2:1p
(1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)

30.01.2016 / Tomáš Lysý

30.01.2016 13:15, NOEN extraliga staršího dorostu - 38. kolo

HC Dukla Jihlava

Juřička – Huňáček, Vála, Vrátný, Mareš, Stark, Krtek – Oščádal, Mejzlík, Strnad – Jindra, Heinrich, Čermák – Berka, Adam, Hrbatý – Kadleček
2

HC VERVA Litvínov

Š. Havlík – Urbánek, M. Havlík, Kučera, D. Havlík, Macháč, Cikánek, Hipius – Bečvář, Helt, Vébr – Schmidmayer, Myšák, Drašar – Vopat, Ineman, Pavlíček – Kordule
1
Branky a nahrávky: 11. Oščádal (Mejzlík), 61. Strnad (Huňáček) – 55. Vopat (M. Havlík). Rozhodčí: Slavík – Jindra, Zíka. Vyloučení: 3:5, navíc M. Havlík (LIT) 10 min. OT. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 102. Střely na branku: 38:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Průběh utkání

V součtu hned pětadvaceti střelám museli čelit gólmani v první třetině. Více v permanenci byl hostující Šimon Havlík, který si na puk sáhl čtrnáctkrát a v jednom případě jej musel lovit ze sítě. Na začátku osmé minuty si Dukla vykoledovala přesilovou hru po faulu Machače. I když jí nevyužila, nemusela smutnit. Šest vteřin po začátku jedenácté minuty se Vladimír Oščádal chopil u mantinelu puku, namířil si to přímo před branku a trefil se ke vzdálenější tyči. Protože vzápětí nevyužili domácí ani druhou přesilovou hru a Jan Juřička se v první třetině rozhodl uzamknout branku, byl stav po dvaceti minutách 1:0.

Hned na začátku druhého dějství dostali výhodu přesilové hry také hosté, ale i po dvou minutách svítila na kontě jejich gólů stále velká nula. A to i po akci Helta, který se prodral před branku a jeho bekhendové zakončení k levé tyči zneškodnil Juřička. Jihlava mohla zvýšit svůj náskok při přesilové hře. Heinrich vystřelil od modré a několikrát tečovaný puk prošel těsně vedle levé tyčky. Bylo vidět, že Litvínov nutně potřebuje body v boji o čtvrté místo. Musel se za nepříznivého stavu tlačit dopředu, zároveň však věděl, že v případě dalšího gólu Dukly by to bylo špatné. Gólman hostí Šimon Havlík si musel oddechnout hlavně při nahození Mejzlíka, jenž si obránci Chemiků málem srazili do vlastní klece.

Litvínovští mohli srovnat ve třetí třetině při jihlavské přesilovce. Helt přebruslil dva domácí hráče, ovšem v zakončení si zblízka vylámal zuby na Juřičkovi. Domácí se čím dál více zaměřovali na pozornou defenzívu. V polovině třetí části se gólman Dukly mohl pouze ohlédnout po ráně Vopata z mezikruží, která prosvištěla vedle levé tyče. Na druhé straně Oščádal po přiťuknutí Strnada těsně minul klec. Pětapadesátá minuta přinesla srovnání. Drašar sice nevyužil nedorozumění v domácí rozehrávce, když po přejetí modré sebral puk a vypálil těsně nad. Udržel však pro svůj tým pásmo a z další situace již udeřilo. Marek Havlík poslal puk do ohně a Lukáš Vopat zblízka zařídil prodloužení.

Nastavení trvalo pouhých sedm vteřin. Hned po buly přistrčil Huňáček kotouč do jízdy pro Milana Strnada, jenž se uvolnil jako pták a tváří v tvář nedal gólmanu Litvínova šanci. Jihlava tak brala dva body, upevnila si druhé místo v tabulce a k jistotě play-off jí stačí zisk tří bodů. Mladí Chemici naopak svedou o čtvrté a poslední postupové místo ještě tuhý boj.

Ohlasy trenérů

Radek Mrázek (HC Litvínov): My jsme k zápasu od začátku nepřistoupili moc dobře. Měli jsme problémy s pohybem a důrazem domácích. Hra se postupně vyrovnala a troufnu si říct, že ve druhé třetině jsme chvílemi byli i lepší. Ale zase nás zradila koncovka. Na gól se strašně nadřeme, naopak dostáváme laciné góly.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Pro nás to bylo o něco těžší utkání než včera. Nevyvíjelo se tak, jak bychom si představovali. Odehráli jsme velice dobrou první třetinu. Pak jsme malinko přestali hrát, nebyli jsme tak důrazní, tolik jsme nebruslili. Litvínov měl spoustu šancí, takže musím pochválit gólmana, který nás hodně dlouho držel ve hře o tři body. Myslím si, že remíza je zasloužená a jsme rádi za dva body v prodloužení.