6:2
(1:1, 3:1, 2:0)

Dukla se porazila sama

11.12.2002 / Eva

V předposledním kole základní části cestovali hokejisté Dukly Jihlava na led nováčka soutěže do Mladé Boleslavi. První letošní vzájemný souboj obou celků skončil nerozhodně 3:3, tentokrát ovšem nedokázala Dukla proti „škodovákům“ získat ani bod. Domů si totiž nakonec vezla vysokou porážku v poměru 2:6.
11.12.2002, 1. liga ČR - 25. kolo

BK Mladá Boleslav

Šindelář - Nosek, Toužimský, Táborský, Pazdera, Meňhart, Prošek - Metlička, Oliverius, Geffert - Kadlec, Král, Slanec - Kristek, Žák, Vrbata - Hnát
6

HC Dukla Jihlava

Sáblík - Duben, Ficenc, Staněk, Vrábel, Morava, Šmarda, Lupač - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Adamčík, Altrichter, Jantovský - Cmunt, Kaňkovský, Zdráhal - Říha, Mareš, Čachotský
2
Branky: 17. Král Kadlec), 23. Oliverius (Metlička), 31. Nosek (Oliverius, Metlička), 32. Vrbata, 46. Hnát (Toužimský, Oliverius), 56. Kristek (Žák, Meňhart) - 6. Rytnauer (Hlouch, Morava), 24. Adamčík (Rytnauer, Staněk). Rozhodčí: Chlupsa - Bertlík, Kebrle. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:0. Oslabení: 1:0. Diváci: 2000.

Hráč zápasu: Michal Oliverius (M. Boleslav)

Průběh utkání

Už po 19 vteřinách hry byl vyloučen jihlavský útočník Ladislav Rytnauer, Dukla ale domácím v přesilovce skórovat nedovolila. Zřejmě jako výraz omluvy spoluhráčům za to, že se kvůli němu museli dvě minuty bránit nájezdům mladoboleslavského komanda, pak na konci 6. minuty vstřelil Rytnauer první gól zápasu. Dukla tedy vedla 1:0 a svůj náskok mohla zvýšit v 11. minutě, kdy se také ona dočkala své první přesilovky. Sehrála ji ovšem hodně špatně, za celé dvě minuty na domácího gólmana Šindeláře v podstatě nevystřelila. O tři minuty později si v rozporu s pravidly počínal na opačné straně Přemysl Duben a Král se tentokrát v početní výhodě nemýlil. 1:1. „ Začátek utkání jsme neměli nejlepší, ale postupně jsme se zlepšovali a výsledkem toho bylo vyrovnání na 1:1," hodnotil úvodní třetinu domácí kouč Josef Horešovský.

Také na začátku druhé dvacetiminutovky se vylučovalo, tentokrát ovšem na domácí straně a Dukla se tak mohla nadechnout k dalšímu náporu. Mohla, ale bohužel tak neučinila! Naopak, v početní výhodě vyrobila fatální hrubku, kterou zkušený Oliverius potrestal gólem. 2:1. „ Nechat si dát za stavu 1:1 gól při vlastní přesilovce není rozhodně moment, který by mužstvu pomohl. Byla to velká chyba,"zlobil se po utkání jihlavský kouč Petr Vlk. Síly na ledě se následně vyrovnaly, na trestnou lavici totiž putoval Petr Kaňkovský. Hra ve čtyřech proti čtyřem Dukle evidentně vyhovovala mnohem lépe a v polovině 24. minuty bylo Adamčíkovou zásluhou opět srovnáno. 2:2. O tři minuty později pak ujel jihlavský Cmunt, své sólo však úspěšně zakončit nedokázal. A tak přišel trest. V době, kdy se zápas přehoupl do druhé poloviny, trefil Nosek odkrytý levý dolní roh Sáblíkovy branky a domácí znovu vedli. 3:2. Za 54 vteřin po Noskovi využil velehrubku Moravy David Vrbata a do kabin se tak odcházelo za stavu 4:2.

Do poslední třetiny vstoupila Dukla s odhodláním o výsledek se ještě poprat, jenže ve 43. minutě trefil Roman Hlouch pouze břevno a veškeré myšlenky na případný obrat vyhnal jihlavským hráčům z hlavy mladoboleslavský útočník David Hnát. Ten totiž ve 46. minutě potrestal zbytečný faul Moravy pátým gólem. 5:2. Definitivní podobu výsledku pak dal v 56. minutě Kristek, který rozhodl o tom, že si nakonec domů Dukla poveze vysokou, nicméně zaslouženou porážku 2:6. „ Vlastní nedisciplinovaností jsme se připravili o možnost ještě s tím stavem něco udělat. Nechávali jsme se často a hlavně zbytečně vylučovat," nešetřil kritikou na adresu svých svěřenců Petr Vlk.

Ohlasy trenérů

Josef Horešovský ( Mladá Boleslav ): „ Ze soupeře jsme měli pochopitelně respekt. Věděli jsme, že je Dukla velmi dobře připravená a že hraje rychlý, tempový hokej. To nás ale na druhou stranu také dostatečně motivovalo. Začátek jsme neměli příliš povedený, ale postupně se naše hra zlepšovala a výsledkem bylo vyrovnání na 1:1. Pak jsme se dokonce ujali vedení. Myslím, že jsme tady dnes sehráli asi naše nejpovedenější utkání v této sezóně vůbec. Doufám, že tím dnešním výkonem jsme se definitivně dostali z toho nepovedeného období, ve kterém jsme teď třikrát prohráli."

Petr Vlk ( Jihlava ): „ Já můžu soupeři pouze pogratulovat. Nám se to utkání vůbec nepovedlo. Sice jsme se ujali vedení, ale pak jsme si nechali dát při vlastní přesilovce gól na 2:1 a to rozhodně žádnému mužstvu nepomůže. Nakonec jsme se vlastní nedisciplinovaností připravili o možnost ještě s tím stavem něco udělat. Nechali jsme se často a hlavně zbytečně vylučovat."