5:3
(2:1, 2:0, 1:2)

08.01.2016 / Tomáš Lysý

08.01.2016 18:00, NOEN extraliga staršího dorostu - 31. kolo

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Huňáček, P. Slabý, Vála, Srnský, Stark, Mareš, Krtek – Oščádal, Mejzlík, Strnad – Jindra, Heinrich, Čermák – Berka, Kadleček, Hrbatý – J. Slabý, Vrátný.
5

Rytíři Kladno

Stahl – Šíma, Kiml, Kučera, Klusáček, Smrž, Müller, Haspeklo – Kalaj, Kubík, Řepka – Kouba, Husarik, Bláha – Svoboda, Kovacs, Pejchal – Kryll
3
Branky a nahrávky: 11. Oščádal (Strnad, Mejzlík), 14. Heinrich (P. Slabý), 25. Jindra (Strnad), 25. Jindra (Čermák, Huňáček), 45. P. Slabý (Mejzlík) – 10. Bláha (Kalaj, Kubík), 47. Kubík (Šíma, Müller), 53. Kubík. Rozhodčí: Homola – Kotlík, Zídek. Vyloučení: 7:3. Využití: 2:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 84. Střely na branku: 29:28. Průběh utkání: 0:1, 5:1, 5:3.

Průběh utkání

První třetina zápasu mezi Duklou a Kladnem přinesla několik zajímavých okamžiků. Již ve třetí minutě musel Šťastný vyrážet betonem nebezpečnou střelu Řepky z levé strany. Poté přišla řada na domácí. Oščádalovu střelu z mezikruží zblokovali obránci a z velkého tlaku se Jihlava také neradovala. Zadovku Berky nevyužil před brankou volný Kadleček, jenž netrefil puk dobře, ani dorážející Hrbatý, a to se ještě třetí formace červenožlutých dlouho držela před brankou. Gól tak padl na druhé straně. Kubík vyslal dlouhý a přesný pas na Kalaje, ten našel pasem z pravé strany před branku si sjíždějícího Ondřeje Bláhu, jemuž stačilo nastavit hůl. Jihlava srovnala za sedmatřicet vteřin při přesilové hře. Mejzlík vyhrál buly na Strnada, který vystřelil a před brankou se nejlépe orientoval nejlepší střelec Dukly Vladimír Oščádal. Pavel Husarik si na trestné poseděl jen osm vteřin. Hned vzápětí domácí otočili stav. Petr Slabý krásně našel rozjetého Aleše Heinricha, jenž v situaci dva na jednoho vzal odpovědnost na sebe a se štěstím zblízka propálil Davida Stahla - 2:1. Rytíři mohli v závěru srovnat, když Dukla ztratila puk a Stark před brankou zahákoval Adama Kalaje, jenže útočník Kladna se při trestném střílení snažil neúspěšně rozhýbat Šťastného.

Druhou třetinu začali domácí náporem. Hrbatý našel od zadního mantinelu před brankou Jindru, jenž se hezky uvolnil, těsně však minul branku. Zdálo se, že tlak Jihlavy otupí vyloučení Starka, který nedovoleně zastavil průnik Svobody, jenže opak byl pravdou. Strnad ve druhé polovině oslabení vyvezl puk, cítil před brankou najíždějícího Lukáše Jindru, téměř naslepo mu přihrál a třetí gól byl na světě. Aby toho nebylo málo, tak při návratu vyloučeného Starka dala Dukla čtvrtý gól. Čermák vybojoval za klecí Kladna puk pro Lukáše Jindru a útočník se s troškou štěstí radoval z dvojice slepených gólů. A to ještě Oščádal sám před odkrytou brankou promáchl do ztracena přihrávku Strnada. Rytířům se nevydařila ani další přesilovka a po jejím skončení vytvořili hráči v červenožlutém pořádný závar před Stahlem. Čermák zblízka napoprvé netrefil puk, napodruhé bekhendovou dorážkou přestřelil polovinu volné klece. Do třetí třetiny tak šli domácí ve výrazně lepším rozpoložení - 4:1.

Když na začátku třetí třetiny využila Dukla i svojí druhou přesilovou hru v zápase, zdálo se být všechno jasné. Oščádal nadvakrát nedostal puk zblízka do branky, tak rozjeli domácí další útok, Mejzlík našel rozjetého Petra Slabého, jenž si jako bek sjel před Stahla a zavěsil nad jeho levý beton. Ovšem Kladenští také dokázali využít přesilovku. Šťastný nejprve předvedl zákrok na zlatou helmu, když špičkou lapačky vyrazil střelu Kubíka zblízka do prázdné klece. Za chvíli to Adam Kubík zkusil jinak, nabruslil si na levý kruh a krásnou ránou kolem hlavy gólmana poslal kotouč pod víko. Kapitán hostí byl vůbec hodně nebezpečný, další jeho dělovka šla těsně vedle. Další přesilovku Rytíři sice nevyužili, leč čtyři vteřiny po jejím skončení se před branku Dukly hezky prodral kdo jiný než Adam Kubík a vyšil výstavní bekhendové zakončení nad levé rameno Šťastného. Rozhodnout a hattrick dokonat mohl Jindra, to by však musel zblízka trefit volnou část klece. Jihlava už si vítězství pohlídala a poprvé v B-nadstavbě bere tři body - 5:3.

Ohlasy trenérů

Libor Procházka (Rytíři Kladno): Hodnocení zápasu bude hodně krátké a stručné. Předvedli jsme asi nejhorší výkon v sezoně. Nedovedeme si to vysvětlit. Před přestávkou jsme hráli docela slušně, ale dnes to byla z naší strany tragédie. Obzvlášť ve druhé třetině, kdy jsme v naší přesilovce dostali dva góly. Celý zápas, od první do poslední minuty, jsme hráli špatně.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Jsme rádi, že se nám do nového roku podařilo vstoupit vítězně za tři body. Kluky musím pochválit za nasazení a celkově za agresivitu, v tom jsme byli jednoznačně lepší. Bohužel třetí třetinu jsme za stavu 4:1 podcenili a přestali jsme hrát, to by se nemělo stávat.