4:3p
(1:1, 1:1, 1:1 - 1:0)

Mladší dorost pokračuje v sérii bez porážky, na domácím ledě zvítězil nad Libercem

03.01.2015 / Tomáš Lysý

Pětadvacáté kolo ELIOD extraligy staršího dorostu začali lépe Bílí Tygři z Liberce, kteří se ujali ve třinácté minutě vedení. Dukla stačila do přestávky vyrovnat, dvě minuty před koncem třetiny zaplula střela Petra Slabého do levého horního rohu branky. Ve druhé části padly také dvě branky. Nejprve se Dukla díky Milanu Strnadovi dostala do vedení, aby o čtyři minuty později srovnal znovu Patrik Šíp. Také ve třetí třetině zamířily oba celky do černého jednou. Jihlava využila přesilovku zásluhou Josefa Vrátného, hosté srovnali čtyři minuty před koncem. V prodloužení byla lepší Dukla a díky Lukáši Jindrovi bere dva body.
03.01.2015 12:00, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 25. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Stark, P. Slabý, Havelka, Trávník, Habermann, Mareš, Zadina – Strnad, Jindra, Vrátný – P. Slabý, Adam, Musil – Hrbatý, Vala, Prokš – Kardoš
4

Bílí Tygři Liberec

Novák – Šuráň, Kunst, Charvát, Bednář, Aubrecht, Krejsa – Chrtek, Čermák, Šíp – Verbický, Šír, Mocek – Šafařovský, Kotyza, Bitman
3
Branky a nahrávky: 19. P. Slabý (Strnad), 26. Strnad (Habermann), 49. Vrátný (Strnad), 62. Jindra (Adam) – 13. Šíp (Chrtek), 30. Šíp (Bednář), 56. Šír (Bednář). Rozhodčí: Homola – Žák, Capouch. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 77. Střely na branku: 27:31. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Jihlava začala první zápas nového roku aktivně. Měla častěji kotouč na hokejkách, ale vážnější šanci si nevytvořila. Po střele Adama neměl Jiří Slabý daleko k tomu, aby doklepl puk za záda Nováka u jeho levé tyče. Liberec zahrozil rychlým brejkem, Kunst uháněl se Šuráněm na jednoho hráče Dukly a první jmenovaný vzal odpovědnost na sebe, mířil však do připraveného Škarka. Hosté udeřili až po ubráněné přesilové hře. Havelka v obranném pásmu podklouzl, puku se na levém kruhu ujal Šíp, jenže byl hodně z úhlu a Škarka nepřekonal. Z trestné lavice se vracející Chrtek získal kotouč, poslal jej před branku, kde již Patrik Šíp šikovným doklepnutím překonal bezomocného Škarka. Tři minuty poté usedl Chrtek na trestno lavici znovu a i nyní se Bílí Tygři ubránili. Jenže při jeho návratu na led se Dukla prosadila. Petr Slabý vystřelil od modré na Nováka, který měl díky dobré práci jihlavských hráčů před brankovištěm zakrytý výhled a puk zaplul do levého horního rohu branky.

Ze začátku druhé třetiny se oba týmy nemohli příliš dostat do tempa, až ve čtvrté minutě předvedla Dukla i Liberec rychlý výpad do obrany soupeře, ale bez úspěchu. V čase 25:32 najížděl Vrátný se Strnadem sami na beka Šuráně, který stihl zblokovat přihrávku prvního jmenovaného na Strnada svojí holí tak, že puk prolétl těsně vedle pravé tyče. Za dalších 16 vteřin se domácí již radovali. Habermannovu ránu od modré usměrnil za záda Nováka výbornou tečí Milan Strnad. vedení všek vydrželo Dukle pouze tři a půl minuty. Bendář našel z obranného pásma parádním pasem na levé straně neutrální zóny Patrika Šípa, jenž si sjel před branku a překonal Škarka bekhendovou střelou nad lapačku. Při chuti byl Šír, jeho další pokus projel těsně vedle levé tyčky, na druhé straně se střela Starka těsně nevměstnala mezi tři tyče. Následně číhal před brankou Nováka Strnad s Jindrou, ale ani jeden z nech se nedostal k dorážce a gólman Liberce schoval puk do lapačky. Neprosadil se ani Jiří Slabý, který si v závěru třetiny vybruslil před branku a místo přihrávky před branou stojícímu Musilovi vystřelil, nicméně mířil vedle pravé tyče.

