6:5
(1:1, 1:1, 4:3)

Výhru Dukly zachránil Suchan.

20.11.2002 / Mesk

Ve středu se na Horáckém zimním stadiónu představil celek z úplného dna tabulky, Hradec Králové. Východočeši si do Jihlavy přivezli kompletní extraligový pardubický útok, Kolář, Průcha, Koukal, a ten Dukle cestu za povinnými třemi body pořádně zkomplikoval. V jihlavském dresu si obnovenou premiéru odbyl obránce Marian Morava a také on byl na ledě hodně vidět. Dukla nakonec utkání přeci jen dotáhla do vítězného konce, o výsledek 6:5 se však strachovala až do závěrečné sirény.
20.11.2002 17:30, 1. liga ČR - 19. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Duben, Ficenc, Staněk, Vrábel, Morava, Malena - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Adamčík, Mareš, Jantovský - Cmunt, Kaňkovský, Zdráhal - Říha, Altrichter, Čachotský
6

Hradec Králové

Bárek - Luštinec, Kostka, Matějíček, Henrich, Bartoň, Fejgl, Veselý - Nohejl, Beck, Polák - Frosch, Fišer, Suchý - Kolář, Koukal, Průcha - Kolařík, Mašata
5
Branky: 19. Bakus (Kaňkovský, Hlouch), 31. Čachotský (Malena), 42. Mareš (Adamčík, Jantovský), 43. Altrichter (Říha, Čachotský), 52. Rytnauer (Ficenc), 54. Cmunt (Zdráhal, Morava) - 15. Polák (Nohejl, Beck), 34. Fišer (Matějíček), 50. Koukal (Kolář, Bartoň), 54. Koukal (Průcha), 54. Koukal (Průcha, Kolář). Rozhodčí: Holub - Knor, Veselý. Vyloučení: 6:3, navíc Frosch 10 min. OT, Luštinec 5 + do konce (trest ve hře). Využití: 1:2. Oslabení: 0:0. Diváci: 1620. Střely na branku: 43:33.

Hráč zápasu: Petr Koukal (Hradec Králové)

Průběh utkání

Do utkání vstoupila s větším nasazením Dukla, ale její tlak přerušilo rychlé vyloučení. Úvodní přesilovou hru však Hradec neproměnil, a tak mohla Dukla pokračovat v tlaku. Cmuntova bomba ani Jantovského dorážka se však neujaly. Do první větší šance utkání se tak dostali hosté. Průcha si najel až před jihlavskou branku a jeho kličku zastavil až skluz domácího brankáře. Po půl minutě nebezpečně vystřelil po Koukalově nahrávce Kolář, Suchan byl však opět na svém místě. Třetí útok Hradce, který pravidelně nastupuje v dresu Pardubic, byl na ledě vidět nejvíce. Další Průchovu šanci opět kryl Suchan a Kolářův únik zastavil v poslední chvíli Vrábel. První branku hostí však nakonec vstřelila první hradecká pětka, když v 15. minutě Nohejlovu střelu dorazil do sítě Dukly Polák, 0:1. Po inkasované brance Dukla ještě zvýšila snahu a v čase 18:38, když byl na trestné lavici hráč hostí, skóroval po perfektní přihrávce Kaňkovského Bakus, 1:1. Těsně před koncem utkání si ještě domácí vytvořili několik šancí, a tak mohli být hráči Hradce rádi za skóre, které na časomíře svítilo.

I druhou třetinu začala Dukla velice aktivně. Bárek se měl co ohánět, aby postupně vychytal šance Maleny, Adamčíka a Dubna. V této době se hradečtí hráči téměř nedostali do obranné třetiny Dukly. V čase 30:54 si najel na přihrávku Maleny Čachotský a prostřelil Bárka pod vyrážečkou, 2:1. Další šance si vytvářela i nadále domácí Dukla. Ve 32. minutě nahodil puk před branku Jantovský, Mareš ho tečoval a už to vypadalo, že kotouč skončí v brance. Brankář soupeře, Barek, však švihl lapačkou a puk zázračně chytil. Hráče Hradce tento zákrok vyburcoval ke větší snaze a když Fišer poslal po Matějíčkově přihrávce puk kolem Suchanovy vyrážečky, bylo vyrovnáno, 2:2. Do další velké šance se dostal hostující Kolář, svůj blafák však nedokončil, a tak se odcházelo do kabin za stavu 2:2.

