4:3sn
(1:0, 1:1, 1:2 - 0:0)

04.12.2015 / Tomáš Lysý

04.12.2015 18:00, NOEN extraliga staršího dorostu - 25. kolo

HC Dukla Jihlava

Šťastný (na nájezdy Juda) – Huňáček, Srnský, Stark, P. Slabý, Pražák, Vála – Oščádal, Mejzlík, Strnad – Heinrich, L. Jundra, Čermák – Berka, Hrbatý, Vrátný – J. Slabý
4

BK Mladá Boleslav

Marek – Jirásek, Mlčoch, Linhart, Uřidil, Chládek, Kalus, Nepokoj, Petržílka – Kalaš, Dančišin, Musliu – Havelka, Křížek, J. Jindra – Zich, Hrachovec, Kerda – Flynn, Zahradník
3
Branky a nahrávky: 5. Pražák, 39. Čermák (Heinrich, Jindra), 48. Mejzlík (Strnad), rozh. náj. Vrátný – 22. Musliu (Kalaš, Jirásek), 51. Křížek (J. Jindra), 58. Mlčoch (Dančišin, Musliu). Rozhodčí: Homola – Klouda, Zídek. Vyloučení: 5:5, navíc Strnad (JIH) 10 min. OT. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 85. Střely na branku: 40:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1. 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Oboustranně opatrný úvod zápasu přerušila přesilová hra Dukly na konci třetí minuty. Jihlava se v jejím závěru dostala do tlaku a vytěžila z něj gól. Po buly se dostal kousek za modrou k puku Vojtěch Pražák a přes několik hráčů prošel kotouč až do sítě - 1:0. Také hosté mohli skórovat. Hrachovec si proklestil cestu obranou až ke Šťastnému, jenž mu nedal u levé tyče šanci srovnat stav. Při druhé přesilovce nebyli domácí příliš nebezpeční, naopak v polovině čtrnácté minuty oklamal Flynn stahovačkou protihráče a vystřelil. Gólman v červenožlutém zneškodnil jak jeho střelu zblízka, tak dorážku Hrachovce. Také hosté dostali možnost přesilové hry, ale prakticky neohrozili domácí klec. Stav se tak do konce prvního dějství nezměnil.

Jinak tomu bylo ve druhé části, do které hosté vstoupili jako uragán. Linhartovu skrytou střelu stačil ještě Šťastný ještě srazit za svou tyč, ovšem po vyhraném buly již kapituloval. Po Kalašově ráně od modré zapomněla jihlavská pětice na Kroni Musliu a nejproduktivnější hráč skupiny střed měl zblízka jednoduchou úlohu dorazit puk do sítě. Strhnout vedení na svojí stranu mohla Dukla v přesilovce pět na tři. Až na střelu Petra Slabého a dorážku Čermáka, jenž minul odkrytou část branky, před Markem nehořelo. V permanenci byl naopak domácí gólman, jenž další schovanou střelu Mlčocha na poslední chvíli vyrazil a číhajícímu Musliu projel puk mezi nohami. Zdálo se, že do konce druhé třetiny již neudeří, tím spíše, že v situaci tři na jednoho posunuli hosté posunutím branky, aby byla šance Jihlavských přerušena, což se také stalo. Nicméně pětaosmdesát vteřin před odchodem do kabin poslal Lukáš Jindra puk na Heiricha, jenž si všiml mezi kruhy chvilkově volného Davida Čermáka a také nejproduktivnější hráč domácích slavil přesný zásah - 2:1.

Parádní hokej nabídla třetí třetina. Hrachovec si znovu nepřišel na gólmana, jeho střelu ze středu pásma zneškodnil gólman Dukly lapačkou. A radovali se právě hráči v červeném a žlutém. Nahození Strnada jemně tečoval projíždějící Tomáš Mejzlík, který překonal překvapeného Davida Marka. Když jeden z domácích plejerů minul prázdnou klec, čímž by patrně rozhodl, snížil při hře čtyři na čtyři Zdeněk Křížek. Jeho střela z pravého kruhu do levého horního rohu byla naprosto přesná. Při návratu z trestné lavice upaloval sám na gólmana domácí Oščádal, ovšem Marek mu nedal nárok na dvougólové odskočení. Závěr zápasu přinesl strhující hru, Boleslav se drala za srovnáním. Šťastný si poradil se střelou Flynna z kruhů, dorážkou Křížka a půlminuty poté i s nebezpečným projektilem Dančišina, který vyrazil ramenem. Když byl vyloučen Milan Strnad, vzali si hosté oddechový čas. Kroni z pravého kruhu i Dančišin z levého shodně orazítkovali levou tyčku. Vteřinu poté, co se domácí dostali do pěti, hosté srovnali. Marek Mlčoch vystřelil, domácí gólman měl znovu zakrytý výhled a kotouč mu kolem pravého betonu těsně propadl za čáru - 3:3.

Remízu po základní části si zřejmě nepřál ani jeden klub, v boji o čtvrté místo potřebovala jak Dukla tak „Bolka“ tři body. Jestliže závěr třetí části ovládli hráči z města automobilů, prodloužení bylo ve znamení hochů z Vysočiny. Mejzlíka v úniku vychytal Marek, stejně jako slibnou střelu Srnského zblízka. Došlo tak na samostatné nájezdy, ve kterých šel strážit klec Dukly Jaroslav Juda. A dařilo se mu více jak obstojně, jelikož vychytal Křížka i Musliu, zatímco Josef Vrátný i David Čermák svůj nájezd proměnili. Rozhodující gól byl připsán právě Vrátnému po hezkém zakončení pod víko - 4:3 po samostatných nájezdech. Týmy na druhém až čtvrtém, posledním postupovém, místě mají shodně tři kola před koncem základní části 42 bodů. Pátá Boleslav na ně ztrácí čtyři body a Dukla bodů osm, ale má k dobru pondělní zápas na ledě Letňan.

Ohlasy trenérů

Jiří Zorkler (BK Mladá Boleslav): Bylo vidět, že hrají dvě mužstva vedle sebe v tabulce. Zápas byl bojovný, obě mužstva chtěla vyhrát. Jsem rád, že i když jsme prohrávali o dva góly, tak kluci zápas nevzdali a srovnali jsme jej. Trošku se trápíme střelecky, protože šancí jsme měli více než soupeř. Ale bohužel máme problémy s jejich proměňováním. V dovednostní soutěži byli šťastnější Jihlavští, čímž jim gratuluji.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Pro nás šlo o hodně důležité utkání, s Boleslaví se pereme o čtvrté místo znamenající postup. Hodně jsme sahali po třech bodech, za stavu 3:1 přišla naše neproměněná šance do prázdné branky, kdy jsme měli zvýšit na 4:1. Bohužel jsme to nezvládli. Nicméně jsem rád, že jsme Boleslavi vrátili porážku z jejího ledu, kdy jsme nájezdy nezvládly. Naopak dnes ano a týmu patří velké poděkování. Čekají nás další čtyři zápasy, které musíme vyhrát a uděláme pro to maximum.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie