5:2
(2:0, 2:2, 1:0)

06.12.2013 / Zdena Bobková

06.12.2013 18:00, Extraliga staršího dorostu - 27. kolo

BK Mladá Boleslav

Růžička – Semrád, Adamík, Tůma, Žalud, Mašek, Mattis, Macura – Průšek, Prokop, Pätoprstý, Vajsejtl, Ficek, Kotala, Vaníček, Planý, Skořepa, Švejda, Němec, Durdil
5

HC Dukla Jihlava

Brož (24. Vacek) – Pospíchal, Dörrer, Pražák, Kochánek, Smutný, Huňáček – Dupljaku, Balaštík, Dvořák, Bambula, Hoskovec, Peschout, Vala, Nováček, Zayml
2
Branky a nahrávky: 13. Kotala (Němec, Pätoprstý), 20. Kotala (Němec, Pätoprstý), 23. Kotala (Pätoprstý, Mattis), 24. Skořepa (Mašek), 59. Prokop – 32. Nováček, 40. Zayml (Nováček, Vala). Rozhodčí: Schmejkal – Rybáček, Marek. Vyloučení: 7:3. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 50. Střely na branku: 36:39. Průběh utkání: 4:0, 4:2, 5:2.

Průběh utkání

Hosté působili na začátku utkání poněkud zaskočeným dojmem. V prvních minutách hry byli na ledě více vidět Boleslavští. Pak ale Dukla dostala k dispozici dvě přesilové hry. Z té první si prakticky žádnou šanci nevytvořila, ale v té druhé již domácímu celku slušně zatápěla. Skóre se měnilo až po polovině první třetiny, kdy se prosadila boleslavská první lajna. Pätoprstý s Němcem zavezli puk do útočné třetiny a poslední jmenovaný přihrál Jakubovi Kotalovi, který mířil nad Brožovo rameno. Poté měli domácí šanci skóre ještě navýšit, ale v darované přesilovce se gólově neprosadili. Hosté se do slibné šance dostali necelou minutu před první sirénou, ale na výborně chytajícího Růžičku si nepřišli. Naopak se z protiakce prosadil opět domácí Jakub Kotala, který jakoby „přes kopírák“ zopakoval svůj první gólový úspěch v tomto zápase.

Začátek druhé třetiny by nejraději Dukla úplně vymazala. Po dvou a půl minutách hry se jako vítr prohnal útočnou třetinou Jakub Kotala, sjel si z kruhu až před bránu a prošťouchal jihlavskému brankáři puk pod betonem, čímž zkompletoval svůj hattrick. Neuběhla ani minuta a skóre se měnilo znovu. Mašek poslal puk sjíždějícímu Dominiku Skořepovi, který střelou z voleje nejenže vstřelil čtvrtou branku, ale zároveň donutil hostující tým střídat brankáře. Po 23 a půl minutách hry se tak mezi tři tyče postavil David Vacek. Ten už si v bráně počínal daleko lépe, než jeho předchůdce a občas pořádně tahal za nervy domácích střelců.

Dukla jasně dávala najevo, že s vývojem zápasu není spokojená a byla velmi urputným a nepříjemným soupeřem. Její tlak a úsilí však nesl kýžené ovoce v podobě snížení na 1:4 ve 32. minutě, navíc ve vlastním oslabení. Boleslavský obránce sklepával puk před sebe, a nevědomky nabil Filipovi Nováčkovi, který se dostal do samostatného úniku a před Růžičkou jen zavřel oči a vystřelil. Domácí lehce znervózněli a začali chybovat, čímž se Dukla dostávala na koně a vytvářela si místy velký tlak. Gólem do šatny se pak blýskl Lukáš Zayml, který ve skrumáži před ležícím Růžičkou našel puk jako první a protlačil jej do branky.

Třetí třetina přinesla velké drama, Jihlava se hnala za vyrovnáním, ale narážela na vynikajícího Růžičku, který dělal jihlavským útočníkům vrásky na čele. Stejně tak ale i jihlavský Vacek, který si dlouho držel svou neprůstřelnost. Sedm minut před koncem utkání se podařilo hostům vstřelit třetí branku, která byla dosažena rukou, a tak rozhodčí gól neuznali. Rozhodovalo se tak až v posledních minutách hry. Domácí Jan Prokop ukončil drama a pátým gólem tak rozhodl o vítězství Boleslavi. Hosté se tak na Vysočinu vrací s prázdnou.

Ohlasy trenérů

Tomáš Potěšil, BK Mladá Boleslav: První třetina byla velmi vyrovnaná, dali jsme dvě branky, které vstřelila první lajna, což jsou hráči, kteří většinou nastupují v juniorech a bylo vidět, že jsou zvyklí tam hrát. Myslel jsem si, že za stavu 4:0 utkání už v pohodě dohrajeme, namísto toho jsme dvakrát inkasovali. Tím jsme Jihlavě vlili do žil trochu elánu. Myslím si, že jsme to potom více ubojovali, než abychom hráli v nějaké kvalitě. Jihlava se snažila něco s tím zápasem udělat. Hráli velmi dobře a nebyli horším soupeřem.

Štěpán Moravec, HC Dukla Jihlava: Myslím si, že nám Boleslav dala lekci z produktivity, kdy vlastně z minima vytěžila maximum a potrestala každou naší chybu. My jsme určitě nebyli horším týmem. Bohužel se nám vepředu v koncovce nedařilo a zbytečně jsme se dostávali pod tlak. Musím pochválit domácího gólmana, který dneska předvedl famózní výkon.