6:2
(2:0, 3:1, 1:1)

Mladší dorost porazil v derby Ždár nad Sázavou

08.12.2013 / Tomáš Lysý

V devatenáctém kole ELIOD extraligy mladšího dorostu chtěla Jihlava oplatit svému soupeři ze Žďáru nad Sázavou porážku z prvního vzájemného zápasu na domácím ledě. Domácí šli od první třetiny za svým cílem a svému sokovi vstřelili hned dva góly, když se prosadil Kryštof Chylík a Vojtěch Pražák. I ve druhé dvacetiminutovce měli domácí převahu, což potvrdili i gólově. Během sedmadvaceti vteřin se trefil Pavel Kousal s Danielem Branským. Na konci této třetiny padly ještě dvě branky. Nejprve poslal domácí do pětigólového vedení Dominik Adam, načež poprvé v zápase prostřelil Josefa Kořenáře Michal Nedvěd. Ve třetí třetině se rozdíl ve skóre nezměnil. Za hosty nejprve slavil úspěch Matěj Štefka a konečnou podobu zápasu dal šest minut před koncem Tomáš Mejzlík. Dukla tak zvítězila 6:2 a posunula se na první místo v tabulce před Liberec, který se dnes teprve utká se Slavií.
08.12.2013 09:45, ELIOD Extraliga mladšího dorostu - 19. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Smutný, Pražák, Huňáček, Mareš, Havelka O., Havelka G. – Branský, Najman, Kousal – Čermák, Mejzlík, Oščádal – Prokš, Adam, Chylík
6

SKLH Žďár nad Sázavou

Loubal (41. Neubauer) – Jankovský, Trejbal, Švanda, Macky, Geba, Jančařík – Kaut, Nečas, Havránek – Srnský, Nedvěd, Štefka – Nový, Zahradník, Matys
2
Branky a nahrávky: 5. Chylík (Adam, Prokš), 11. Pražák (Najman, Smutný), 24. Kousal (Najman), 24. Branský (Kousal), 36. Adam (Chylík, Prokš), 54. Mejzlík (Čermák, Oščádal) – 39. Nedvěd (Srnský, Štefka), 44. Štefka (Nedvěd, Srnský). Rozhodčí: Kukeně – Přibyl, Stehlík. Vyloučení: 4:3, navíc Harvánek (ZNS) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 67. Střely na branku: 34:21. Průběh utkání: 5:0, 5:2, 6:2.

Průběh utkání

Úvod utkání byl oboustranně opatrný, ale už z první vážnější akce udeřilo. V páté minutě se Prokš rychle dostal do útočného pásma, přenechal puk Adamovi, který našel před brankou zcela volného Kryštofa Chylíka a ten svojí první trefou v sezoně otevřel skóré - 1:0.. Jako první měli výhodu přesilové hry hosté, ale nevyužili ji. Dukla si krátce poté zahrála minutu a čtrnáct vteřin dlouhou dvojnásobnou početní výhodu, kterou po půlminutě proměnila ve druhý gól. Najman našel na modré Vojtěcha Pražáka, který prostřelil vše, co mu stálo v cestě - 2:0. Domácí byli při chuti, po střele Kousala se dostal mezi kruhy k dorážce Najman, v jasné pozici ale vysoko přestřelil branku. Do kabin tak odcházeli spokojenější jihlavští hokejisté.

Do druhé třetiny vstoupila Dukla bleskově a po třech a půl minutách hry vedla už o čtyři góly. Během sedmadvaceti vteřin se totiž domácí trefili hned dvakrát. Nejprve ještě Loubal vyrazil střelu Najmana, ale k dorážce na levém kruhu se dostal Pavel Kousal a potvrdil tak pověst nejlepšího střelce domácích v této sezoně - 3:0. Krátce na to si Kousal vyměnil roli úspěšného zakončovatele za nahrávače, když zavezl puk před gólmana hostů. Jeho pokus ještě muž v brance Ždáru vyrazil, ale důrazný Daniel Branský našel puk pod gólmanem a poslal ho do sítě - 4:0. Krátce po polovině zápasu se ve velké šanci ocitl Srnský, když se po špatné rozehrávce Dukly řítil sám na Kořenáře, jenže střelou mezi betony neuspěl. Následoval tak trest na druhé straně. Puk se po Chytkově střele dostal k Dominiku Adamovi, který jej zametl do zpola volné klece - 5:0. Žďár hrál přesto sympaticky a měl i šance. Havránek v situaci dva na jednoho ještě Kořenáře nepřekonal, ale o chvilku později se již hosté poprvé radovali. Štefka předložil puk Michalu Nedvědovi, který zblízka neměl problém prostřelil poprvé gólmana domácích - 5:1. Vzápětí mohly Plameny přidat druhý úspěch, ale po chybě Mareše ve středním pásmu neuspěl v samostatném úniku Nečas.

V závěrečné třetině nejprve snížili hosté na rozdíl tří gólů, když po vyloučení Mejzlíka využil přesilovou hru Matěj Štefka. Ten zakončil pohlednou kombinaci Nedvěda se Srnským. Hosté byli mnohem aktivnější, čemuž napomohlo i další vyloučení Dukly. Havránek jej však dvakrát během dvou minut nepřekonal, stejně jako Nečas. Přišel tak trest na druhé straně. Zatímco hosté svůj tlak nevyužili, Jihlava se usadila před Neubauerem, který nastoupil od třetí třetiny v brance Žďáru, a Tomáš Mejzlík zblízka vstřelil šestý gól svého týmu - 6:2. O osudu zápasu tak bylo rozhodnuto. Domácí tak oplatili Žďáru nad Sázavou porážku z prvního vzájemného zápasu na Horáckém zimním stadionu a připisují si v derby Vysočiny do tabulky tři body.