3:1
(2:0, 1:0, 0:1)

15.01.2016 / Tomáš Lysý

15.01.2016 18:15, DHL extraliga juniorů - 33. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Váňa, Pospíchal, Vlček, Půža, Kadlec, Hohl – Dufek, Jícha, Anděl – Kousal, Najman, Kolouch – Bambula, Dvořák, Vala – Balaštík
3

HC Olomouc

Urbisch – Beutl, Galvas, Konečný, Klvaňa, Spurný, Kališ, Kolovratník – Kuba, Macuh, Marek – Jeklič, Horák, Kropáč – Heža, Podlaha, Ministr – Malý
1
Branky a nahrávky: 4. Kousal (Najman, Půža), 17. Jícha (Anděl), 27. Najman (Kousal) – 50. Ministr (Kolovrátník, Podlaha). Rozhodčí: Doležal – Kotlík, Zídek. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 98. Střely na branku: 38:18. Průběh utkání: 3:0, 3:1.

Průběh utkání

Na první gól zápasu se nemuselo dlouho čekat. V polovině druhé minuty šel za katr Jiří Horák a domácí formace uzamkla hosty před jejich brankou. Zkoušel to Dufek, Jícha i Anděl, po střele posledního jmenovaného našel kotouč mezi betony Urbisch a po minutě a čtvrt osvobodil svůj tým. Ovšem zakrátko již hosté inkasovali. Dukla vyhrála buly, Najman přihrál na střed pásma pro Pavla Kousala a nejlepší domácí střelec mířil přesně k levé tyči. Nepříjemný moment nastal i pro sudího, jehož trefil kotouč po ráně Pospíchala a zamířil do kabin na šití. Hra byla na dlouhé minuty vyrovnaná, ani jeden tým neměl výrazně ji navrch. Avšak o něco častěji měla puk na holích Jihlava a vybojovala si druhou přesilovku. Ač v jejím začátku hosté chvilku drželi kus černé gumy před Škarkem, domácí podnikli rychlý výpad, při kterém našel Anděl mezi kruhy Lukáše Jíchu, jenž zakončil spolupráci hráčů A-týmu trefou do levého rohu branky - 2:0. Hosté mohli snížit, když si Škarek nerozuměl se spoluhráči za brankou a Kropáč přihrál kotouč před volnou branku Horákovi, kterého stačili domácí při střele do prázdné branky zablokovat.

Na začátku druhého dějství kouzlil před za brankou hostí Najman, vyzval ke skórování Bambulu, jehož dělovku z první zázračně vyrazil Urbisch pravým betonem. Další střela téhož hráče prošla nad břevnem. Do třetice se Dukla neprosadila střelou zápěstím v podání Dufka, jenž předvedl extra zrychlení a z pravé strany trefil horní tyčku. Poté se již domácí radoval. Další rychlý kontr po přihrávce Kousala zakončil Ondřej Najman přesnou ránou nad levé rameno gólmana. Hosté měli pořádnou šanci v přesilovce. Jedovatou střelu Spurného z mezikruží vyrazil Škarek a po Galvasově střele, kterou tečoval Marek, musel jihlavský strážce svatyně opět vytáhnout dobrý zákrok. Protože červenožlutí tentokrát přesilovku nevyužili, šlo se do kabin za stavu 3:0 pro hokejisty z Vysočiny.

Olomouc nevyužila přesilovou hru ani na začátku třetí třetiny, když Kousal hasil hákováním situaci dva na jednoho. Škarek neměl téměř žádnou práci. Na ledě se poté trošku přiostřilo, častěji byly vidět potyčky a strkanice před brankou. V polovině závěrečného dějství smazal nulu z konta olomouckých gólů Tomáš Ministr. Kapitán hostí se po přihrávce Kolovratníka opřel před brankou do puku, kus černé gumy nabral podivnou dráhu letu, přeletěl gólmana a namířil si to za čáru - 3:1. V závěru měli hráči z Hané ještě možnost zdramatizovat zápas v podobě přesilové hry, avšak Dukla si pozorně hlídala své obranné pásmo a zápas bez potíží dotáhla ke třem bodům. Olomouc tak zůstává na posledním osmnáctém místě tabulky a šestnáctá Jihlava, držící poslední vstupenku do play-off, na ní má k dobru již devět bodů.

VÝHRA NAD OLOMOUCÍ. Jihlava v důležitém zápase DHL extraligy juniorů porazila na vlastním ledě Olomouc. V duelu dvou gólmanů se jmény Jakub mohl jihlavský Škarek (ve žlutém) přijmout gratulaci od Urbische z Olomouce. Autor: Zdeněk Drla.

Ohlasy trenérů

Petr Fiala (HC Olomouc): Dukla byla lepší a vyhrála zaslouženě. Více k tomu nemám co říct.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Pro nás znamená výhra důležité tři body. Výkon byl slušný, měli jsme dobrý pohyb. Podařila se nám první třetina, kdy jsme soupeře dostali pod tlak a vstřelili jsme branky jako první. Olomouc poté hru trošku zlepšila, ale my jsme se do nich pořád tlačili, vytvářeli si šance, jenže nedali jsme je. Třetí třetina už byla vyrovnaná, gól jsme nedali, soupeř ano. Vyhráli jsme utkání po slušném výkonu a jsme rádi za tři body. Určitě se i nějakým způsobem díváme na tabulku, ovšem spíše bylo potřeba vyhrát, jelikož jsme dlouho nevyhráli a mužstvo potřebuje nějaký impuls v podobě výhry. V minulém zápase na Kometě nám to uteklo v nájezdech. Nyní musíme dobře zregenerovat a připravit se na zítřejší utkání se Zlínem.