1:7
(0:5, 1:0, 0:2)

25.10.2014 / Robin Mana

25.10.2014 12:30, RAKO extraliga staršího dorostu - 16. kolo

HC Sparta Praha

Brízgala (48. Chour) – Duben, Eliáš, Jeřábek, Zeleňák, Janda, Sedliský – M. Jandus, Zídek, T. Jandus, Michnáč, Pšenička, Wojnar, Chlouba, Seniov, Komárek, Kadlec, Dubský, Procházka
1

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Pražák, Srnský, Váňa, Klofáč, Krtek – Kolouch, Najman, Čermák, Ondráček, Mejzlík, Peschout, Vala, Kousal, Oščádal
7
Branky a nahrávky: 32. Janda (Pšenička) – 4. Najman (Pražák), 7. Peschout (Pražák), 8. Peschout (Kousal, Najman), 14. Pražák (Najman, Kousal), 16. Kousal (Peschout, Najman), 42. Oščádal (Krtek), 58. Najman (Kousal). Rozhodčí: Nečas – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 7:6, navíc Jandus (SPA) 10 minut nesportovní chování. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 56. Střely na branku: 35:26. Průběh utkání: 0:5, 1:5, 1:7.

Průběh utkání

Z počátku zápasu nic nenasvědčovalo gólové kanonádě. Oba týmy sice rozehrály utkání ve vysokém tempu, hrálo se nahoru dolů, ale první tři minuty nemusel ani jeden z brankářů řešit žádnou ošemetnou situaci. Pak však přišla doslova čtvrt hodina hrůzy v podání domácího celku. Osmigólové odpoledne načal jako první Ondřej Najman, který ranou od modré čáry propálil vše, co mu stálo v cestě. Pak hosté zopakovali dvakrát po sobě akci jako přes kopírák a špatně bruslící obrana Holešovických nezachytila ani jednu z nich. A tak se po přihrávkách od levého mantinelu v krátkém čase po sobě prosadil Richard Peschout a bylo to z pohledu domácích 0:3. To vyburcovalo domácí lavičku k oddechovému času.

Spartě se sice na krátký čas podařilo otupit nápor soupeře, sama si však nedokázala vypracovat prakticky žádné příležitosti. Vyjímkou snad byla jen střela Procházky z levého křídla, proti které si ale gólman Kořenář dobře povyjel a se zneškodněním pokusu sparťanského útočníka neměl problém. A tak opět uděřilo na druhé straně. Během dvou minut zvýšil skóre nejprve Vojtěch Pražák a dvě minuty nato předvedl asi nejhezčí akci zápasu Pavel Kousal. Od mantinelu se dokázal prosadit na střed kluziště, oklamal dva bránící hráče a podél gólmana uzavřel účet první třetiny.

O osudu utkání bylo tedy poměrně záhy rozhodnuto, přesto se sparťané v úvodu druhé části prezentovali sympatickou snahou o korekci výsledku a v prostřední části byli lepším týmem. Jejich snaha vyústila v jejich jediný gólový zápis krátce po polovině zápasu. Z mezikruží nedal Kořenářovi šanci Sebastian Janda. Jinak prostřední část nabídla několik drobných potyček a v jednu chvíli to zejména na trestné lavici hostů vypadalo jako na střídačce.

Ve třetí části si už Jihlavští v pohodě ohlídali výsledek, vrátili se ke své důrazné hře z úvodu utkání a dvěma zásahy Vladimíra Oščádala a Ondřeje Najmana zakončili demolici domácího týmu. Jihlava dokázala ukončit sparťanskou čtyřzápasovou sérii bez porážky, Pražané ale i tak zůstávají v tabulce druzí.

Ohlasy trenérů

Petr Hučko (Sparta): Kompletně jsme zaspali první třetinu, nikdo nedělal co měl a podle toho to taky vypadalo. Když dostanete pět gólů, už je de facto po zápase. Ve druhé třetině jsme se sice herně Jihlavě vyrovnali, ale už bylo pozdě, oni si to pohlídali.