4:3p
(3:0, 0:2, 0:1 - 1:0)

18.09.2015 / Diana Váňová

18.09.2015 18:00, NOEN extraliga staršího dorostu - 5. kolo

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Huňáček, Vála, Stark, Srnský, Mareš, P. Slabý, Havelka – Oščádal, Mejzlík, Strnad – Adam, Heinrich, Čermák – Berka, Jindra, Vrátný – J. Slabý, Hrbatý
4

Bílí Tygři Liberec

Žajdlík – Kunst, Korecký, Velechovský, Bednář, Eichler, Had, Krejsa – Chrtek, Nezbeda, Jursa – Jeník, Burda, Wiencek – Branský, Brabec, Šíp – Verbický, Šuráň, Mocek
3
Branky a nahrávky: 3. Adam (Čermák, Heinrich), 6. Mejzlík (Strnad), 10. Strnad, 62. Heinrich (Čermák, Mareš) – 22. Bednář (Eichler), 24. Chrtek (Jursa, Nezbeda), 49. Wiencek (Jeník, Burda). Rozhodčí: Antonín - Musil, Lainka. Vyloučení: 5:9. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 3:0, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Tak jako se jihlavským hráčům povedl vstup do soutěže, povedla se jim i první třetina, kterou vyhráli celkem jednoznačně 3:0. Poprvé červenožlutí zvedali ruce nad hlavu již ve třetí minutě, kdy Dominik Adam doklepl do branky Čermákův pokus, který překonal již ležícího Žajdlíka. Následně Dukla využila přesilovou hru, kdy si hostující beci poněkud laxním přístupem koledovali o branku. Místo nad pravým betonem libereckého brankáře neomylně našel kapitán domácího výběru Tomáš Mejzlík. Další chyby hostí využil Milan Strnad, když jeho protihráči odjeli střídat a mohl tak proměnit svou individuální akci. Ač se Tygři snažili kousat, příliš jim to nevycházelo a na koni byli s tříbrankovým vedením domácí.

Zkraje druhé dvacetiminutovky hrála Jihlava dvojnásobné oslabení, čehož hosté využili. Střela Jana Bednáře byla pro gólmana Šťastného trochu smolná, protože jí do klece dopomohl máchnutím ruky sám. Liberec udeřil při další příležitosti přesilové hry znovu, tentokrát mířil přesně Ondřej Chrtek, který již v předchozím dění zaznamenal několik dobrých momentů a ve 24. minutě se gólově odměnil. Hned vzápětí mohl domácí tým odskočit na rozdíl dvou branek, za hákování Jana Bednáře totiž bylo nařízené trestné střílení. K němu se postavil Vladimír Oščádal, si chtěl rozpohybovat brankáře a zasunout puk mezi beton a tyčku, nicméně Žajdlík jeho úmysl odhadl a touš vytěsnil. Druhá třetina byla hodně rozkouskovaná četnými vyloučeními, nicméně ani jeden z mančaftů už úspěšný nebyl.

Začátek poslední části ovlivnilo také vyloučení, kdy se Jihlava musela bránit. Nakonec to zvládla, nicméně hlavně první útok hostů jim činil velké potíže. Nezbeda měl na holi vyrovnání, v rozhodující fázi se ale jednomu z domácích hráčů povedlo puk odpálit do bezpečí. Ve 49. minutě se již ale skóre měnilo, a to když se aktivní Petr Wiencek prosadil i přesto, že střílel v pádu. Obrovská radost na střídačce modrého týmu odstartovala jejich vyšší aktivitu, Šťastný si rozhodně na práci nemusel stěžovat, za zmínku stojí určitě Jursův pokus, když mladý útočník vybojoval puk u mantinelu, obtočil se okolo branky a chtěl kotouč zasunout k tyčce.

V úplném závěru hry měli domácí výhodu muže v poli, nicméně ji nestačili využít a ani přenesení trestu do následného prodloužení pro ně nebylo zásadní. Naopak Severočeši se během oslabení dostali do přečíslení a samostatného úniku. Když Dukla konečně zaujala pořádné postavení na přesilovku, byl už pomalu její konec. V posledních vteřinách trefil Mareš clonícího hráče, od kterého se puk odrazil k Čermákovi, jenž ho posunul na Aleše Heinricha, který z levého kruhu neváhal a stal se střelcem vítězného gólu Jihlavy.

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Měli jsme parádní vstup do utkání a v první třetině jsme se dostali do třígólového vedení. Pak jsme bohužel přestali malinko hrát a navíc se přidalo spousty vyloučení, které dokázal Liberec potrestat. Remíza v základní hrací době odpovídala průběhu utkání. V prodloužení jsme byli trošku šťastnější a podařilo se nám získat dva body, za které jsme rádi.