3:5
(1:2, 2:0, 0:3)

20.09.2013 / Tomáš Lysý

20.09.2013 18:15, NOEN Extraliga juniorů - 5. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda D. – Žáček, Tobola, Vala D., Dundáček, Březka, Čermák – Severa, Březina, Lupač – Mahút, Vala J., Molnár – Vykouk, Vantuch, Beran – Sladký
3

HC Vítkovice Ridera

Svoboda R. – Jonáš, Hawlík, Demel, Klok, Cabák, Černín, Kuťák, Rudl – Byakov, Němec, Holý – Balhuta, Slováček, Tomi – Ballner, Illéš, Škutchan – Ollender, Sysala, Gelnar
5
Branky a nahrávky: 5. Březina (Tobola), 25. Dundáček, 39. Severa (Sladký) – 4. Tomi (Demel, Klok), 19. Byakov (Hawlík), 48. Blahuta (Slováček), 49. Němec (Demel, Klok), 57. Holý (Klok, Ollender). Rozhodčí: Čech – Jindra, Skopal. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 74. Střely na branku: 16:55. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:5.

Průběh utkání

Utkání začalo hodně zostra. Již ve čtvrté minutě poslal Vítkovice do vedení Vojtěch Tomi. Po střele Demela se puk od zadního mantinelu odrazil přímo na hůl mladého útočníka a ten měl již snadnou práci - 0:1. O minutu později bylo vyrovnáno. David Březina se ve středním pásmu ujal puku, oklamal dva hráče soupeře a i když ho následně Hawlík málem připravil po puk, člen reprezentační dvacítky o něj nepřišel a poté překonal Reného Svobodu ranou k tyči - 1:1. Dukle se ve třinácté minutě naskytla padesátivteřinová možnost přesilovky pět na tři, k ohrožení gólmana hostů se ale nedostala. V čase 18:20 byli vyloučeni dva hráči Dukly a hosté dvouminutovou dvojnásobnou početní převahu využili po deseti vteřinách. Hawlík našel před brankou zcela volného Dmitry Byakova, který se bez problémů trefil do volné části klece - 1:2.

Na začátku druhé třetiny opět hrála Dukla přesilovou hru. Sice ji nevyužila, ale mrzet jí to nemuselo. V plném počtu hráčů se totiž dostal k puku Filip Dundáček a i díky zakrytému výhledu gólmana Vítkovic bylo opět srovnáno - 2:2. Při vyloučení stejného hráče domácích se mohl prosadit Slováček, ale ranou z pravého kruhu těsně netrefil branku. V oslabení mohl naopak poslat svůj tým do vedení Březina, po chybě v rozehrávce hostů ale nedokázal v nájezdu překonat Reného Svobodu. Vedoucí gól vstřelili červenožlutí na začátku osmatřicáté minuty. Sladký zachytil rozehrávku hostů a ihned přihrál puk na Jiřího Severu. V situaci dva na jednoho se rozhodl útočník s číslem devět pro střelu, kterou gólman hostů ještě vyrazil, na dorážku stejného hráče však už neměl nárok - 3:2.

Jak ale vedení Dukla těžce vybojovala, tak o něj lehce přišla. Osm minut po začátku třetí dvacetiminutovky vyhrál Slováček buly pro Martina Blahutu, který střelou mezi několika hráči překonal Dominika Svobodu - 3:3. O devětadvacet vteřin později již hosté vedli. Vítkovicím opět pomohl zadní mantinel. Erik Němec krátce po vhazování vystřelil. Sice vůbec netrefil branku, ale odrazem od již zmiňovaného mantinelu puk dopadl na zadní část výstroje Dominika Svobody a odtud se dokutálel za brankovou čáru - 3:4.

Hosté se po tomto šťastném gólu zaměřili na obranu, což bylo vidět i v přesilové hře, ve které se před gólmana Dukly příliš netlačili. Když se zdálo, že se domácí budou nadechovat k závěrečnému náporu a případně se odhodlají pro hru bez brankáře, padl pátý gól Vítkovic. Marek Holý se na útočné modré dostal k puku a jeho střela mezi beton a vyrážečku Dominika Svobody skončila v síti - 3:5. Hosté se tak radují z druhého tříbodového vítězství v sezoně, naopak Jihlava si na plný bodový zisk bude muset počkat minimálně do dalšího zápasu, ve kterém se utká doma s Třincem.

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (HC Vítkovice Steel): V první třetině jsme byli lepším týmem, i když Jihlava po našem vedení rychle vstřelila vyrovnávací branku. To se pak projevilo na konci třetiny. Hrubě jsem byl nespokojen s třetinou druhou, kdy jsme přestali plnit pokyny a hráči přidržovali příliš kotouč, což jsou takové ty základní chyby. Prostě jsme se nedrželi herního plánu a musela následovat trošku bouřka v kabině. V třetí třetině jsme stáhli hru na tři útoky a myslím si, že to bylo trošku znát. Se třemi body jsem spokojený, ale k ideálu to mělo ještě daleko.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Dnes je to velká škoda, sahali jsme po bodech a s Vítkovicemi by to byly důležité body. Rozhodla druhá třetina, kdy jsme neproměnili dva samostatné nájezdy a samozřejmě pak jedna minuta ve třetí třetině. Myslím si, že hra, co jsme předvedli, nebyla špatná. Nicméně Vítkovice byly o malinko lepší, především v koncovce.