3:1
(1:1, 1:0, 1:0)

Mladší dorost Dukly porazil Havlíčkův Brod a zpečetil jeho sestup o patro níž

17.02.2016 / Tomáš Lysý

Úvodní dějství zápasu mezi Duklou a Havlíčkovým Brodem nabídlo dvě branky. Již na začátku třetí minuty se prosadili hosté, ovšem jejich radost trvala jen do úvodu šesté minuty, kdy vyrovnal Tomáš Vala. Ve druhé části Brodští nevyužili pětiminutovou přesilovku pět na čtyři, naopak Jihlavu poslal poprvé v zápase do vedení Jakub Filip při signalizované výhodě, které hned v úvodu třetího dějství navýšil Vítězslav Brož. Další gól již na Horáckém zimním stadionu nepadl. Jihlava tak získává tři body, kterými poslala Bruslařský klub po roce definitivně o patro níže.
17.02.2016 15:45, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 33. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – Piskač, Rašín, Mareček, Trávník, Barák – Úlovec, Najman, Vala – Brož, Juda, Musil – Svoboda, Kardoš, Filip
3

HC Rebel Havlíčkův Brod

Holata – Horák, Zvěřina, D. Vacík, Adam, Smolko, Škareda, Křišta – Kyncl, Plíhal, Pokorný – Tecl, Cachnín, Kohout – Krajíček, Rybáček, Kulhánek – Dudek
1
Branky a nahrávky: 6. Vala (Najman), 38. Filip (Musil, Kardoš), 42. Brož (Juda) – 3. Krajíček (Kulhánek). Rozhodčí: Král – Procházka, Vašíček. Vyloučení: 2:3, navíc Mareček (JIH) 5 min. + do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 74. Střely na branku: 35:19. Průběh utkání: 0:1, 3:1.

Průběh utkání

Vše podstatné z první třetiny se vešlo do úvodních šesti minut. Hosté se prosadili již z prvního útoku v čase 2:16. Ve velké skrumáži před brankou přiklepl Kulhánek puk na Jakuba Krajíčka, který zblízka dorazil puk do sítě. Jihlavská odpověď na sebe nenechala dlouho čekat, přesněji do začátku šesté minuty. Tomáš Vala využil výbornou Najmanovu přihrávku před branku a zblízka se, hoden postu nejproduktivnějšího domácího hráče, nemýlil. V téže minutě se domácí dostali do obléhání branky Holaty. Střelu Najmana zblokoval obránce a Úlovec mířil v dobré pozici do gólmana. Hosté poté měli možnost přesilové hry, ale nevyužili jí. Na druhé straně po Musilově přihrávce mířil zblízka nad branku Juda. Havlíčkův Brod se mohl prosadit i při dalším závaru před brankou, ovšem nyní Chaloupek se svými spoluhráči odolal. Závěr první třetiny, která tak skončila 1:1, se nesl ve znamení půlené přesilovky červenožlutých.

Ve druhé části se první zajímavá akce udála v polovině čtvrté minuty. Úlovec vybojoval puk na modré, přenechal jej Valovi, který přihrál před branku na Najmana, jenž se bekhendem mezi betony neprosadil. Za další dvě minuty fauloval Mareček soupeře kolenem a dostal trest na pět minut a do konce utkání. Pozorní jihlavští hráči v čele s gólmanem Chaloupkem však soupeře téměř nepustili před branku a sami se v nevýhodě jednoho plejera jali ohrožovat branku Holaty. Již při rovnovážném počtu hráčů gólmanovi Havlíčkova Brodu vypadl puk po střele Rašína z výstroje, svojí malou chybku však napravil zneškodněnou dorážkou Filipa, hned poté se zblízka nadvakrát neprosadil ani Kardoš. Když se neujala ani střela Valy do levého horního rohu, zdálo se, že se stav nezmění. Ovšem opak byl pravdou. Jakub Filip totiž poslal v signalizované výhodě Duklu do vedení - 2:1.

Na začátku třetí třetiny prakticky rozhodl zápas Vítězslav Brož. Jihlavský útočník si sjel po přihrávce Judy na pravý kruh a střelou po ledě ke vzdálenější tyči překvapil gólmana - 3:1. Navíc nedlouho poté Holata výborně vychytal tváří v tvář Najmana, který pláchl obráncům. Dukla se snažila navýšit své vedení, gólman hostí se vyznamenal i při dorážce Úlovce. K vážnějšímu ohrožení druhé svatyně se dostal šest minut před koncem Kohout, ovšem vysoko přestřelil. Menší jihlavskou chybu v rozehrávce neztrestal ani Lukáš Pokorný, který se po levé straně upaloval sám na branku, leč Chaloupek jej vychytal, tím spíše, že byl hráč hostí faulován. Když v závěru putoval na trestnou lavici Kohout, bylo jasné, že Dukla již tři body uhájí.

Šance červenožlutých na postup do play-off tak stále žije. Na nejlepší celek z druhých míst, Vsetín, ztrácí Jihlava pět kol před koncem devět bodů, ovšem vsetínští mladíci mají zápas k dobru. Naopak po prohře s Jihlavou padla i teoretická naděje na záchranu extraligy mladšího dorostu v Havlíčkově Brodě. I kdyby hokejisté z Kotliny všech pět zbývajících zápasů vyhráli, z posledního místa se neodlepí a po ročním intermezzu budou hrát znovu o patro níže.

Ohlasy domácích hráčů:

Jakub Filip: Zápas byl hodně slušný, měli jsme v něm hodně střel. Vycházeli jsme z dobré obrany. Samozřejmě jsme věděli, že soupeř je poslední, ale trenér nám řekl, že musíme hrát naplno a chtěli jsme tak hrát.

Vítězslav Brož: V první třetině jsme se do zápasu dostávali. Klíčová byla druhá třetina, která rozhodla, soupeře jsme více tahali a vstřelili jsme o gól více, což bylo dobře. Ve třetí třetině jsme si zápas docela dobře pohlídali, ubránili, a je dobře, že se vyhrálo. Dneska jsme už více plnili pokyny trenéra, který byl více spokojený než minule.

Ohlasy trenérů

Richard Cachnín st. (BK Havlíčkův Brod): Dnes jsme utkání odehráli s hodně mladým týmem, máme dva zraněné hráče ze základní sestavy, ale vůbec z první pětky - Michala Teplého a Radima Pejchala. Půl zápasu jsme odehráli velice slušně, bylo to vyrovnané utkání. Za stavu 1:1 nastal zlomový moment, v dlouhé přesilovce pět na čtyři jsme soupeře nepotrestali a v závěru třetiny předvedla Dukla menší tlak, kterým převážila misky na svojí stranu. Ve třetí třetině jsem chtěli s výsledkem ještě něco udělat, ale gól na 3:1 Duklu uklidnil a bere tři body.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Dnes bylo hodně vidět, že kluci měli pauzu, někteří byli na horách a moc se toho nenatrénovalo. První třetina byla taková rozjezdová, hned ve třetím střídání jsme předvedli nekoncentraci, nepřipravenost a dostali jsme gól. Pak se hra hodně zlepšila, od druhé třetiny kluci převzali otěže a hráli velice dobře. Měli jsme spousty šancí, které jsme nevyužili, což je naše slabina v celé sezoně. Kdybychom proměnili dvě tři šance navíc, tak by soupeř tolik nekousal. Až do konce bylo o co hrát, kluci to zvládli dobře a pochválil jsem je za to.