3:2
(1:2, 0:0, 2:0)

20.11.2015 / Tomáš Lysý

20.11.2015 15:00, NOEN extraliga staršího dorostu - 21. kolo

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Huňáček, Mareš, Stark, P. Slabý, Srnský, Vála – Oščádal, Mejzlík, Berka – Heinrich, Adam, Čermák – Jindra, Kadleček, Strnad – J. Slabý, Vrátný
3

HC Kometa Brno

Dostál – Zukal, Trnka, Zábranský, Král, Jeřábek, Kučera – Frydrych, Gajarský, Süss – Novák, Havlát, Mlynář – Ferda, Škvrně, Čejka
2
Branky a nahrávky: 20. Oščádal (Mejzlík, Srnský), 50. Oščádal, 57. Heinrich (Čermák) – 4. Zábranský (Novák, Mlynář), 19. Novák (Mlynář). Rozhodčí: Kopeček – Jeletz, Klouda. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 104. Střely na branku: 34:35. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

Průběh utkání

Opatrně oboustranný začátek zápasu mezi Duklou Jihlava a Kometou Brno narušila polovina třetí minuty. Střela Libora Zábranského prošla přes klubko hráčů až na branku, Šťastný příliš neviděl na puk a ten zapadl za jeho záda. V další slibné šanci hostí zachránil jihlavský gólman svůj tým proti pár dorážkám. Jinak se žádné velké šance nerodily. K vidění byl chvíli boj o každý puk, chvíli hokej nahoru dolů, ale bez gólových příležitostí. Změna přišla na konci úvodního dějství. Havlátovu střelu z mezikruží výborně vytěsnil Šťastný vyrážečkou a na druhé straně volný Adam ze stejné pozice těsně přestřelil branku. Vůbec první přesilovou hru zápasu vybojovala Jihlava a skóre se měnilo hned dvakrát. Nejprve domácím uskočil puk kousek za modrou, Matěj Novák vybojoval kotouč a v souboji dvou účastníků IIHS 2012 nedal Danielu Šťastnému šanci, trefil se přesně pod víko. O půlminuty později vedla Kometa znovu pouze o gól. Po ose Srnský – Mejzlík se kotouč dostal k Vladimíru Oščádalovi, jenž jedenáctým gólem v sezoně potvrdil post nejlepšího střelce týmu - 1:2.

Druhá třetina přinesla mnohem lepší hokej. Oba týmy se neprosadily v jedné situaci dva na jednoho, poté Strnadovu dělovku zneškodnil gólman levým betonem. Také Šťastný zachránil svůj tým, když vyrazil střelu Zukala od modré a poté vleže pokryl dorážku Gajarského. Kometa poté uzamkla soupeře před brankou a ostřelovala gólmana ze všech pozic, ovšem bez úspěchu. Velkou šanci měl Jindra, kterého po přihrávce Strnada tváří v tvář nepřekonal Dostála. Další slibnou možnost měl na holi po špatné jihlavské rozehrávce Mlynář, uvolnil se a zkusil vymýchat gólmana, leč neúspěšně. Hrál se dobrý hokej, při přečíslení přihrál Berka volnému Oščádalovi, jenž střílel z první. Rána mu však nesedla, i tak projel puk těsně vedle tyčky. Při přesilové hře Dukly mohla Kometa znovu zvýšit svůj náskok. Radim Ferda ujel obraně, byl zahákován a jel trestné střílení. Blafákem do bekhendu obelstil gólmana, avšak orazítkoval jen tyč. I proto se stav ve druhé části neměnil, a to ani po dorážce Starka zblízka, která těsně minula branku.

Do třetí části vstoupili domácí jako uragán. Po dorážce Adama poskakoval puk před brankou, kde jej hosté odklidili a další střelu Heinricha kryl Dostál, jenž si hodně vyjel z branky a zmenšil střelecký úhel. V dalším přečíslení domácích přihrál Mejzlík Oščádalovi, ale Dostál zavřel prostor u pravé tyče a nekapituloval ani po námazu svých spoluhráčů, když Berka tváří v tvář gólmanovi neuspěl. Kometa mohla odskočit v přesilovce, to by však musel Zábranský od modré mířit přesněji a Gajarský seřídit mířidla, orazítkoval totiž břevno. Nedáš – dostaneš. Po návratu Vály na led vytvořila Dukla v brankovišti obrovský tlak. Puk tlačila do branky snad celá první lajna a když se zdálo, že se hosté již ubrání, přiklonilo se štěstí k Vladimíru Oščádalovi. Domácí byli rázem na koni, tím spíše, že přestáli přesilovou hru soupěře. Na jejím konci se po chybě Zukala řítil sám na gólmana Strnad, nicméně Dostál si místo mezi betony pohlídal. Další chybu v rozehrávce nepotrestal ani Srnský, mířící z bezprostřední blízkosti vedle levé tyče. Když už se zdálo, že zápas míří do prodloužení, rozhodl bývalý hráč Brna Aleš Heinrich, po tom, co dorazil do branky střelu Čermáka. Ač Kometa v závěru zápasu uzavřela soupeře před brankou a v šesti bez gólmana zkoušela vyrovnat, góly již žádné nepadly. Jihlava se tak po výhře vrátila do bojů o první čtyřku a uštědřila Brnu teprve druhou porážku po základní hrací době v sezoně.

Ohlasy trenérů

Marek Moskal (HC Kometa Brno): První třetina byla z naší strany dobrá, oproti zápasu v Liberci. Bohužel, jak se říká, nestačí hrát hokej dvacet minut. Hráče jsme upozorňovali na důraz a bojovnost, kterým Jihlava šla do předbrankového prostoru, odkud jsme dostali tři góly. Stejné góly jsme dostali i v zápase s Duklou v Brně, kdy gólman třikrát čtyřikrát vyrazí kotouč a na pátou dorážku dá soupeř branku. Byl to z naší strany absolutní nedůraz před brankou. Mrzí mě, že jsme ve druhé třetině nezvýšili na 3:1. Jihlava ale byla od poloviny zápasu rovnocenným soupeřem a ve třetí třetině již byla lepší.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Pro nás jsou to ohromně důležité body, které nás vrátily do boje o první čtyřku. Po první třetině už jsme tomu trošku nevěřili, protože výkon byl hodně slabý. Nicméně během utkání jsme se postupně zlepšovali a ve třetí třetinu Kometu jednoznačně přehrávali. Kluci si šli dnes za výhrou a ukázali, že mají charakter. Ale podotknu pár věcí, které nás v poslední době trápí - špatné přesilové hry, ve kterých poměrně často inkasujeme a samozřejmě produktivita.