1:3
(0:0, 0:1, 1:2)

19.09.2015 / Zuzana Spurná

19.09.2015 12:00, DHL extraliga juniorů - 6. kolo

HC Olomouc

Urbisch – Nesvadba, Spurný, Klvaňa, Metelka, Hes, Škoda – Heža, Kropáč, Fejko, Pavlovský, Horák, Ministr, Macuh, Marek, Konečný, Jeklič, Müller, Kuba
1

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Pospíchal, Půža, Pražák, Váňa, Vlček, Kadlec, Hohl – Dufek, Ondráček, Najman, Balaštík, Dvořák, Kolouch, Bambula, Jícha, Kousal, Anděl
3
Branky a nahrávky: 57. Macuh (Pavlovský, Nesvadba) – 34. Balaštík (Jícha), 51. Dufek (Anděl, Jícha), 58. Dufek (Anděl, Dvořák). Rozhodčí: Cik – Holibka, Šimčík. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 75. Střely na branku: 21:30. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

Průběh utkání

V šestém kole hostili olomoučtí junioři na svém ledě Jihlavu. Dukla, která se loňskou sezónou spíš protrápila, byla Kohoutům vyrovnaným soupeřem už v prvním zápase extraligy, a tak bylo jasné, že o lehké utkání nepůjde ani na olomouckém zimním stadionu. Už v páté minutě zkusil obkroužit jihlavskou branku Macuh. Za domácím útočníkem ale téměř viseli dva hostující hráči, kteří mu zabránili v zakončení.

Domácí si pak právě za bránění Macuha zahráli první přesilovku, ta jim ale vůbec nevycházela. Za chvíli hrozili z nebezpečných protiútoků hostující hráči, a tak si ani Urbisch nemohl stěžovat na nedostatek práce. O pár minut později si ale další velkou šanci vytvořili hráči v dresech s kohoutem. Jeklič s Kubou vyrazili do útoku a slovinský útočník přihrával Kubovi k pravé tyčce, olomoucká osmadevadesátka ale nestačila puk nasměrovat mezi tři tyče.

Pak ale domácí chybovali při rozehrávce a do útoku se rychle protáhl Balaštík. Hanáci ale jihlavského forvarda stihli včas zastavit. Další velkou šanci otevřít skóre měla Dukla jen pár minut na to, když v početní výhodě v mezikruží napřáhl Jícha. Jeho střelu chtěl ještě těsně před olomouckou svatyní tečovat Pražák, Urbisch ale vytáhl výborný zákrok a kotouč schoval v lapačce. Do konce první třetiny se ještě několikrát otevřela dvířka na trestné lavice, ani jeden z týmů ale nedokázal přesilovku využít. Jen necelou minutu před první sirénou prokličkoval do útoku Fejko, zkusil projít přes posledního obránce Jihlavy, ten mu ale do střely nastavil hůl.

Na začátku druhé periody se podél levého mantinelu protáhl do útoku Ministr a z vrcholu kruhu střílel, jeho pokus ale Kořenář vyrazil. Olomoucký útočník se ale dostal znovu ke kotouči a zkusil své štěstí podruhé. Jeho střela ale jen škrábla rameno jihlavského strážce svatyně. V polovině zápasu se museli Kohouti znovu bránit, když na trestnou lavici usedl Kuba. Dukla ale ukázala, že jí podstata početní výhody není cizí a Vojtěch Balaštík otevřel skóre utkání.

Domácí se snažili rychle odpovědět a aktivní Macuh prosprintoval do útočného pásma, kde ještě přihrávkou hledal Pavlovského. Ten ale nezpracoval puk podle svých představ a minul prostor mezi třemi tyčemi. Oba týmy si ještě několikrát zkusily přesilovku, přidat další přesný zásah se ale nepodařilo ani jednomu z celků.

Kohouti si ale vybrali i pořádný kus štěstí, když Hohl prosprintoval před bránu Urbische a posílal puk najíždějícímu Andělovi. Jihlavský forvard ale v rychlosti netrefil kotouč tak, jak chtěl. Jeden z olomouckých hráčů ale Andělovi zřejmě pomohl k zemi mírným háčkem, a tak šli domácí znovu do čtyř. Dukla pak ukázala, že není radno nechávat jí početní výhody, když se trefil Aleš Dufek.

Pořádně horké chvilky si pak připravil i olomoucký brankář. Urbisch chtěl mezi skupinkou hráčů vyrazit kotouč holí, ten se ale odrazil a Jihlavští mohli dorážet do prázdné brány. To se jim však nepovedlo. O chvíli později vrátil domácí do hry o body Rok Macuh, když po důrazu před svatyní hostů dostal puk až za Kořenáře. Přesně minutu na to ale našel skulinku v Urbischově výstroji i Aleš Dufek. Dvoubrankový náskok Jihlavy pak už Kohouti dohnat nedokázali a hosté z Vysočiny si odvezli zasloužené tři body.

Ohlasy trenérů

Richard Brančík (HC Olomouc): Trochu jsme navázali na utkání v Brně, kdy produkujeme bezkontaktní hokej bez nějakého většího tlaku a zaujetí do koncovky. V tom nás Jihlava předčila. Pokud nezačneme hrát důrazně i v předbrankovém prostoru, zápasy vyhrávat nebudeme, budeme jezdit na výlety a vracet se bez bodu.