1:2sn
(0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)

13.09.2013 / Tomáš Lysý

13.09.2013 18:00, Extraliga staršího dorostu - 4. kolo

HC Dukla Jihlava

Vacek – Půža, Pospíchal, Port, Klofáč, Mandát, Kochánek – Nováček, Vala, Kolouch – Ondráček, Balaštík, Hubert – Lang, Dvořák, Hoskovec – Peschout
1

Bílí Tygři Liberec

Hosnedl – Klinger, Divila, Běhula, Tržický, Mečíř, Husa, Suchý – Král, Lakatoš, Gecko – Babec, Sviták, Šír – Kařírek, Bělohorský, Chlum – Němeček, Solenský
2
Branky a nahrávky: 46. Port (Klofáč) – 11. Lakatoš (Bělohorský), rozh. náj. Šír. Rozhodčí: Honza – Kotlík, Zídek. Vyloučení: 1:2. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 62. Střely na branku: 23:38. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Průběh utkání

První třetina zápasu dvou týmů, kteří se loni spolu střetly ve čtvrtfinále extraligy staršího dorostu, moc pohledných okamžiků nepřinesla a přesných kombinací bylo k vidění pomálu. Na začátku sedmé minuty ujel dvěma hráčům Dukly Chlum, ale ani on, ani Tržický z následné dorážky nepřekonal Vacka. Na druhé straně se po obkroužení liberecké branky neprosadil Nováček. V jedenácté minutě se poprvé měnil stav zápasu. Po chybě v rozehrávce Dukly se po přihrávce Bělohorského prosadil Dominik Lakatoš – 1:0. Ani po gólu se obraz hry nezvedl a několik rozehrávek skončilo zakázaným uvolněním. I přes ne příliš pohledný hokej šel do kabin přece jen spokojenější Liberec.

Ve druhé části nabídli hráči obou týmů trošku atraktivnější podívanou. Jihlava byla ze začátku prostředního dějství aktivnější, ale i přes častý pobyt v útočném pásmu Hosnedla příliš neohrožovala. První přesilová hra zápasu byla k vidění v šestadvacáté minutě. Liberec ji ale přežil bez úhony, když se Dukla k vážnější šanci nedostala, stejně jako o deset minut později, když byl opět vyloučen liberecký hráč. Mezi dvěma oslabeními mohli hosté zvýšit svůj náskok. Po přihrávce Lakatoše byl před Vackem zcela volný Král, jenže mířil příliš vysoko. Pokud připočteme k dnešnímu zápasu staršího dorostu první domácí vystoupení Jihlavy proti Slavii, nedala Dukla gól v domácím prostředí již sto minut.

Na začátku třetí třetiny nevyužil svoji slibnou příležitost Král, když zcela sám u levé tyče nedokázal vložit hůl do přihrávky Vacka. Gól tak padl na druhé straně, čímž Jihlava ukončila svoji střeleckou domácí mizérii. Po pěkné přihrávce Koloucha sice na puk před Hosnedlem nedosáhl Nováček, akce však stále pokračovala a Klofáč našel na modré Vladimíra Porta, který využil horšího výhledu gólmana Liberce a srovnal - 1:1. Od této chvíle se konečně začal hrát hokej v rychlém tempu a oba strážci svatyně se měli co ohánět, aby podruhé neinkasovali. Rozhodnout mohl dvě minuty před sirénou domácí Nováček, který měl na modré dostatek prostoru a sjel si blíže ke kruhům, ale netrefil branku. Šlo se tak do prodloužení.

Po pěti minutách nad rámec základní hrací doby rozhodující gól nepadl. Oba týmy se soustředily na obranu a nechtěly udělat chybu. O vítězi tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. Za Liberec jel jako první Běhula, ale Vacek jej vychytal. Na druhé straně nenašel skulinku mezi betony Hosnedla Kolouch. Ve druhé sérii mířil hostující Lakatoš nad a jihlavský Port opět neuspěl se střelou mezi betony. Následně byl neúspěšný kapitán Liberce Gecko, když našel jen lapačku Vacka. Rozhodnout mohl Hoskovec, ale bekhendovým zakončením netrefil branku. Měnilo se tak pořadí nájezdů. Za Duklu nebyl úspěšný ani Balaštík. Další hráč, který mohl ukončit zápas, byl hostující Král. Ten však přestřelil. Ani pátý hokejista Jihlavy neuspěl, Ondráček mířil nad. Až desátý nájezd byl úspěšný, když Radek Šír rozhýbal Vacka a rozhodl o tom, že bod navíc míří do Liberce - 1:2.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Bílí Tygři Liberec): My jsme samozřejmě šťastní, že jsme získali dva body. Utkání bylo poměrně vyrovnané a oba týmy mohli strhnout vedení na svoji stranu. Jsme rádi, že jsme dokázali urvat bod navíc v dovednostní soutěži, což jsou nájezdy. Uvidíme, co bude dál.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Myslím si, že jsme odehráli slušné utkání. Bohužel nás zase jedna chyba dostala tršoku dolů. Od druhé třetiny se náš výkon zvedl rapidně nahorů, měli jsme spoustu šancí, ale bohužel v předbrankovém prostoru jsme nepřipravení. Chybí nám střelec, prostě hráč, který dokáže dát gól a vzít to v rozhodujících chvílích na sebe. Podařilo se nám dát po šťastné teči gól a vyrovnat. Nájezdy byly z našeho pohledu strašné. Když naši top útočníci nedají z pěti nájezdů gól, tak je něco špatně.