1:2
(1:0, 0:1, 0:1)

15.03.2014 / Vojtěch Honzík

15.03.2014 13:30, Extraliga staršího dorostu - 0. kolo

HC Škoda Plzeň

Štekr - Kaňák, Walter, Polívka, Pokorný, Prokop, Ivanič - Vracovský, Suchý, Stránský - Vlček, Beneš, Švarc - Hajšman, Kokoška, Opava - Kučera, Vavřička, Krystl
1

HC Dukla Jihlava

Vacek - Půža, Pospíchal, Kochánek, Klofáč, Mandát, Port - Ondráček, Vala, Bambula - Balaštík, Dvořák, Kolouch - Peschout, Dupljaku, Nováček - Hubert
2
Branky a nahrávky: 4. Opava (Kokoška, Hajšman) - 30. Peschout, 41. Nováček (Vala). Rozhodčí: Petružálek - Koskuba, Šulo. Vyloučení: 3:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 112. Střely na branku: 40:20. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Průběh utkání

Do utkání, i díky brzkému faulu hostí, vstoupili lépe domácí. Vacek si však poradil s tečovanou ranou Beneše od modré, Suchý zase z dobré pozice netrefil zařízení. Pak se ale již ČEZ Aréna dočkala. Hajšman našel z levého rohu před brankou připraveného Patrika Opavu, který z první rozvlnil síť - 1:0! Jihlava následně přežila bez větších problémů další oslabení a začala kousat. Dupljaka z pravého kruhu, stejně jako Ondráčka od modré, ale vychytal Štekr. Neujala se ani rána kapitána Balaštíka, která byla sražena do ochranné sítě. V polovině třetiny zachytil Dvořák domácí rozehrávku ve středním pásmu, nabruslil si z pravé strany až před domácího gólmana, ten i nadvakrát odolal. Vzápětí mohl na druhé straně přidat svůj druhý gól v utkání Opava, ale z mezikruží pouze rozezvučel pravou tyč. Hra i nadále plynula nahoru – dolů, velké nasazení play-off bylo znát, šance střídala šanci. V té další byl Ondráček, který šikovně vypálil přes obránce a Štekr měl hodně práce s tímto pokusem. Vyznamenal se ale i Vacek, jenž si ránu Opavy pohlídal lapačkou. V závěru třetiny ujeli domácí do situace dvou na jednoho, kterou vyřešil Švarc střelou mimo. Stejně si pak vedl v situaci dokonce tři na jednoho i Dupljaku. O přestávce tak svítil na kostce nad ledem skóre fotbalové.

Prostřední dějství odšpuntoval Stráský, který obdržel pěknou přihrávku v situaci dvou na jednoho, ale poodkrytou klec minul. Hostům se následně dostalo dvojnásobné početní výhody v délce sta vteřin, ovšem Západočeši perfektně bránili, jedinou šanci měl z levé strany najíždějící Bambula, Štekr si místo u bližší tyče pohlídal. Jen co se indiáni dostali do plného stavu, ujel jihlavským obráncům Vlček a vybojoval trestné střílení. Sám postižený však neuspěl kličkou do forhendu. Brzy se tak potvrdilo otřepané nedáš – dostaneš. Domácí předvedli v obraně neskutečnou hrubku, kterou doslova nabídli gól z mezikruží střílejícímu Richardu Peschoutovi – 1:1! Vrátit ztracené vedení mohl svému týmu Švarc, ale pěknou střelu přes obránce z pravého kruhu Vacek lapil. Na hostujícího gólmana nevyzrál ani Kučera, který se na něj řítil osamocen ze strany. Když pak Stráský na brankovišti tečoval sice do protipohybu Vacka, ale také těsně mimo, musela o všem rozhodnout poslední dvacetiminutovka.

A ta rozhodla hned po šestnácti vteřinách hry. Domácí se dopustili zakázaného uvolnění, ihned po buly vypálil Filip Nováček a dokonal obrat Dukly v zápase - 1:2! Následně obkroužil branku a jal se rychle zakončovat Bambula, Štekr jeho úmysl vystihl. Na domácího gólmana si nepřišel ani Vala, který se proháčkoval do dobré pozice. Za modrobílé odpověděl tvrdou střelou z levého kruhu Vlček, i Vacek byl připraven. V polovině třetiny šla Jihlava do čtyř, ale ubránila se. Vacek si lapačkou vychutnal pumelici Suchého od modré i střelu stejného hráče ihned po buly. Po chvilce se neprosadil ani Kaňák jedovatým pokusem od mantinelu. Hosté naprosto rezignovali na útok, pouze v pěti obklíčil vlastní brankoviště a vyhazovali touše do středního pásma. Indiánům se tak již nepodařilo se soupeřem srovnat krok ani při hře bez brankáře a rozhodnout se tak musí v neděli.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Plzeň 1929): Dali jsme rychlý gól a asi jsme si mysleli, že vše půjde samo. Přestali jsme najednou hrát i bojovat, nakonec to přešlo do křeče. Nevyužili jsme trestné střílení, vzápětí pak přišla hrubá chyba obránce a to se v play-off trestá. Myslím si, že někteří hráči neodvedli sto procent a měli by se zamyslet, jak se ve v play-off bojuje. Jihlava dokázala, že se sem o to přijela poprat a my to musíme hodit za hlavu a zítra určitě vyhrajeme!

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Byla to trošku kopie minulého utkání u nás. My jsme po první třetině museli sáhnout do sestavy a naštěstí jsme měli šťastnou ruku a vyplatilo se. Jsem rád, že oproti minule kluci závěr zvládli a zítra budeme pokračovat.