3:2sn
(1:1, 0:0, 1:1 - 0:0)

Mladší dorost tentokrát nájezdy zvládl a bere dva body v zápase proti Kolínu

07.09.2014 / Tomáš Lysý

Ve druhém kole extraligy mladšího dorostu začaly padat góly až na konci první třetiny. Nejprve poslal Duklu do vedení David Stark, o chvíli později při dvojnásobné přesilovce Kolína srovnal se štěstím Robin Martínek. Ve druhé třetině měla Jihlava o něco více ze hry, ale prostřelit Mesjara se domácím nepodařilo. Závěrečná dvacetiminutovka nabídla stejný počet gólů jako úvodní část. Osm minut před koncem využil přesilovku Lukáš Mareš. Hosté nakonec v poslední minutě při hře bez gólmana vyrovnali. Rozhodovalo se nakonec až v samostatných nájezdech, které Jihlava vyhrála díky Lukáši Jindrovi.
07.09.2014 12:00, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 2. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Vála, Mareš, Stark, P. Slabý, Habermann, Kaltounek – Vala, Jindra, Strnad – Musil, J. Slabý, Vrátný – Úlovec, Filip, Hrbatý – Kardoš
3

SC Marimex Kolín

Mesjar – Zdeněk, Mirochnikov, Jančařík, Grauer, Duben, Beneš – Mašín, Martínek, Pokorný – Kronus, Tomášek, Kellner – Plíhal, Bedrník, Růta
2
Branky a nahrávky: 16. Stark, 52. Mareš (Vrátný), rozh. náj. Jindra – 19. Pokorný, 60. Mašín (Zdeněk). Rozhodčí: Polák – Šťastná, Ryšavý. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 87. Střely na branku: 41:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Hned v úvodní minutě zápasu měla Dukla šanci, když se před brankou Kolína vytvořil závar, po kterém Vala zblízka trefil špatně puk a Mesjar si situaci pohlídal. První přesilová hra přišla v polovině třetí minuty pro hosty, až na ránu Martínka a teč Pokorného se Škarek příliš otáčet nemusel. Naopak v oslabení zahrozil Stark, který z úhlu vypálil nad horní tyč. Na začátku deváté minuty projel obranou hostí Slabý, který svůj výpad zakončil tvrdou střelou do míst, kde stál gólman Kolína. Jihlava se dostala do vedení v polovině šestnácté minuty. Hrubici hostí v rozehrávce ještě nepotrestal Mareš, ale o chvíli později se už domácí radovali. David Stark vystřelil od modré a nachytal Mesjara na švestkách - 1:0. Pro Duklu pak přišly těžké časy, kdy během deseti vteřin zamířili na trestnou lavici dva její hráči. Kolín se v dvojnásobné početní výhodě k vyložené šanci nedostal, přesto se mu podařilo vyrovnat. Pokus Zdeňka se odrazil od zadního mantinelu k levé tyči branky Škarka. Nejprve se zdálo, že domácí muž v masce kotouč udrží, nakonec však puk za přispění důrazného Robina Martínka doklouzal za brankovou čáru. Zbytek druhého trestu se již hostům využít nepodařilo, první třetina tak skončila nerozhodně.

Na začátku druhé třetiny hrála Jihlava první přesilovou hru. Mareš dvakrát vypálil od modré a pokaždé těsně minul tyčku. Prostor tří tyčí netrefil na konci přesilovky po dvou pokusech ani David Stark. Již v plném počtu hráčů zkusil Jiří Slabý přihrávkou zpoza branky najít Valu, který se k puku těsně nedostal. Třicátá minuta patřila individuální akci Valy, který si vybruslil k levému kruhu a vystřelil, ovšem Mesjar byl znovu na místě. Také Kolín zahrozil, když se Kellner odhodlal k průniku a zprava otestoval Škarka, který, ač měl lehce zakrytý výhled, stačil puk vyrazit. Krátce poté mohl na druhé straně dorazit puk do odkryté klece Strnad, kterému kotouč na poslední chvíli přeskočil hokejku. Gól nepadl ani při druhé přesilové hře domácích v zápase. Minutu před koncem mohl potrestat Kellner chybu v rozehrávce Dukly, jenže mířil vedle levé tyče.

Úvod třetího dějství žádné velké šance nepřinesl. Až po pěti minutách přišly dvě velké šance, a to na straně hostů. Nejprve Škarek dobře zasáhl proti střele Pokorného, následně vleže zabránil, aby u levé strany dostal puk za jeho záda Martínek. Poté převzala iniciativu Dukla, a to díky dvěma přesilovým hrám za sebou. První ještě družina trenéra Štěpána Moravce nevyužila, ve druhé již byla úspěšná. Faul Tomáška potrestal nahozením od modré Lukáš Mareš. Domácí bek viděl, že před Mesjarem je hodně hráčů, vystřelil a trefil se nad lapačku gólmana Kolína - 2:1. Jihlava mohla zvýšit náskok v další přesilovce, kdy Petr Slabý předvedl individuální průnik, po kterém se dostal až před branku, zasunout kotouč k tyči se mu už nepodařilo, protože byl lehce postrčen. V závěru zápasu se hosté mohutně drali za vyrovnáním. Mašínova dělovka minula těsně pravou tyčku branky, proti nájezdu Kronuse vytáhl gólman Dukly opět výborný zákrok pravým betonem. Čtyřiasedmdesát vteřin před koncem si vzala kolínská střídačka oddechový čas, po kterém odvolala gólmana. Risk se hostům vydařil, protože v čase 59:12 tečoval Patrik Mašín střelu Zdeňka a poslal zápas do prodloužení - 2:2.

V pěti minutách byla k vidění jedna šance na obou stranách. Nejprve Škarek zneškodnil únik Kronuse a odražený puk nedoklepl do opuštěné části branky Martínek, na druhé straně Strnad vypálil z první z právého kruhu těsně vedle. O vítězi zápasu tak rozhodly samostatné nájezdy, ve kterých byla úspěšnější jihlavská Dukla. Kolín sice vedl po úspěšném nájezdu Martínka, ale Mareš ve třetí sérii srovnal a na povedený nájezd Lukáše Jindry v páté sérii zakončený trefou do pravého růžku nenašel již soupeř odpověď - 3:2 po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Jiří Kadlec (SC Kolín): My jsme sem jako nováček jeli s respektem. Pereme se o každý bod a je to pro nás historicky první bod v extralize mladšího dorostu. Bojovností jsme si bod zasloužili. Mrzí nás, že jsme gól na 2:1 dostali v oslabení, ale to je hokej, takové góly teď padají. Jsme rádi, že se nám povedlo v poslední minutě v power-play vyrovnat.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Pokud to mám říct upřímně, tak můžeme být rádi, že jsme hráli s Kolínem. Kdyby tady byl lepší soupeř, byl by to obrovský debakl. Připadá mi, že dnes do kabiny přišlo devět úplně cizích útočníků, které jsem v životě neviděl, protože naše hra byla založena jen na obráncích, kteří mimo rozhodujícího nájezdu vstřelili naše góly. Je potřeba, aby se útočníci vzpamatovali a zamysleli se nad tím, co tady předvádějí. Pokud si někteří hráči chodí pouze a jenom zahrát, tak nemá smysl, aby kazili neděli sobě i nám svými výkony.