydržel pouze čtyři minuty. Aleš Králík napadal domácího kapitána Tobolu, kterému se puk zamotal mezi bruslemi. Toho hostující centr samozřejmě využil, následně udělal kličku Svobodovi a střelou do odkryté klece vrátil svému týmu vedení – 2:3.

O minutu později bylo opět vyrovnáno. Dukla se dlouho nemohla v přesilové hře usadit před Kochtou. Nakonec ale Dundáček vybojoval puk a přihrál ho na modrou Hynku Tobolovi. Mladší z bratrské dvojice Tobolů dobře věděl, že Vala dobře zakrývá výhled gólmanovi Olomouce, vystřelil a puk se zastavil až v síti - 3:3. A gólové hody pokračovaly. Po nevyužité přesilovce na každé straně se domácí ujali vedení. Střelu Juráně neudržel Kochta ve výstroji, puk propadl k dotírajícímu Marku Lupačovi, který jej propasíroval za brankovou čáru - 4:3. Po čtvrtém inkasovaném gólu přepustil Jakub Kochta své místo Martinu Slezákovi.

Také Olomouc vyrovnala poměrně šťastným gólem. Nahození Josefa Fibricha od mantinelu změnilo směr, na což Svoboda nestihl zareagovat a puk přelétl nad jeho lapačkou do sítě - 4:4. Minutu před koncem dvacetiminutovky plné zvratů zkoušel vystřelit Lupač s Polívkou, ale Slezák jejich střely vyrazil. Odražený puk ale vybojoval Molnár, vrátil ho před branku a Marcel Juráň znovu poslad Duklu do vedení - 5:4.

V závěrečné části se Jihlava zaměřila především na pozorné bránění a nepouštěla soupeře z Hané před svého gólmana. Za zmínku stojí závar před Slezákem, kdy se neprosadil Lupač s Vantuchem. Jinak gólových šancí oproti předcházející třetině značně ubylo. Když už se zdálo, že utkání skončí nejtěsnější výhrou domácíh hokejistů, prosadil se ve skrumáži před brankou Jiří Vala – 6:4. Olomouc se ještě pokusila zdramatizovat zápas a zkusila power-play, Jergl ve hře bez gólmana ale nejprve netrefil u pravé tyčky odkrytou část branky a o minutu později stejného útočníka vleže vychytal Svoboda. Dukla si tak připisuje první vítězství v sezooně, Hanáci naopak po dvou výhrách poprvé prohrávají.

Ohlasy trenérů

Kamil Přecechtěl (HC Olomouc): My jsme předvedli zatím svůj nejhorší výkon v nové sezoně a také proto jsme zaslouženě prohráli. Myslím si, že domácí chtěli dnešní utkání více vyhrát, než my.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Jsem rád, že jsme se chytli. S kluky jsme pro to udělali po prohře ve Vsetíně hodně. Měli jsme s hráči nějaké pohovory a kluci si je vzali k srdci. Dnešní zápas nebyl jednoduchý, byl v podstatě jak na houpačce. Dvě třetiny byly velmi vyrovnané, ale dopouštěli jsme se mnoho individuálních chyb, které tým jako Olomouc dokáže potrestat. Nicméně ve třetí třetině jsme hráli opravdu zodpovědně a hosty jsme k ničemu nepustili. Ve finále bylo naše vítězství zasloužené, byli jsme o malinko lepší.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie