1:4
(0:0, 0:2, 1:2)

Mladší dorost v prvním zápase nového roku podlehl Hradci Králové

05.01.2014 / Tomáš Lysý

Po třítýdenní pauze nastoupil jihlavský mladší dorost k dalšímu mistrovskému utkání a v rámci dvaadvacátého kola ELIOD extraligy přivítal na svém ledě Hradec Králové. V úvodních dvaceti minutách zápasu i přes některé šance domácích branka nepadla. Ve druhé třetině už góly začaly padat. Po polovině zápasu se prosadil dorážkou zblízka Radovan Pavlík a o pět minut později tečoval střelu Fanderlika do levého horního rohu Martin Hejna. Dukla mohla snížit zásluhou Jana Prokše, ale ten své trestné střílení neproměnil. Hned v úvodu třetí třetiny zvýšil vedení hostů Patrik Hidveghy. V závěru zápasu padly ještě dva góly, nejprve se trefil hostující Filip Moník. Za Duklu už jen korigoval Kryštof Chylík. Dukla tak v našlapané extraligové tabulce klesla na třetí místo se ztrátou tří bodů na Kometu Brno.
05.01.2014 11:45, ELIOD Extraliga mladšího dorostu - 22. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Smutný, Pražák, Huňáček, Váňa, Habermann, Mareš – Branský, Najman, Kousal – Čermák, Mejzlík, Oščádal – Chylík, Adam, Prokš
1

Hradec Králové

Vomáčka – Šalda, Hroudný, Kynčl, Fanderlik, Jonáš, J. Moník, Martinec – Hodveghy, Pavlík, Matějček – F. Moník, Hejna, Matouš – Jirásek, Štohanzl, Matouš – Maršík, Pažourek
4
Branky a nahrávky: 59. Chylík (Pražák, Čermák) – 32. Pavlík (Fanderlik, Matějček), 38. Hejna (Fanderlik), 41. Hidveghy, 57. F. Moník (Hejna, Kynčl). Rozhodčí: Jeletz – Brabec, Horký. Vyloučení: 3:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 87. Střely na branku: 24:39. Průběh utkání: 0:4, 1:4.

Průběh utkání

První minuty zápasu příliš šancí nenabídly. Kombinace vázla a oba týmy se po vánoční pauze na ledě spíše rozehrávali. Většina kombinací tak končila na útočné modré nebo nepřesnou přihrávkou ve finální fázi. Za zmínku tak stála snad jen střela Filipa Moníka z konce první minuty, kdy těsně minul levý horní roh Škarkovy branky. Kolem poloviny první třetiny už byly k vidění první gólové příležitosti. V situaci dva na jednoho se řítil na hradeckou klec Najman s Kousalem, první jmenovaný vzal odpovědnost na sebe, gólmana Vomáčku však nepropálil a neuspěl ani následnou dorážkou, kterou jeden z hráčů hostů vytáhl z brankové čáry. Jako první si zahrál přesilovku Hradec. Radim Šalda střelou od modré rozezvučel jen levou tyč za Škarkem. Také Dukla hrála krátce nato přesilovou hru, ale úspěšné také nebyla. V závěru třetiny se řítil na Vomáčku útočník domácích Oščádal, ale obránce hostů Fanderlik ho čistě zastavil. Když neuspěl v dalším úniku proti gólmanovi Hradce ani Najman, šlo se do kabin za bezgólového stavu.

Také druhá třetina začala hodně nepřesnou hrou, důkazem toho budiž čtyři zakázaná uvolnění během úvodních tří minut hry. Střela Hroudného ze začátku čtvrté minuty jakoby naznačila menší tlak hostů. Štohanzl následně zblízka z pravé strany nepřekonal Škarka a na jihlavského muže v brance si nepřišel ani střelou z mezikruží Fanderlik. Na druhé straně vystřelil po akci Oščádala Mejzlík, ale Vomáčka si prostor u pravé tyče pohlídal. Krátce poté vypálil od modré dělovku Najman, ale gólman hostů i přes ztrátu stability vyrazil puk. Po této akci zůstal ležet za brankou hostů Štěpán Matějček a jen za pomoci spoluhráčů se byl schopen dostat na střídačku. Také v prostřední dvacetiminutovce hrál jako první přesilovku Hradec, ale až na střelu Pavlíka těsně vedle pravé tyčky si v ní větší příležitost nevypracoval.

Krátce po polovině zápasu byl bezgólový stav zápasu prolomen. Po tlaku hostů vystřelil od modré Fanderlik, puk po jeho střele našel před Škarkem nejrychleji Radovan Pavlík a střelou zblízka poslal svůj tým do vedení - 0:1. Na druhé straně se Mejzlík uvolnil přes Fanderlika, ale po kličce doprava trefil jen boční síť. Tři minuty před koncem druhé části už vedli hosté o dvě branky a byl u toho opět obránce Fanderlik, který vystřelil od modré a těsně před Škarkem tečoval puk do levého horního rohu šikovně Martin Hejna – 0:2. Za Duklu mohl snížit krátce poté Jan Prokš, který se po individuální akci dostal před Vomáčku, ale při zakončení byl hákován a sudí Jeletz nařídil trestné střílení. To však sám faulovaný neproměnil, když po kličce do bekhendu nedokázal zvednout puk.

Hradci Králové se povedl bleskový vstup do třetí třetiny. Po šestnácti vteřinách vznikl před Škarkem menší závar, ve kterém se nejlépe zorientoval Patrik Hidveghy – 0:3. O pár vteřin později se řítil na gólmana Dukly Filip Jirásek, ale tentokrát byl strážce svatyně červenožlutých úspěšnější. Hosté byli lepší a troufali si na útočné výlety i ve vlastním oslabení, ale kapitán Pavlík v samostatném úniku nepropálil jihlavského brankáře. Hosté měli i další šance, z pravé strany se na branku domácích řítil Pavlík, který Škarka nepřekonal a dorážku nenasměřoval do branky ani Hroudný. Tři minuty před koncem stvrdil výhru lvů Filip Moník, který se zblízka prosadil po přihrávce Hejny - 0:4. Radost ze shot-outu překazil gólmanovi Hradce Tomáši Vomáčkovi sto sedm vteřin před sirénou Kryštof Chylík.Útočník domácích se prosadil střelou z bezprostřední blízkosti po přihrávce Pražáka - 1:4. Dukla si tak v prvním zápase nového roku připisuje porážku, která znamená, že královéhradečtí hokejisté se po zaváhání prvních dvou celků tabulky – Liberce a Dukly – přiblížili čelu extraligové tabulky.

Ohlasy trenérů

Pavel Naar (asistent trenéra Hradce Králové): Všichni kluci předvedli výborný výkon, hráli dobře a dali do zápasu srdíčko. Rozhodla dobrá útočná hra našich hokejistů podpořená obranou, navíc nás podržel gólman.