2:3
(1:1, 0:0, 1:2)

Ústecké Lvy zkrotil Bakus

27.11.2002 / Eva

S vizitkou mužstva, které už tři zápasy po sobě neztratilo ani bod cestovala Dukla Jihlava na led třetího celku tabulky Slovanu Ústí nad Labem. Svou vzestupnou formu potvrdili prvoligoví jihlavští hokejisté i tentokrát a domů se vraceli s plným počtem bodů za vítězství v poměru 3:2.
27.11.2002, 1. liga ČR - 21. kolo

HC Slovan Ústí nad Labem

Fikrt - Beránek, Vrzal, Drábek, Kasík, Florian, Horáček, Mrázek - Paleček, Hubáček, Daniel Tvrzník - Poukar, Muller, Morvay - Netík, Martin Tvrzník, Hubáček - Topol, Marcinek, Důras
2

HC Dukla Jihlava

Suchan - Duben, Ficenc, Staněk, Vrábel, Morava, Malena - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Adamčík, Mareš, Jantovský - Cmunt, Kaňkovský, Zdráhal - Říha, Altrichter, Čachotský
3
Branky: 17. M.Tvrzník (Netík, Drábek), 50. Netík (Hubáček, Vrzal) - 18. Kaňkovský (Zdráhal), 52. Rytnauer (Ficenc, Bakus), 55.Bakus (Hlouch) . Rozhodčí: Veselý - Šilhan, Švejda. Vyloučení: 4:8, navíc Morava (Jihlava) na 10 minut. Využití: 1:0. Oslabení: 0:0. Diváci: 4000. Střely na branku: 35:31.

Hráč zápasu: Oldřich Bakus ( Jihlava )

Průběh utkání

Úvodní třetina středečního souboje patřila Dukle, která měla viditelně víc ze hry a mnohem častěji se objevovala v soupeřově obranném pásmu. V 7. minutě spálil první tutovku Roman Hlouch. Ten se objevil zcela osamocen před domácím gólmanem Fikrtem a podařilo se mu ho obelstít, jenže puk se mu v rozhodující chvíli svezl z hokejky a namísto do branky putoval vedle pravé tyče ven do hřiště. O chvíli později se v další velké šanci objevila dvojice Adamčík – Mareš, ale ani jim se nepodařilo ústeckého gólmana překonat. V 11. minutě poprvé zahřmělo také před jihlavskou klecí, Drábek však v přesilovce mířil pouze do tyče. Druhá větší příležitost domácích pak přinesla první změnu skóre. Po předchozím obléhání severočeské branky ujel Tomáš Netík a spolu s Martinem Tvrzníkem se řítili na jediného jihlavského obránce. Svému spoluhráči předložil puk přesně ve správnou chvíli a domácí vedli na začátku 17. minuty 1:0. Radost Severočechů ovšem trvala přesně minutu a čtyři vteřiny, pak se střelecky prosadil také Petr Kaňkovský a stanovil skóre po první části na 1:1. V samotném závěru ještě stačili spálit šanci Jantovský s Adamčikem. „ První třetina se hrála plně v režii Jihlavy a naopak nám se vůbec nepovedla. Asi jsme měli z Dukly až zbytečně velký respekt," zlobil se po utkání domácí kouč Jindřich Setíkovský.

Druhá třetina přinesla mnohem vyrovnanější podívanou. Hra se přelévala z jedné strany na druhou, ale ani jedno z mužstev nedokázalo soupeřova gólmana překonat. Jihlavský Jaroslav Suchan zmařil velmi nadějný pokus Morvayovi a na opačném konci kluziště vychytal Jantovského Fikrt. Do kabin se tak šlo stejně jako po prvním dějství za nerozhodného stavu 1:1.

Úvod poslední dvacetiminutovky poznamenalo velké množství vyloučených. O práci trestoměřičům se převážně starali jihlavští, a v polovině 48. minuty seděli na lavici hanby dokonce čtyři najednou. Domácí tak měli dostatečně dlouhou dobu na hru ve dvojnásobné početní výhodě. Čtyři tisícovky diváků se gólu dočkaly na začátku 50. minuty, kdy jihlavského strážce svatyně překonal Netík. 2:1. Přesilovka pěti proti třem pak ještě dál pokračovala, ale Dukla už se naštěstí v poklidu ubránila. „ Hráli jsme dvojnásobnou přesilovku dostatečně dlouho na to, abychom zápas rozhodli. Bohužel jsme v ní ale vstřelili pouze jeden gól," smutně si posteskl ústecký lodivod. Když se tedy konečně po dlouhé době do hry zapojilo všech pět hostujících hráčů, bylo Severočechům hned velmi horko. K obratu zavelel jako první Ladislav Rytnauer. Ten na konci 52. minuty vylákal Fikrta z branky, poté ji objel a zasunul puk k pravé tyči. 2:2. Dříve, než se Lvi stačili vzpamatovat, přišla další rána. Tentokrát z hole kapitána. Všechny tři jihlavské branky padly téměř jako přes kopírák. Důraz za brankou, následné objetí a gól. Tak tomu bylo i v případě Oldřicha Bakuse. 2:3. Domácím pak k vyrovnání nepomohla ani závěrečná power play a Dukla se tak počtvrté v řadě radovala z vítězství. To poslední, nad Ústeckými Lvy, jí navíc v prvoligové tabulce vyneslo na třetí pozici. „ Tentokrát mělo utkání šťastnější konec pro nás. Musím klukům poděkovat za předvedený výkon. Pochopitelně jsme moc rádi, že se nám tady podařilo ty tři body utrhnout," byl spokojen s výkonem svých svěřenců jihlavský kouč Petr Vlk.

Ohlasy trenérů

Jindřich Setíkovský ( Ústí nad Labem ): „ Dukla byla jasně lepší v první třetině, asi jsme z ní měli až příliš velký respekt. My jsme začali hrát až od druhé části. V poslední jsme pak měli dostatečně dlouhou dobu na to, abychom ve dvojnásobné přesilovce zápas rozhodli v náš prospěch, bohužel se tak nestalo. Dali jsme pouze jeden gól! Takovýto vývoj utkání mě pochopitelně štve. Neprohráli jsme ho žádnými nešťastnými brankami, ale hrubými chybami našich obránců a s tím budeme muset něco dělat."

Petr Vlk ( Jihlava ): „ Bylo to obdobné utkání jako v Jihlavě. Vyrovnané, jen tentokrát se šťastnějším koncem pro nás! Hra byla taková hodně rozháraná, ale to bylo hlavně kvůli častému vylučování. Musím klukům poděkovat za předvedený výkon, pochopitelně jsme rádi, že se nám podařilo ty tři body tady utrhnout."