5:2
(1:0, 2:1, 2:1)

08.01.2015 / Tomáš Lysý

08.01.2015 18:15, DHL extraliga juniorů - 38. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Hohl, Leština, Pospíchal, Tobola, Kochánek, Port – Anděl, Jícha, Marcilis – Beran, Střecha, Bambula – Mahút, Dvořák, Balaštík
5

Rytíři Kladno

Švihálek – Potěchin, Bunda, Větrovec, Matula, Zajíc, Hulcr – Šilhavý, Machač, Kružík – Schildhabel, Miura, Janeček – Doležal, Havlůj, Macháček – Kuzďas, Kaprál, Hajný
2
Branky a nahrávky: 3. Jícha (Anděl, Hohl), 24. Anděl, 26. Jícha (Leština), 46. Beran (Port), 48. Anděl (Jícha) – 28. Hajný (Havlůj), 57. Macháček (Machač). Rozhodčí: Homola – Guth, Rittich. Vyloučení: 9:10 Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 152. Střely na branku: 28:34. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1, 5:2.

Průběh utkání

Začátek prvního domácího zápasu jihlavských juniorů pod trenérem Augustou vyšel červenožlutým parádně. V polovině třetí minuty předvedla Dukla rychlou akci, využila laxnosti hostí ve středním pásmu, Anděl poslal kotouč na Lukáše Jíchu a ten z levého kruhu poslal Švihálkovi přesnou navštívenku. Krátce na to mohlo být srovnáno, čemuž zamezil Svoboda výborně zneškodněnou střelou Šilhavého zblízka. První přesilovou hru si vyzkoušela Dukla, a když to vypadalo, že Bambula na pravém kruhu bude střílet do části odkryté klece, přeskočil mu kotouč puk. Domácí pak nevyužili další přesilovku a ani další početní výhoda po tom, co si Střecha najel po krásném fíglu mezi kruhy a byl zahákován, jihlavským hokejistům gólově nevyšla. Pět minut před koncem dostalo Kladno výhodu 92 vteřin dlouhou dvojnásobnou početní převahu. Bunda vypálil z pravého kruhu těsně vedle a ač hosté uzamkli jihlavskou trojici před její svatyní, neprosadili se. V závěru třetiny měli Kladenští tlak a znovu hodně zahrozili. Skrytá střela Bundy z pravého kruhu dokonce orazítkovala tyčku Svobodovy svatyně a Machač v poslední vteřině zblízka vysoko přestřelil.

Ve slibné příležitosti se ocitl minutu a půl po startu druhé periody Yuki Miura, jenž po střele Janečka vypálil z pravého kruhu a Svoboda puk schoval mezi betony, ač nevěděl, kde vůbec kus černé gumy je. Udeřilo tak na druhé straně. Lukáš Anděl se chopil mezi kruhy volného kotouče a vyslal tak přesnou ránu do pravého horního rohu branky Kladna, že by hokejové učebnice zaplesaly. Svižný hokej pokračoval. Hulcr se na pravé straně opřel o puku, výsledkem však nebyl zásah gólmana Dukly, nýbrž zlomená hůl kladenského hráče. Hned poté získali červenožlutí buly před svatyní soupeře, Leština vystřelil a důrazný Lukáš Jícha poslal pod padajícím Švihálkem puk do sítě. V další dobré šanci byl Dvořák, jehož umístěnou ránu nad ledem z levé strany musel zlikvidovat gólman Kladna vyrážečkou. Osmadvacátá minuta přinesla smazání nuly z konta kladenských vstřelených branek, když Jakub Hajný zblízka v nepřehledné situaci poslal puk do klece. Krácte po polovině zápasu zahrozilo Kladno situací dva na dva, v níž Šilhavý pálil jen těsně vedle levého horního rohu. I přes tři vyloučení ve zbytku dvacetiminutovky další gól nepadl. Patnáct vteřin před koncem ještě prolétla Kružíkova teč Šilhavého střílené přihrávky těsně vedle.

Kladno na začátku třetí části vrhlo všechny síly do útoku a řádně ostřelovalo jihlavksou klec. Šilhavý s Bundou si se svými pumelicemi na Svobodu nepřišli a poté znovu Šilhavý v přesilovce poblíž pravé tyče minul druhou žerď. Přišel tak zákonitý trest v podání Dukly. Simon Beran na pravém kruhu napoprvé nenašel místo ke střele, tak tuto část kluziště obkroužil a poslal puk pod Švihálkem, který měl špatný výhled. Při hře čtyři na čtyři přidal svůj druhý gól v zápase také Lukáš Anděl, jenž zakončil po Jíchově přihrávce rychlý výpad do kladenské obrany. Jihlava držela otěže zápasu bezpečně ve svých rukou a když už se Kladno usadilo před domácí brankou, byl poslední domácí instancí jistý gólman Svoboda. Rytíři se zmohli už jen na snížení, když tři minuty před koncem propasíroval puk do branky Vladimír Macháček.

Nic to však nemohlo změnit na výhře Dukly, která tak poprvé v sezoně vyhrála dva po sobě jdoucí zápasy. Červenožlutí si po výborném výkonu připsali do tabulky důležité tři body a jejich ztráta na předposlední České Budějovice je tak stále čtyřbodová.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Hráči dnes podali parádní výkon od první do poslední minuty. Hráli velice bojovně a obětavě. Podařilo se nám vstřelit branky, jen jsme na začátku zápasu mohli vést o více gólů, protože jsmě měli více šancí a vytvořili si tlak. Samozřejmě Kladno svojí kvalitu ukázalo, ale nám výborně zachytal brankář.