4:3p
(1:1, 1:1, 1:1 - 1:0)

První prodloužení zvládla Dukla na jedničku

16.10.2002 / RTD

Více jak pět třetin čekali hokejisté Dukly na svoji další branku na domácím ledě. Tu poslední, ve vítězném utkání s Kadaní, vstřelil Petr Kaňkovský v čase 14:19 a zvýšil tak na 2:0, ale od té doby měli jihlavští střelci smůlu. Tu protrhli v dnešním utkání, kdy soupeři z Chomutova dokázali nasázet v základní hrací době góly tři a v prodloužení k nim přidali gól čtvrtý - vítězný.
16.10.2002 17:30, 1. liga ČR - 10. kolo

HC Dukla Jihlava

Sáblík - Malena, Ficenc, Staněk, Vrábel, Šmarda, Zápotočný - Altrichter, Bakus, Hlouch - Adamčik, Mareš, Jantovský - Zdráhal, Kaňkovský, Rytnauer (41. Čachotský)
4

Piráti Chomutov

Hronek - Rimmel, Szakal, Toms, Pospíšil, Trefný, Filip, Dráb - Jeslínek, Koláček, Boušek - Jor, Šíp, Jíra - Zika, Roubík, Kožnar
3
Branky: 9. Bakus (Altrichter), 40. Hlouch (Ficenc, Bakus), 55. Zdráhal (Čachotský, Zápotočný), 65. Ficenc (Čachotský, Kaňkovský) - 7. Roubík (Zika, Jíra), 23. Koláček (Boušek), 53. Koláček. Rozhodčí: Skoupý - Dvořák, Poruba. Vyloučení: 2:6. Využití: 1:1 Oslabení: 0:0. Diváci: 1550. Střely na branku: 54:36.

Hráč zápasu: Tomáš Čachotský

Průběh utkání

Do první třetiny vstupovali domácí s výhodou dvou přesilových her. Nejprve se hned po čtrnácti sekundách nechal za hraní vysokou holí vyloučit chomutovský obránce Rimmel a v páté minutě ho napodobil útočník Jíra. Dukla však nabídnutou šanci odmítla, a tak zákonitě přišel trest. V sedmé minutě, při signalizovaném vyloučení Adamčika, překonal domácího gólmana Sáblíka Jaroslav Roubík, 0:1. Hosté se však z vedení neradovali dlouho, po 81 sekundách bylo srovnáno. To po přihrávce nového muže v jihlavském útoku Altrichtera prostřelil chomutovského Hronka kapitán Dukly Oldřich Bakus. Stav 1:1 pak vydržel na světelné tabuli až do konce první třetiny.

V té druhé se však měnil hned ve třetí minutě, po brance Ladislava Bouška, 1:2. Shodou okolností i tento gól padl při signalizované výhodě Chomutova, tentokrát se pobytu na trestné lavici nechtěně vyhnul Altrichter. Jihlavští hráči však dokázali ještě do konce třetiny odpovědět. Po nádherné kombinační akci trojice Oldřich Bakus - Tomáš Ficenc - Roman Hlouch posledně jmenovaný zasunul puk do odkryté chomutovské branky, 2:2. Do konce druhé dvacetiminutovky v tu chvíli zbývalo 40 sekund.

Před třetí třetinou rozhodla jihlavská trenérská dvojice Režnar - Vlk o tom, že ve třetím útoku nahradí Rytnauera Tomášem Čachotským, a o pár minut později si oba museli říct, jak moc chytrým a správným tahem tato výměna byla. Ale nepředbíhejme...

Nejprve se potřetí v zápase dokázal do vedení dostat Chomutov. Časomíra se zastavila na čase 52:08, když chybu Bakuse přetavil ve třetí branku hostů Kamil Koláček, 2:3. Jihlava však i tentokrát našla způsob, jak srovnat. V poslední sekundě 55. minuty, právě po přihrávce Čachotského, vstřelil svůj první gól v barvách Dukly Pavel Zdráhal, 3:3. O úplném obratu v zápase mohli domácí rozhodnout ještě v normální hrací době. V 57. minutě vyloučil rozhodčí Poruba Jeslínka a v čase 58:54 Filipa, ale Dukla výhodu jednoho muže v poli využít nedokázala. A tak se o osudu utkání muselo rozhodnout až v prodloužení.

I v něm začínali domácí přesilovkou, zbytek trestu ze základní části musel odsedět Filip, ale 54 sekund přesilovky čtyři na tři uteklo bez větší jihlavské šance. Jenže hosté se nechali vyloučit i v prodloužení, když za hru vysokou holí vyfasoval trest Roubík, a tentokrát už domácí nedisciplinovanost chomutovských hráčů potrestali. Po přihrávce Čachotského vypálil od modré Tomáš Ficenc a svou povedenou střelou rozhodl zápas, 4:3.

Dukla tedy ve svém prvním prodloužení letošní sezóny uspěla na jedničku a získala tak další dva body.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Vojta (Chomutov): "Před zápasem bychom bod z Jihlavy určitě brali, ale jinak bych řekl, že diváci dnes viděli docela mizerné utkání. Nebylo to vůbec o hokeji, spíš převládala urputná bojovnost. Rozhodčí se bezprostředně po zápase kritizovat nesmějí, ale mezi řádky, domácí rozhodli ve čtyřminutové přesilovce čtyř proti třem... Víc k tomu nemám."

Jiří Režnar (Jihlava): "Chtěl bych potvrdit to, že se dvě třetiny hrál urputný hokej. První třetinu jsme hráli velice dobře, hráli jsme v pohybu, ale bohužel jsme nedokázali vstřelit branku, protože Hronek chytal opravdu skvěle. Do druhé třetiny jsme nastoupili tak, jako vždy nastupujeme a v těch chvílích nás měl Chomutov pod tlakem. Ale díky té zmiňované urputnosti a bojovnosti to nakonec skončilo tak, jak to skončilo."