5:3
(1:0, 1:2, 3:1)

13.11.2015 / Jan Kousal

13.11.2015 17:00, DHL extraliga juniorů - 19. kolo

Bílí Tygři Liberec

Vacek – Turek, Klinger, Arlt, Husa, Mečíř, Divila, Tržický – Pokorný, Šír, Kalfiřt, Rubeš, Král, Gecko, Burda, Zachar, Havlas, Chlum, Hylena
5

HC Dukla Jihlava

Brož – Pospíchal, Půža, Pražák, Váňa, Vlček, Kadlec, Hohl – Vála, Dufek, Najman, Balaštík, Dvořák, Kolouch, Bambula, Peschout, Kousal
3
Branky a nahrávky: 16. Gecko (Havlas, Král), 29. Hylena (Král), 42. Havlas (Král, Gecko), 47. Zachar (Král), 57. Havlas (Rubeš, Kalfiřt) – 26. Kolouch (Vala), 35. Kousal (Najman), 57. Dufek (Pospíchal, Kousal). Rozhodčí: Hrubý – Hejl, Podrazil. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 35. Střely na branku: 40:26. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:3, 5:3.

Průběh utkání

Severočeši začali v utkání aktivněji, první opravdu gólovou příležitost ale měli hosté z Vysočiny. Kadlecův projektil od modré vyrazil Vacek jen před sebe k Balaštíkovi, který dokázal i s obráncem na zádech vyslat puk směrem na domácí bránu. Kotouč však vyklouzal za brankovou čáru těsně vedle pravé tyčky. Na druhé straně zase Tygry dělily při tyči Kalfiřta od gólu centimetry.

Šelmy udeřily až v přesilovce. V ní sice nejprve trestuhodně minul prázdnou bránu Havlas. Liberecký útočník ale v akci pokračoval, vystřelil a Brož vyrazil jen před sebe, kde stál připravený Michal Gecko, pro něhož bylo jednoduché dopravit volný kotouč za bezmocného gólmana hostí – 1:0.

Dukla, která v první třetině střelecky mlčela a Vacka příliš nezaměstnávala, přidala a dočkala se vyrovnání. Domácí střídali v nevhodný moment, čehož využil Daniel Kolouch, který se zjevil sám před bránou. Libereckého gólmana si napřed roztáhl a pak mu kotouč prostrčil mezi nohama do brány – 1:1.

Tygři odpověděli hned vzápětí. Král na sebe za bránou natáhl dvojici hostujících beků a pak nezištnou přihrávkou vyzval ke skórování Miroslava Hylenu a ten byl nekompromisní – 2:1. Do kabin se však šlo za vyrovnaného stavu. Ondřej Najman a Pavel Kousal vyrazili do přečíslení dva na jednoho ve vlastním oslabení a druhý jmenovaný zakončoval po rychlém pasu svého spoluhráče do poloodkryté branky – 2:2.

Hned po začátku třetí části domácí soupeři odskočili, v přesilovce uplatnil důraz v předbrankovém prostoru Vojtěch Havlas – 3:2. Zdeněk Král pak ve vlastním oslabení výborně napadal rozehrávku hostů, v útočném pásmu získal kotouč a připravil po gólovou pozici pro Marka Zachara, který před Brožem nezaváhal – 4:2. Pro Krále to byla již čtvrtá asistence v duelu.

Jihlava zápas nezabalila a zápas zdramatizovala. Pospíchal s Kousalem si narazili kotouč u levého mantinelu a posléze první jmenovaný křižnou přihrávkou oslovil nikým nehlídaného Aleše Dufka, jenž před prázdnou bránou nezaváhal – 4:3.

Liberečtí i přes inkasovanou branku neznervózněli a ihned po jihlavském snížení ještě přidali na obrátkách. Zachar proskočil mezi dvěma zadáky a řítil se sám na bránu. Podražení jednoho z hostů mu ale znemožnilo zakončení, a tak si Zachar v rámci trestného střílení nájezd zopakoval. Neproměnil, avšak modrobílým to vadit nemuselo. Po dvaceti minutách hry Rubešův střílený pas škrtl hokejkou Vojtěch Havlas a kotouč skončil v horním růžku – 5:3. Tygři se tak po reprezentační pauze vrátili vítězně.

Ohlasy trenérů

Petr Haken (Bílí Tygři Liberec): Já musím dneska pochválit celý tým, hráli jsme výborně. Jen ve druhé třetině jsme trochu vypadli z role, ale jinak si myslím, že jsme byli určitě lepší. Nebudu dneska vytahovat nějakého jednotlivce, protože dneska to skutečně bylo týmové.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): My jsme si tohle utkání prohráli individuálními chybami. Nemyslím si, že by nás soupeř kromě toho začátku přehrával. Bylo to vyrovnané, ale chyby, které jsme vyprodukovali, nás tohle utkání stály. Jediný, kdo zaslouží pochvalu, je brankář.