0:2
(0:1, 0:1, 0:0)

05.09.2014 / Tomáš Lysý

05.09.2014 15:00, RAKO extraliga staršího dorostu - 1. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Pospíchal, Srnský, Smutný, Pražák, Váňa, Huňáček – Bambula, Ondráček, Oščádal – Kolouch, Mejzlík, Peschout – Kousal, Vala, Najman
0

HC Dynamo Pardubice

Červený – Rudy, Vála, Mikulčák, Horyna, Faltys, Kučera, Šklíba – Zadina, Martinec, Rohlík – Roubal, Růžička, Jajcay – Kubišta, Hoskovec, Krejčík – Bureš, Voženílek, Cach
2
Branky a nahrávky: 5. Faltys (Roubal, Jajcay), 34. Vála (Martinec). Rozhodčí: Hejduk – Guth, Rittich. Vyloučení: 1:2. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 112. Střely na branku: 24:29. Průběh utkání: 0:2.

Průběh utkání

Úvodní minuty prvního zápasu nového ročníku extraligy staršího dorostu se více vydařily hostům. V páté minutě se dostaly Pardubice do vedení, když se po přihrávce Roubala prosadil Vojtěch Faltys – 0:1. První přesilovku zápasu si zahráli pardubičtí hokejisté, ale trvala pouze pětačtyřicet vteřin, než se síly na ledě vyrovnaly. Následnou zkrácenou početní převahu Jihlava nevyužila a neprosadila se ani v posledních minutách úvodní části, když byl vyloučen střelec prvního gólu Faltys.

Také na začátku druhé části měli Pardubičtí více ze hry. První vážnější šanci však měla Dukla, když zpoza branky odražený puk našel u levého kruhu volný Najman. Domácí se téměř radovali z vyrovnání, ale Červený stihl výborným zákrokem vyrazit kotouč. Jinak se příliš pohledný hokej nehrál. Oba týmy kupily při rozehrávce spoustu nepřesností. V polovině zápasu podnikl Rohlík rychlý protiútok, jeho pokus vyrazil Kořenář před sebe a dorážkou netrefil branku Horyna. Tato akce jakoby znamenala start dalším šancím. Ondráček projel obranou hostí jako nůž máslem, tváří v tvář však Červeného nepřekonal. Krátce na to se Jihlava mohla dostat do velké příležitosti, když Kolouch téměř zachytil puk po špatné riskantní rozehrávce Vály. Ta ale prošla, Ondřej Vála si vyměnil puk s Martincem a poslal svůj tým do dvougólového vedení - 0:2. Odpovědět mohl Kousal, jehož střela skončila na pravém betonu gólmana hostů. Téměř celou sedmatřicátou minutu uzamkla Jihlava svého soupeře v obranném pásmu. Najmanovi zblízka přeskočil puk hokejku, rána Valy se zastavila u Červeného a Váňa trefil zleva pouze boční síť. Pardubice si krátce po vyhození raději vyžádaly oddechový čas. V poslední minutě mohl přidat třetí gól svého týmu Rohlík, proti jehož střele zblízka vytáhl Kořenář dobrý zákrok.

Ve třetí části se hosté soustředili na hlavně na pozornou obranu a na rychlé brejky. Situaci tři na dva si se štěstím pohlídali beci Dukly a nedovolili před branou zakončit Martincovi ani Růžičkovi. Zajímavostí zápasu je, že druhá třetina se hrála bez vyloučení a přesilovka nebyla vidět ani v třetině třetí. V její polovině se řítil na Kořenáře Jajcay, ale k dnešní asistenci gól nepřidal, jelikož těsně minul pravou tyč. O pět minut později byl Jajcay znovu v úniku. Nejprve mu nedovolil zakončit Pospíchal, poté zblízka nastřelil jen gólmana Dukly a hned po něm se nadvakrát neprosadil Růžička. Dukla ještě v závěru vyzkoušela hru bez gólmana, ale tento risk nepřinesl ani kontaktní gól. Pardubice si tak vezou z Jihlavy tři body za výhru 2:0.

Ohlasy trenérů

Miroslav Vybíral (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): Samozřejmě výhra na venkovním zápase v prvním utkání sezony, navíc ještě s nulou, je perfektní. Tady v Jihlavě to nebývá nikdy jednoduché, ale my jsme si problémy v utkání víceméně udělali sami. V útočné fázi jsme měli sílu, ale neproměnili jsme spoustu šancí a samostatných nájezdů. Ve druhé třetině jsme na pět minut vypadli ze hry a měli jsme velké problémy, ale v oddechovém čase jsme si zopakovali, co chceme hrát a vrátili se k tomu. Jsem rád, že jsme výhru vybojovali. Dnes tam bylo vidět srdce, nasazení hráčů. Chtěl bych jim za výhru poděkovat.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Zhodnocení zápasu je jednoduché, nedali jsme ani gól a prohráli jsme 0:2. Když nedáme gól, nemůžeme vyhrát. Dnes Pardubice výborně bránily a nepouštěly nás do šancí. Když už jsme nějakou tu šanci měli, tak jsme to překombinovali. Musíme zjednodušit naší hru.