4:4
(1:0, 3:3, 0:1)

Starší žáci si rozdělili body v derby s Havlíčkovým Brodem

19.09.2015 / Tomáš Lysý

Ve čtvrtém kole se jihlavští osmáci střetli na domácím ledě s nedalekým Havlíčkovým Brodem, Dukla se ujala ve 12. minutě vedení po trefě Patrika Čermáka. Hosté sice během dvaadvacáté minuty otočili stav, ale Dukle se za další tři minuty povedlo to samé, když Patrik Čermák zkompletoval hattrick. Brodští stihli do přestávky znovu srovnat, avšak do kabin šla spokojenější Jihlava po gólu Matyáše Machovského. Na konečných 4:4 uzavřel skóre hostující útočník Filip Klofáč. Protože poté už hráli prim oba gólmani, brala Dukla i Havlíčkův Brod po bodu.
19.09.2015 13:15, Liga starších žáků "A" - 4. kolo

HC Dukla Jihlava

Krejčí – Dúška, Adam, Moravec, Nosek – Menšík, Čermák, Havel – Brož, Chlubna, Machovský – Racek, Augusta, Kochrda
4

BK Havlíčkův Brod

Král – Navrátil, D. Vacík, Matula, Kerber – Horáček, Klofáč, P. Vacík – Fiala, Pártl, Kopic – Dymák.
4
Branky a nahrávky: 12. Čermák, 23. Čermák (Menšík), 25. Čermák (Havel, Menšík), 38. Machovský (Brož) – 22. P. Vacík (Dymák), 22. Kopic (Fiala), 30. D. Vacík (Pártl), 44. Klofáč (P. Vacík). Rozhodčí: Paur – Zajíc, Havelka. Vyloučení: 3:2. Bez využití: V oslabení: 0:0. Diváci: 105. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4.

Průběh utkání

Zajímavý souboj přineslo čtvrté kolo jihomoravské skupiny Ligy starších žáků A. Domácí Dukla Jihlava totiž vyzvala Havlíčkův Brod. V obou týmech nastoupili hráči, kteří se na přelomu července a srpna účastnili Mezinárodní česko-finské hokejové školy (IIHS) 2015: čtyři z domácího celku a šest mladých nadějí hostí.

Utkání začalo pěkně zostra a již po dvou minutách hráli hosté přesilovku. Až v jejím závěru si Brodští vypracovali šanci, ránu Patrika Vacíka z pravého kruhu vytěsnil Filip Krejčí betonem, čímž začal velký souboj těchto dvou hráčů a účastníků letošní IIHS. Po Patrikovi Vacíkovi to zkusil i Dominik Vacík, jeho dvojče, ale pokus obránce byl zblokován. Domácí hrozili zejména Čermákem a Chlubnou a ve dvanácté minutě se první jmenovaný prosadil. Patrik Čermák v útočném pásmu sebral puk, sjel si před gólmana a dokázal jej prostřelit, čímž protrhnul střeleckou smůlu a trefil se poprvé v sezoně - 1:0. Srovnat mohl Kopic, který zblízka nepřekonal gólmana. Závěr prvního dějství přinesl další šanci domácích. Čermák zavezl puk do pásma a přihrál jej před branku, ale Menšík zblízka nedokázal kotouč dostrkat za záda Krále.

Do druhé třetiny vstoupili Brodští raketově. Fiala z pravé strany těsně minul vzdálenější tyčku a poté už se musel Krejčí vyznamenat, když chytil střelu Navrátila z levého kruhu i dorážku Kopice zblízka. V čase 21:38 hosté vyrovnali. Patrik Vacík tentokrát gólmana Dukly překonal, když dostal od Dymáka puk do jízdy, řítil se sám na jihlavského brankáře a po bekhendové kličce zasunul puk do sítě. Za sedmnáct vteřin už Brodští vedli. Kapitán Marek Kopic propálil střelou z pravé strany vše, co mu stálo v cestě. Gólové hody pokračovaly. Uteklo přesně čtyřicet vteřin, když Patrik Čermák, povzbuzený prvním gólem v sezoně, přidal zblízka po pasu Menšíka druhý přesný zářez. Aby toho nebylo z jeho strany málo, přesně v pětadvacáté minutě dokončil Patrik Čermák hattrick po úspěšné dorážce Havlovy střely - 3:2.

Aby si sourozenci Vacíkovi nemuseli nic vyčítat, trefil se po Patrikovi také jeho bratr, a to po vskutku hezké akci. Dominik Vacík při ofenzivním výletu předložil puk před branku na Pártla, který mu jej vrátil a kdyby obránce Brodu z metru netrefil prázdnou klec, musel by s trochou nadsázky snad pověsit brusle na hřebík - 3:3. Poslat Havlíčkobrodské do vedení mohl Fiala, který z prostoru mezi kruhy nepřekonal bývalého spoluhráče z IIHS Krejčího. Jihlava si přece jen před odchodem do kabin vzala vítězství zpět. Po akci Chlubny zůstali domácí před Králem, Brož vybojoval puk a poslal jej před branku, kde Matyáš Machovský zamířil přesně pod horní tyčku. Srovnat mohl Patrik Vacík, který zblízka bekhendem neuspěl.

Také vyrovnávací branka hostí padla po bekhendovém pokusu. Na začátku třetí části zakončil souhru hráčů z česko-finského kempu Filip Klofáč. Útočník, který přešel do Havlíčkova Brodu z Ledče nad Sázavou, získal po přiťuknutí Patrika Vacíka puk a z prostoru před branou zamířil do pravého horního rohu - 4:4. Za minutu později mířil výborně hrající Patrik Vacík z pravé strany těsně vedle. Na druhé straně ve vůbec první přesilovce Dukly těsně minul branku také Čermák. Další šance Brodu přišla v jednapadesáté minutě. Pártlovo zakončení před brankou vyrazil strážce svatyně Dukly vyrážečkou a poté vleže ve velké mele zneškodnil dorážku jednoho z hráčů soupeře.

Poslední čtyři minuty přinesly hezký hokej. Jihlava na své modré chybnou rozehrávkou ztratila puk. Fiala poslal kotouč zleva křížem na Patrika Vacíka, který mířil na volnou levou tyč, ale Krejčí na poslední chvíli vyrazil puk levým betonem po fantastickém rozkleku. Za další minutu zachránil Duklu opět skvělým zákrokem Filip Krejčí a opět proti Patriku Vacíkovi. Brodský šikula se ujal ve středním pásmu puku, udělal tři rychlé kroky, pláchl obránci a zkusil na gólmana blafák do bekhendu, který sice zakončil výborně, ale ještě lepší byl zákrok jihlavského muže v masce. Nakonec mohli o plném bodovém zisku rozhodnout domácí, ale v poslední minutě zachránila Krále tyčka. Jihlava se tak rozešla s Havlíčkovým Brodem smírně 4:4.

Nejlepší hráči Dukly: Filip Krejčí, Patrik Čermák, Matouš Menšík.

Ohlasy trenérů

Martin Pykal (HC Dukla Jihlava): Začátek derby přinesl rychlý a myslím i pohledný hokej, se spoustou šancí na obou stranách, a ve stejném duchu se nesl tento zápas až do konce. V závěru pak nejprve při našich šancích zazvonila dvakrát tyč, poté zase vychytal náš brankář dvě obrovské šance soupeře. Utkání jako bylo to dnešní jsou pro kluky určitě přínosem.