4:2
(2:1, 0:0, 2:1)

17.09.2016 / Tomáš Lysý

17.09.2016 12:00, DHL extraliga juniorů - 6. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Váňa, Pospíchal, Hrabaň, Srnský, Pražák, Kadlec, Krtek – Kristian, Heinrich, Kraučuk – Rezek, Mejzlík, Peschout – Oščádal, Čermák, Ondráček
4

HC Olomouc

Pospíšil – Hudeček, Spálovský, Štreit, Spurný, Janků, Jelínek – Kuba, Jelič, Macuh – Tomaník, Horák, Marek – Beier, Podlaha, Říčka – Šťastný, Zabloudil, Cach
2
Branky a nahrávky: 13. Ondráček (Kadlec, Pražák), 16. Pospíchal (Heinrich, Kristian), 43. Heinrich (Peschout, Mejzlík), 51. Ondráček (Kristian) – 20. Šťastný (Cach, Spálovský), 54. Šťastný (Cach). Rozhodčí: Kopeček – Křivohlavý, Kotlík. Vyloučení: 7:6, navíc Beier (OLO) 5 minut + do konce utkání. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 114. Střely na branku: 38:20. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2.

Průběh utkání

Hned v úvodu zápasu zahrávali hosté přesilovou hru, ale až na dvě střely Podlahy v jejím úvodu nebyli nebezpeční. Brož si také věděl rady se střelou Zabloudila z levé strany, kterou dobře vyrazil a volný Šťastný na puk před brankou nedosáhl. Svůj tým podržel jihlavský gólman v sedmé minutě, kdy se před ním zjevil volný Macuh, ale jeho pokus zblízka pod horní tyč Jan Brož výborným zákrokem vyrazil. V desáté minutě napřáhl od modré Patrik Hrabaň a jeho dělovka orazítkovala břevno. Úvodní gól padl v přesilové hře Dukly ve třinácté minutě. Jiří Ondráček ukázal, že mu hokej jde nejen z pozice rozhodčího, ale také jako útočníkovi. Na levém kruhu přebral kotouč a vymetl všechen prach z pravého horního rohu branky. O dvě a půl minuty později bylo na střídačce Jihlavy ještě veseleji. Kristian dobře clonil před Pospíšilem, což viděl obránce Ladislav Pospíchal, proto od modré vypálil a připsal si čistý průstřel. Navíc proti dalším šancím Oščádala a Mejzlíka musel gólman hostí zasahovat na poslední chvíli betonem. Olomouc se dočkala snížení 50,7 vteřin před koncem třetiny. Do střely Cacha vložil svojí hokejku Denis Šťastný a tečí přizvedl kotouč kolem hlavy brankáře pod horní tyčku - 2:1.

Dukla mohla zvýšit svoje vedení v dohrávané přesilové hře po tom, co byl vyloučen nejprve domácí a poté hostující hráč. Heinrich našel mezi kruhy volného Peschouta, jenže kapitán Jihlavy těsně minul. Na pozoru se museli mít i domácí. Brož vykryl pokus Marka z pravé strany i bleskovou dorážku Horáka. Krátce po polovině zápasu pak domácí gólman spolu s obětavými spoluhráči udržel puk před brankovou čárou po individuální akci Kuby. Horák se neradoval ani o chvíli později. V přesilovce stál u levé tyče, kam dostal puk. Z první ale nestřílel a při kratičkém zpracování puku se stačil gólman domácích přesunout. Zahrozila i Jihlava, a to v oslabení. Heinrich v situaci dva na jednoho nenašel prostor k přihrávce. Zkusil to až z malého úhlu a puk zastavila bližší tyč. Když si červenožlutí dobře pohlídali i další oslabení na konci třetiny, stav se v tomto dějství nezměnil.

Lepší vstup do třetího dějství si Dukla přát nemohla, využila totiž i druhou celou přesilovku. Pospíšil dvakrát vyrazil puk před sebe. Potřetí to bylo při střele Mejzlíka, puk před brankou našel Peschout a prostrčil ho pod betony gólmana. Kotouč hodně pomalu směřoval k brankové čáře, takže jej urychleně doklepl do sítě Aleš Heinrich. Domácí poté přestáli oslabení a poté poprvé nezužitkovali početní výhodu, ovšem vadit jim to příliš nemuselo. Individuální akci v podání Kristiana ještě gólman Olomouce zneškodnil pravým betonem, jenže slovenský útočník se opět dostal k puku, přihrál jej mezi kruhy na Jiřího Ondráčka, který se opřel do puku a málem protrhnul síť. Hanáci krátce poté snížili, po špatné rozehrávce Jihlavy získal kotouč na modré Cach, přistrčil jej před branku na Denise Šťastného a také on si připsal druhý zářez na pažbě střelou po ledě k tyči - 4:2. Šanci na kontaktní gól si Olomouc sama vzala jak dvouminutovým oslabením, tak zejména pětiminutovým trestem Beiera za vražení na hrazení. Jihlava si tak výhrou 4:2 připisuje první body v novém ročníku juniorské extraligy.

Ohlasy trenérů

Richard Brančík (HC Olomouc): Chtěli jsme po dvou nevydařených zápasech, byť poměrně vyrovnaných, alespoň bodovat. Dopadlo to tak, jak to dopadlo. Domácí odehráli perfektní přesilovky, naopak my jsme hráli hrozně špatně, a to i v oslabeních. Dva góly, které jsme v nich dostaly, asi rozhodly průběh celého utkání.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Zápas byl z naší strany ubojovaný. Soupeř byl v první třetině trošku lepší, důraznější a dohrával nás. My jsme se s tím potřebovali chvilku srovnat. Měli jsme štěstí, že jsme dali dva góly, ale po naší chybě soupeř snížil. Hráči dnes bojovali a jsem za ně rád, že vědí, jaký je pocit první výhry. Doufám, že se z toho poučí a budou vědět, co to stálo a co obnáší vyhrávat.