5:3
(2:1, 0:0, 3:2)

03.10.2014 / Tomáš Lysý

03.10.2014 15:00, RAKO extraliga staršího dorostu - 9. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Pražák, Srnský, Smutný, Klofáč, Váňa, Krtek – Bambula, Mejzlík, Kolouch – Oščádal, Vala, Ondráček – Kousal, Najman, Peschout
5

HC Sparta Praha

Brízgala (46. Chour) – Bureš, Duben, M. Jandus, Sedliský, Kalina, Jeřábek, Vlad, Janda – Procházka, Komárek, Zídek – Kulda, Seniov, Michnáč – Svoboda, Pšenička, Maršoun – T. Jandus, Chlouba, Safin
3
Branky a nahrávky: 5. Peschout (Kousal, Váňa), 15. Bambula (Kolouch), 41. Bambula (Kolouch, Pražák), 46. Ondráček, 46. Kousal – 5. Chlouba (Safin, Svoboda), 50. Safin (Maršoun, Pšenička), 58. Kulda. Rozhodčí: Slavík - Křivohlavý, Jeletz. Vyloučení: 4:3. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 98. Střely na branku: 30:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:3.

Průběh utkání

Utkání třetího celku tabulky, Jihlavy, s první Spartou začalo pěkně zostra. Po třiadvaceti vteřinách zakončoval Komárek u levé tyče Brože do ramena domácího gólmana a o chvíli později vychytal brankář Dukly Maršouna po přihrávce Seniova zpoza klece. Nedáš dostaneš se potvrdilo za dvě minuty později, když Kousal v úniku na levém kruhu obešel Brízgalu. Z velkého úhlu kotouč do volné klece nezasunul, trefil tyčku, načež se puk odrazil k dojíždějícímu Richardu Peschoutovi, který měl snadnou úlohu - 1:0. Vedení vydrželo domácím přesně dvacet vteřin, když krátce po buly po střele Safina předvedl důraz před brankou Jaroslav Chlouba a pohotovou dorážkou srovnal - 1:1.

Svižný hokej pokračoval. Při první přesilovce v zápase Pražák poslal kotouč střelou z první těsně vedle levé tyčky a neuspěl ani Najman, který po zadovce Oščádala trefil pouze boční síť. Ani Sparta nebyla při své přesilovce úspěšná, navíc půlminuty před jejím vypršením se síly na ledě srovnaly. Hned po návratu vyloučeného Mejzlíka udeřili červenožlutí podruhé. Kolouch vyslal po pravé straně do úniku Jiřího Bambulu. Domácí devatenáctka po přejetí útočné modré vyslala z pravého kruhu nechytatelnou bombu do pravého horního rohu Brízgaly, čímž na hodně dlouhou dobu vymetla z tohoto místa všechny pavučiny - 2:1. V závěru úvodního dějství mohl srovnat Michnáč, když se k němu mezi kruhy odrazil puk, leč svojí pumelicí z první těsně minul pravou tyčku.

Také na začátku druhé periody byly k vidění šance na obou stranách. Kalina ze středu útočného pásma minul branku, z protiútoku trefil Kolouch zblízka gólmana, Jeřábkovu střelu z pravého kruhu po pasu Seniova zneškodnil Brož a o něco později Bambula opět předvedl svoje kvality. Brízgala tentokrát jeho střelu kolem vlastní hlavy chytil. Sparťané si poté dvakrát za sebou nedali pozor na rychlé kontry Dukly, která je nedokázala úspěšně zakončit. Krátce po polovině zápasu měli hosté výhodu druhé přesilové hry. Největší šance v ní patřila Kuldovi, který osamocen před domácí klecí promáchl hokejkou do ztracena. Čtyři minuty před koncem byl znovu v šanci Najman, který dnes podruhé trefil boční síť a Ondráčkův pokus zprava prolétl vedle tyčky. Na konci prostředního dějství hráli Pražané znovu přesilovku, při které Pšenička na znamení nezdaru pohlédl ke střeše jihlavského stánku, protože jeho pohotová střela zblízka byla sražena do ochranné sítě. Když se deset vteřin před koncem neprosadil z dorážky Najman, skončila třetina bezgólově.

Třetí třetinu zahájila Dukla výborně a hned po pětadvaceti vteřinách vstřelila třetí gól. Kolouch znovu našel přesným pasem rozjetého Jiřího Bambulu, který zblízka chladnokrevně překonal gólmana - 3:1. V času 45:17 Adam Brízgala přepustil své místo Martinu Chourovi, když jej lehkým nahozením překvapil Jiří Ondráček – 4:1. Hned z první střely byl druhý gólman Sparty překonán, když jej přelstil Pavel Kousal – 5:1. Dukla byla na koni a Kousal mohl přidat další gól, kdyby zvednul puk do volné klece po chybě Choura, kterému touš projel pod tělem. Hráči s velkým S ve znaku se dočkali snížení v padesáté minutě. Ostap Safin se po přihrávce Maršouna nemýlil pohotovou střelou z mezikruží - 5:2. O minutu později převedl proti střele Svobody do levého horního rohu efektní semafor Brož. Finální podobu dal výsledku dvě a tři čtvrtě minuty před koncem Vojtěch Kulda. Útočník Sparty v závaru před brankou poslal puk k levé tyči - 5:3. Hosté to ještě zkusili v šesti, ale další gól již nepadl. Jihlava se tak díky výhře posunula na druhou pozici tabulky a na vedoucí Spartu ztrácí už pouze jeden bod.

Ohlasy trenérů

Richard Žemlička (HC Sparta Praha): Podruhé v řadě jsme odehráli velice špatné utkání. Nejprve v Budějovicích a poté tady s Jihlavou. Hrajeme profesorsky, z čehož pramení naše chyby a výhra Jihlavy. Více k tomu nemám co dodat.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Podali jsme bojovný výkon. Každý hráč bojoval ve všech soubojích. Podařilo se nám vstřelit branky po chybách Sparty, v tom jsme byli trošku produktivnější než soupeř. Pochvalu zaslouží celý tým. Vždycky je dobré poměřovat se s těmi nejlepšími a sem dnes přijela Sparta, která je první. Byl to pro nás takový test a motivace pro všechny hráče.