0:2
(0:0, 0:0, 0:2)

08.03.2015 / Vojtěch Balaštík

08.03.2015 16:30, RAKO extraliga staršího dorostu - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Pražák, Smutný, Klofáč, Srnský, Huňáček, Váňa – Peschout, Najman, Kousal – Ondráček, Vala, Kolouch – Oščádal, Mejzlík, Bambula
0

Bílí Tygři Liberec

Stezka – Mečíř, Starosta, Klinger, Kunst, Velechovský, Bednář – Wiencek, Zachar, Chlum – Šír, Kačírek, Nezbeda – Jursa, Rubeš, Sviták – Chrtek, Černý
2
Branky a nahrávky: 45. Chlum (Zachar), 60. Starosta (Nezbeda). Rozhodčí: Slavík – Jindra, Zíka. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Oslabení: 0:0. Diváci: 186. Střely na branku: 27:26. Průběh utkání: 0:2. Konečný stav série: 0:3.

Průběh utkání

První třetina patřila domácím hráčům. Ti se hned po úvodním vhazování vrhly na Liberec s viditelnou touhou nepříznivý vývoj série zvrátit. Hektický začátek se odehrával hlavně ve středním pásmu, když se obě mužstva snažila uzmout roli lídra, což se s koncem první pětiminutovky povedlo Dukle. Bambula efektivně vyřešil situaci 1 na 1 a z otočky hledal najíždějícího Mejzlíka, jenomže Stezka byl rychlejší a nahrávku schoval pod lapačku. V čase 4:49 byl vyloučen Jakub Mečíř a liberečtí měli co dělat, aby neinkasovali, když puk několikrát nebezpečně poskakoval před hostujícím brakářem.

A jihlavský tlak pokračoval dál. Po dobře sehrané situaci 3 na 1 stál tváří v tvář Stezkovi Kousal, ale volená střela nebyla úspěšná. V čase 11:06 přišla minutu a půl dlouhá přesilovka 5 na 3, kdy nadějně stříleli Klofáč s Pražákem, ale ani jednomu se nepodařilo rozvlnit síť. Necelých pět minut před koncem střílel na druhé straně Kačírek, střela to nebyla nikterak tvrdá, ale odrazila se od hokejky jednoho z domácích hráčů a skákající puk se dostal před branku ke Starostovi, který se zuřivě snažil puk dorazit, dokud jej Kořenář napodruhé neschoval do lapačky. Jihlava ještě několikrát operovala v útočném a středním pásmu s pukem, ale nic víc se v úvodní části nestalo a týmy se rozešli za nerozhodného stavu.

Druhé dějství bylo co do šancí mnohem zajímavější. Nejblíže byl prvnímu gólu Liberec, který se osmělil, když po pravé straně vybruslil Zachar a střelou rozezvučel pouze tyč. O chvíli později přišla učebnicová kombinace Nezbedy s Kačírkem, ale prvně jmenovaný na jejím konci Kořenáře nepřekonal. To okamžitě vrátlili domácí. Po sobě se dostali ze stejné pozice mezi kruhy ke střele Mejzlík a poté Najman, ale ani jeden nedokázali na Stezku vyzrát. Hra se velice srovnala a oba týmy si nedávali nic zadarmo.

Krásnou individuální akcí se blýskl Klofáč, který projel ze středního pásma mezi dvěma obránci až před brankáře, střelu bohužel umístil pouze do jeho lapačky. V poslední minutě se mohl prosadit Kačírek, kterému se puk odrazil k hokejce, ale před práznou bránou promáchl naprázdno, když mu neposedný kramflek přeskočil těsně před střelou hůl. Ani druhá třetina tedy vítěze neurčila.

V závěrečné části zápasu měl hned na začátku šanci na otevření skóre Kačírek, kterému nabil Klinger, ale jeho rána těsně minula tyč jihlavské klece. Poté se dopředu nadějně tlačila Jihlava, byť Liberec dobře bránil a dění se točilo kolem Stezky. V čase 44:38 vybruslil na pravé straně Filip Chlum a přes obránce od mantinelu vystřelil přízemní střelu na Kořenáře, kterému puk nešťastně propadl kolem bližší tyčky do brány. Následně byl vyloučen Kolouch a zvýšit skóre mohl Nezbeda, ale před prázdnou brankou selhal a nemířil přesně.

Domácí neskládali zbraně, zklidnili rozehrávku a začali na Liberec vytvářet tlak. Blízko vyrovnání byl Tomáš Mejzlík, když mu zpoza brány přihrával Oščádal, jeho pokus z první zůstal uvězněný mezi Stezkovými betony. V čase 57:40 zkusili domácí hrát power-play a několikrát to vypadala, že se tento tah vyplatí, ale v poslední minutě se hra přesunula před práznou bránu, kde Nezbedův pokus Smutný ještě zachránil, ale necelou půl minutu před koncem získal kotouč Martin Starosta a zamířil přesně. Starší dorost je tak vyřazen z play-off již v osmifinále, ve kterém prohrál s Libercem 3:0 na zápasy.

Ohlasy trenérů

Hodnocení 3. zápasu:
Jiří Vozák (Bílí Tygři Liberec): Myslím si, že dnes jsme vyhráli se štěstím. Byl to hodně těžký zápas, Dukla hrála výborně. Čekali jsme, že to bude těžký zápas, ale bylo to opravdu hodně těžké. Navíc jsme nehráli to, co jsme chtěli, méně jsme bruslili, ale bylo to i tím, že domácí hodně chtěli.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Opět rozhodla naše neproměněná přesilovka pět na tři, kterou jsme nesehráli dobře. Rozhodl také hodně šťastný gól, který jsme dostali. Bohužel jsme dnes neměli to štěstí, aby se k nám něco odrazilo, abychom nějaký puk dorazili. Aleš Stezka podal dnes dobrý výkon a my jsme mu nebyli schopni za dva zápasy dát gól. Kluky ale musím pochválit za velmi dobrý výkon, vydali se, hráli velmi dobře v dobrém nasazení i v dobrém pohybu. Ukázali dnes hodně obětavosti a také všechny prvky, které jsme do nich celou sezonu "cpali". Bohužel největší Achillovou patou pro nás bylo zakončení.

Hodnocení série:
Jiří Vozák (Bílí Tygři Liberec): V prvním zápase jsme byli lepší a vítězství jsme si suverénně zasloužili. Ve druhém zápase již Dukla hrála hodně dobře a vyhráli jsme víceméně díky štěstí. Za stavu 2:1 jsme dostali tyčku, vzápětí jsme dali gól a rozhodli. Zde v Jihlavě to bylo asi nejtěžší. Dukla v domácím prostředí ukázala velkou sílu.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): V prvním zápase jsme byli trošku jako v Jiříkově vidění, protože jsme šli do play-off z horší skupiny a než jsme se trochu chytili tempa, tak bylo de facto po zápase. Od druhé třetiny jsme se trošku zvedali, ale pořád to nebylo nic moc. Druhý zápas jsme odehráli velice dobře, bohužel zase jsme nedali přesilovku pět na tři, a to za stavu 0:0. Za stavu 1:2 jsme dvakrát trefili tyčku a v power-play nám to bohužel nevyšlo. Dnes se k nám štěstí otočilo trošku zády. Musím ale kluky pochválit, protože opravdu nic nevzdali a makali až do poslední minuty.