2:3p
(0:1, 2:1, 0:0 - 0:1)

Jihlava doma v prodloužení nestačila na České Budějovice

15.10.2014 / Tomáš Lysý

Do druhé čtvrtiny soutěže vstoupila Dukla domácím zápasem s Českými Budějovicemi. Hosté zápas začali lépe a již ve třetí minutě se dostali do vedení. Na další branku se čekalo až do šestadvacáté minuty a znovu se radovali hosté. Za deset minut později už svítily na ukazateli stavu dvě dvojky. Nejprve snížil Miha Štebih a poté vyrovnal Michal Důras. Téměř polovinu třetí třetiny hrála Dukla v početních výhodách, ale gól však před více jak dvěma tisíci diváků padl až v prodloužení. Minutu před jeho koncem vystřelil dva body pro Motor šťastným gólem Josef Straka.
15.10.2014 17:30, 1. liga ČR - 14. kolo

HC Dukla Jihlava

Sáblík – Zadražil, Dobrovolný, Podlipnik, Dundáček, Štebih, Čáp, Schejbal – Čachotský, Kuřítko, Malec – Důras, Melenovský, Seman – Mikeš, Anděl, Březina – Štěpánek, Jícha
2

Banes Motor České Budějovice

Bláha – Růžička, Vráblík, Semrád, Chmelíř, Suchánek, Punčochář – Kuchejda, Pajič, Boháč – Nouza, Straka, Švihálek – Vaniš, Heřman, Rob
3
Branky a nahrávky: 30. Štebih (Březina, Čachotský), 36. Důras (Seman, Podlipnik) – 3. Kuchejda (Punčochář, Pajič), 25. Heřman (Rob, Chmelíř), 64. Straka (Nouza). Rozhodčí: Šutara - Adamec. Moravec. Vyloučení: 3:10. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2108. Střely na branku: 36:27. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.

Průběh utkání

Kdo přišel na utkání čtrnáctého kola mezi Duklou a Českými Budějovicemi o pár minut později, neviděl úvodní gól zápasu. Po vyhraném buly nahodil Punčochář kotouč na branku a David Kuchejda dorážkou z bezprostřední blízkosti otevřel skóre. Také Dukla měla šance, Melenovský zblízka Bláhu nepropálil a vzápětí si gólman hostí vychutnal semaforem i střelu Kuřítka, který projel napříč celým útočným pásmem a z levého kruhu vystřelil. Slušné tempo hry pokračovalo i v přesilovce Motoru, kdy Boháč nenašel skulinku u pravé tyče Sáblíka. Krátce po skončení početní výhody v podání domácích Kuřítko mezi kruhy nevypálil z první, nýbrž si kotouč zpracoval a následnou střelu stačili zblokovat beci jihočeského týmu. Do kabin tak šel Motor s nejtěsnějším náskokem.

Ten se hostům podařilo ve druhé třetině navýšit. Pět minut po jejím startu zapomněla obrana Jihlavy na osamoceného Martina Heřmana, který dostal přihrávku do jízdy od Roba, sjel si k pravému kruhu a trefil se přesně k levé tyči domácí svatyně. Inkasovaný gól Duklu nezaskočil a ve třicáté minutě vedl Motor znovu pouze o gól. Ač se první minuta přesilovky domácím příliš nevydařila, nakonec jí využili. Čachotský se hezky uvolnil a mezi kruhy vystřelil, což vyvolalo obrovský závar před Bláhovou brankou, ve kterém se nejlépe zorientoval Březina a po jeho přistrčení poslal Miha Štebih puk do odkryté klece. Vyrovnání se domácí dočkali za dalších šest minut. I když se jim v přesilovce znovu nedařilo, nakonec poslal Seman z levé strany puk na Michala Důrase, jenž si mezi kruhy stihl obtížný pas zpracovat a zakončit nad levý beton gólmana. Krátce poté mohl misky vah přesunout na stranu domácích mladíček Anděl, jehož výbornou střelu zneškodnil neméně povedeným zákrokem lapačkou Bláha.

Na začátku třetí části jistě nikdo z více jak dvou tisíc diváků nečekal, že úvodních téměř deset minut odehraje Dukla v přesilovce. Hlavní arbitr Václav Šutara totiž posílal hráče hostů za poměrně zbytečné zákroky na lavici trestů. Hned v úvodu nevyužili červenožlutí více jak osmdesátivteřinovou dvojnásobnou výhodu a nedařilo se jim ani v klasické přesilovce či po trestu Růžičky na dvě plus dvě minuty. Slibnou příležitost tak měla Jihlava až při hře čtyř proti čtyřem, kdy Čachotskému před branou sjel puk při zakončení z hole. Na konci základní hrací doby vymotal Rob za brankou domácích dva beky soupeře a poslal puk na Straku, který nahodil kotouč na domácí branku. Ač vznikla před Sáblíkem obrovská tlačenice, gólman doslova zalehl puk. Zápas tak šel do prodloužení.

Obě strany jej hrály obezřetně a pomalu se schylovalo k nájezdům. Jenže šestašedesát vteřin před koncem vyslal Josef Straka z nulového úhlu bekhendovou střelu na Sáblíka, kterému puk smolně prošel k levé tyči. Jihočeši si tak odváží z Horáckého zimního stadionu dva body za výhru 2:3 v prodloužení.

Ohlasy trenérů

Radek Bělohlav (ČEZ Motor): My jsme se s Duklou letos potkali po několikáté. Myslím, že to dnes byl dobrý zápas, kluci bojovali, měli jsme taky to štěstí a brankář výborně zachytal. Akorát jsme si zkazili tabulku slušnosti a až moc si vyzkoušeli oslabení. Ty technické chyby tam opravdu byly, dokonce ve vlastním oslabení, kdy jsme inkasovali, když špatně střídáme. Pak střídáme špatně do šesti, pak zase ve čtyřech a dostaneme vyrovnávací druhý gól. Fauly jako hokejka v obličeji tam prostě nesmí být, je to tím, že jsme v těch situacích pozdě. Dnes to byly fauly na tři zápasy. O to jsou ty dva body cennější.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): My jsme to utkání nezačali špatně, škoda že jsme inkasovali jako první po naší chybě. To utkání bylo nahoru dolů, kluci chtěli hrát hokejově, což se divákům muselo líbit. Ve chvíli, kdy nám soupeř odskočil, tak to bylo těžké, ale podařilo se nám to srovnat. Rozhodčí dnes pískal solidně a problém vidím v tom, když hrajeme přesilovky, tak nám chybí více odvahy. Soupeř hraje aktivně v obranném pásmu a s tím jsme se těžko vypořádali. Ve fázi, kdy se už dostaneme ke střele, tak netrefíme bránu nebo trefíme prvního hráče. Chybí nám odvaha vzít to na sebe a něco s tím udělat. Když to zkazím, tak to zkazím, ale zkusím to aspoň. Jinak si myslím, že dnes to byl atraktivní zápas, který se musel líbit.