5:3
(1:1, 1:1, 3:1)

Dukla svedla dlouho vyrovnaný boj bez šťastného konce

28.12.2004 / Eva Streichsbierová

Jestli bude na utkání v Duhové aréně někdo z červenožlutých vzpomínat v dobrém, pak to bude určitě mladá naděje Dukly, vedoucí muž kanadského bodování juniorské extraligy, Tomáš Dolana, který otevřel účet zápasu svou první "dospěláckou" extraligovou brankou po souhře s dalším benjamínkem v dresu Jihlavy Mariánem Havlem. Mužstvo z Vysočiny v perníkařském městě odmítlo hned od úvodního vhazování roli outsidera a dřelo za každý bod, zejména ve své obranné třetině, kde jim stál oporou pozorný Lukáš Hronek. Kámenem úrazu se pro Jihlavu nakonec staly početní výhody soupeře, ze kterých dokázalo zkušené přesilovkové komando Pardubic vytěžit čtyři přesné zásahy. Osudovou ránou se stala hostům 57. minuta, v níž inkasovali dvě slepené branky, a na Horácký zimní stadion si tak odvážejí prohru 5:3.
28.12.2004 18:00, Extraliga - 34. kolo

HC Dynamo Pardubice

Lašák - Snopek, Čáslava, Novotný, Havíř, Mudroch, Vyhlídal - Sýkora P., Dopita, Tvrdík - Hejduk, Mikeska, Bulis - Hemský, Blažek, Pištek - Kolář, Koukal, Průcha
5

HC Dukla Jihlava

Hronek - Punčochář, Buzek, Ficenc, Malena, Zajac, Dobrovolný - Altrichter, Bakus, Čachotský - Janků, Vala, Lubina - Padělek, Říha L., Rytnauer - Dolana, Havel, Šmarda
3
Branky: 18. Bulis (Mikeska), 39. Snopek (Dopita), 50. Hejduk (Mikeska), 57. Pištek (Mudroch, Hemský), 57. Hejduk (Bulis, Mikeska) - 3. Dolana (Havel, Šmarda), 38. Říha L. (Padělek), 60. Říha L. (Rytnauer, Padělek) Rozhodčí: Šindler - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 4:8, navíc Kuchyňa (JIH) 10 min. Využití: 4:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 9223. střely na branku: 46:33. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 5:2, 5:3.

Průběh utkání

Pořádně ledovou sprchu pustila na domácí tým už ve 3. minutě dvojice jihlavských juniorů Marián Havel – Tomáš Dolana. Oba mladíci zůstali zcela osamoceni před Lašákovou brankou, když se k nim zčista jasna dostal odražený puk. Sehrané útočnické duo si ho potom mezi sebou vyměnilo a devatenáctiletý Tomáš Dolana otevřel skóre. 0:1. „Abych řekl pravdu, tak jsem ten puk netrefil zrovna tak jak bych si představoval, mělo to jít nahoru, ale padl tam a jsem za to moc rád,“ rozplýval se po utkání nad svou první extraligovou trefou v životě šikovný forvard. Jednogólový náskok ztratila Dukla až v závěru třetiny. V přesilovce se prodral před branku Jan Bulis a střelou pod horní tyč vyrovnal na 1:1.

Ve velmi dobrém výkonu pokračovali jihlavští hokejisté i po přestávce. V úvodu prostředního dějství se sice ve dvou velkých příležitostech objevili Jan Bulis a Michal Tvrdík, ale poté už znovu začala hrozit také Dukla. Obrovskou chuť do hry měli především Lukáš Říha a Ladislav Lubina, kterého pardubické publikum hned na začátku utkání přivítalo stejně vřele jako všechny ostatní domácí hráče. „Moc jsem se na to utkání těšil, bylo to příjemné si zase zahrát před plným pardubickým hledištěm,“ svěřil se s pocity sedmatřicetiletý hokejista. Ve 29. minutě pak vstřelil gól. Jenomže radost z něj měl pouze chvíli. Přestože všichni na stadionu dobře věděli, že puk se po Lubinově blafáku dostal i s Janem Lašákem za brankovou čáru, videorozhodčí byl jiného názoru a pardubického odchovance tak nakonec na „domácím“ ledě okradli o zápis do střelecké listiny. Na další změnu skóre se potom čekalo až do 38. minuty. V oslabení ujel Lukáš Říha a Dukla se tedy přeci jenom ujala vedení 2:1. Ovšem už za 31 vteřin skóroval také pardubický obránce Jan Snopek a bylo znovu vyrovnáno. 2:2.

Závěrečné dějství patřilo Milanu Hejdukovi. Hvězda domácího týmu nejprve v 50. minutě poslala svůj celek do vedení a o sedm minut později zvyšovala už na 5:2. Dukla v poslední dvacetiminutovce doplatila na nedisciplinovanost. Hejdukův první gól padl v době kdy na trestné lavici seděl za zbytečný faul v útočném pásmu Oldřich Bakus a trefa Lubomíra Pištěka na 4:2 pro změnu přišla po hloupém zákroku Petra Buzka. Celkem čtyři z pěti inkasovaných branek dostala Dukla v úterý večer v oslabení. Na konečných 5:3 upravil výsledek svým druhým úspěšně zakončeným sólem v 60. minutě opět Lukáš Říha.

Ohlasy trenérů

Richard Farda (Jihlava): "S naší hrou jsem celkem spokojen. Ve druhé třetině jsme měli pár dobrých šancí, které jsme však neproměnili, jeden gól nám neuznali a ve třetí třetině jsme prakticky polovinu času hráli ve čtyřech, což rozhodlo."

Jiří Šejba (Pardubice): "Pro nás to byl těžký zápas, protože proti soupeřům, kteří hrají pasivně se těžko prosazujeme přes střední pásmo. Ale musíme se s tím vypořádat. Lépe se nám daří proti útočně laděným týmům jako byla třeba Sparta. V závěrečné třetině jsme se díky přesilovkám dostali do vedení, které jsme potvrdili dalšími brankami."