Tři minuty po začátku třetího dějství vypálil od modré řádnou ránu Šíp, jenž vstřelil první gól svého týmu. Jeho pumelice skončila na pravém betonu Škarka. Na druhé straně mohl strhnout vedení na stranu červenožlutých Strnad, který se v obtížné pozici před brankou dostal k puku, ale Novák byl pozorný. V polovině osmačtyřicáté minuty dostala Dukla výhodu padesátivteřinové přesilovky pět na tři. Ačkoliv jí nevyužila, klasickou početní výhodu již proměnila. Strnad u levé tyče Nováka o něco déle zpracovával puk a následnou střelu stačil gólman Bílých Tygrů vyrazil před sebe, kde stál Josef Vrátný a pod padajícím gólmanem vrátil svému týmu vedení. Jenže ze tří bodů se Jihlava přesto neradovala. Čermák ještě v polovině třiapadesáté minuty netrefil z levého kruhu branku, ale přesně čtyři minuty před koncem již bylo srovnáno. Po nepřesnostech v domácí obraně získal mezi kruhy puk Jan Šír a překonal padajícího Škarka. Liberec měl poté pořádný tlak, leč další gól již nepřidal ani v dvouminitové přesilovce.

O osudu zápasu rozhodlo prodloužení. Jihlava se dostala do velkého tlaku a hosté se pouze bránili. Do šance se dostal Adam, jehož pokus vyrazil Novák, na následnou dorážku Lukáše Jindry už byl krátký. Z posledních deseti zápasů Jihlava desetkrát bodovala a devětkrát vyhrála a v tabulce nadstavbové skupiny D jí aktuálně patří první postupové místo. Letňany a Liberec, kteří na Duklu ztrácí jeden bod, hrají svůj vzájemný zápas až 15. ledna.

Ohlasy trenérů

Milan Plodek (Bílí Tygři Liberec): S Jihlavou jsme hráli počtvrté a vždy to jsou strašně vyrovnané zápasy. Rozhoduje pár maličkostí a dnes rozhodly přesilovky a naše chyba v prodloužení. Jinak se hrál hezký hokej, v kontaktu. Nehraje se sprostě, hraje se v rámci fair-play. Tento pěkný hokej se musí líbit a tyto zápasy jsou pro nás důležitý. Jsem za bod strašně rád, i když dva by byly lepší. Gratuluji Jihlavě ke dvěma bodům a přeju jim, ať se do play-off dostanou.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Čekali jsme, že to bude těžké utkání. Byla poměrně dlouhá pauza a navíc zápasy s Libercem většinou končí v prodloužení či v nájezdech, což se i dneska potvrdilo. Dnes to bylo trošku nervózní utkání. V první třetině hráli hosté lépe a tahali za delší konec. Ve druhé třetině se to otočilo, měli jsme spoustu šancí, které jsme neproměnili. Ve třetí třetině jsme trošku trestuhodně zahodili přesilovku pět na tři, kdy jsme mohli utkání posunout do úplného finále. Poté přišla individuální chyba v obranném pásmu vedoucí ke stavu 3:3 a prodloužení. Jsem rád, že jsme prodloužení zvládli, dnes to byl opět jeden z takových klíčových zápasů. Sbíráme body a pomalu pokukujeme po play-off, nicméně stále je pro nás prioritou předvádět dobré výkony.