Diváci zřejmě očekávali, že ve třetí části budou dominovat hlavně obrany, opak byl však pravdou. Přestřelku odstartoval ve 42. minutě Mareš , když své sólo zakončil kličkou do bekhendu, 3:2. Přesně za 46 sekund přihrál Říha Altrichterovi a ten z otočky zvýšil na 4:2. Duklu rychlé branky velmi povzbudily a hned o pár desítek vteřin později se ke své šanci prokousal Bakus, ale na Bárka nevyzrál. Vypadalo to, že další branka visí ve vzduchu, když se nechal vyloučit Cmunt a nabídl tak hostům výhodu přesilové hry. V ní se u mantinelu prosadil Kolář, přihrál před branku volnému Koukalovi a ten vstřelil svoji první branku, 4:3. Dukla na obdrženou branku dokázala rychle odpovědět. O dvě minuty později našel Ficenc přihrávkou přes celé hřistě volného Rytnauera, který svůj nájezd bezpečně zakončil, 5:3. Hned z další šance Dukla opět vytěžila gól. Navrátilec Morava přihrál volnému Cmuntovi, kterého nezastavil ani brankář Bárek, 6:3. Už to vypadalo, že Dukla v pohodě vyhraje a prolomí tak svou nelichotivou sérii na domácím ledě, ale hráč hostí Koukal byl očividně proti. V čase 53:32, když měli hosté výhodu přesilovky, vystřelil přímo pod břevno a Suchan neměl šanci. 6:4. Přesně za 16 vteřin prostřelil Koukal Suchana potřetí a dokončil tak svůj hattrick, 6:5. Domácí se najednou začali bát o výsledek a kromě Zdráhalovy střely, která Bárka příliš neohrozila, si nevytvořili žádnou šanci. Minuty ubíhaly rychle, ale pak přišla poslední minuta, kdy bylo domácím pořádně horko. Hosté se snažili za každou cenu vyrovnat. 12 vteřin před koncem dostal skvělou přihrávku od Průchy opět Koukal, vystřelil, ale Suchan mu neuvěřitelným skluzem šanci lapil. Jihlava tak uhájila těsné vítězství a prolomila tím sérii 5 zápasů, ve kterých nezískala na domácím ledě plný počet bodů.

Ohlasy trenérů

Vladimír Jeřábek (Hradec): "Utkání rozhodly góly na 3:2, 4:2 a na 5:3, následné snížení na 6:5 bylo i trošku o štěstí. Když jsme ho ale pak potřebovali v závěrečné powerplay, už jsme ho neměli. Naše mužstvo je o proti jihlavskému o dost mladší, nemá takovou zkušenost. Jsou to v podstatě kluci, kteří loni hráli extraligu juniorů a letos první rok hrají v áčku. S týmem nás čeká spousta práce, hlavně po taktické stránce. Dnes jsme dostali dva góly, když za námi stojí jeden hráč, jde dlouhá nahrávka a on pak jede sám na bránu. Takovéhle situace rozhodly o zápase. Dva tyhle nájezdy a jeden námaz našeho beka na střed."

Petr Vlk (Jihlava): "První a druhý gól jsme dnes opět dostali po individuálních chybách a řekl bych, že byly dost laciný. Naopak my jsme se strašně moc nadřeli na gól, tak jak se s tím poslední dobou trápíme, a zase jsme laciné inkasovali. Vstup do třetí třetiny jsme měli parádní a následovalo odskočení na 6:3. Na obou stranách padly pěkné góly, které se divákům musely líbit. Pak jsme ale opět vlastní nedisciplinovaností některých hráčů dali Hradci šanci na snížení. V powerplay jsme měli hodně štěstí, kdy to hosté měli dvakrát pěkně nalité, a myslím si, že kdybychom inkasovali, drželi bychom se za hlavu ještě teď."