2:3
(0:1, 1:2, 1:0)

Vítězství znovu přinesly přesilovky

18.12.2002 / Eva

Naposledy v tomto kalendářním roce se vypravili hokejisté Dukly Jihlava na soupeřův led. Jejich cílovou stanicí byl Beroun, kterému po základní části patřila v prvoligové tabulce až dvanáctá příčka. Medvědi však letos Duklu už jednou o body obrali a zálusk na vítězství si dělali i tentokrát. Nakonec z toho ale sešlo, Jihlava totiž dokázala svého soupeře přehrát 3:2.
18.12.2002, 1. liga ČR - 27. kolo

Medvědi Beroun 1933

Jež - Maleček, Pojkar, Sláma, Fiala, Gróf, Filip - Křesťan, Slížek, Horčička - Horák, Halinský, Michalovič - Novotný, Besser, Šinágl
2

HC Dukla Jihlava

Suchan - Ficenc, Šmarda, Staněk, Vrábel, Malena, Morava, Duben - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Altrichter, Mareš, Jantovský - Cmunt, Kaňkovský, Říha - Čachotský
3
Branky: 38. Besser (Šinágl, Fiala), 58. Slížek Horčička, Křesťan) - 10. Morava (Malena, Kaňkovský), 21. Bakus (Kaňkovský, Ficenc), 31. Malena (Kaňkovský, Ficenc). Rozhodčí: Kubeš - Marek, Pokorný. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:2. Oslabení: 0:0 Diváci: 300.

Hráč zápasu: Rostislav Malena (Jihlava)

Průběh utkání

Na berounském zimním stadionu se začalo velmi vlažně. Hned ve 3. minutě byl sice vyloučen jihlavský Marek Cmunt, ale za dvě minuty se domácí téměř nedostali ke střele. První vážnější situace nastala až v 9 minutě, kdy ujela dvojice jihlavských útočníků Petr Kaňkovský – Marek Cmunt. Jejich rychlý protiútok však tentokrát ještě gólem neskončil. Už o minutu později však udeřilo přímo. Malena poslal puk do jízdy svému spoluhráči Mariánu Moravovi a ten bekhendovou střelou překonal Ježe v domácí brance poprvé. 0:1. Půl minuty před koncem úvodní dvacetiminutovky si v rozporu s pravidly počínal jeden z berounských obránců a za svůj prohřešek putoval na trestnou lavici. Ve zbývajících vteřinách tedy hrála Dukla v početní převaze. Na stavu 0:1 se však pro tuto chvíli nic neměnilo.

Po přestávce už ale bylo vše jinak. Dukla roztočila před Ježem kolotoč, na jehož konci byl druhý gól v soupeřově brance. Petr Kaňkovský našel u tyče zcela volného kapitána Bakuse a ten už měl hodně snadnou práci. 0:2. Také v následujících minutách byl puk častěji v držení jihlavských hokejistů a Medvědi vytahovali drápky pouze sporadicky. V polovině utkání putoval na lavici hanby další domácí bek a hosté dostali další možnost ke zvýšení náskoku. Nabídnutou šanci neodmítli a k proměnění druhé početní výhody jim tentokrát stačilo pouhých devět vteřin. Bezprostředně po buly se puk dostal na modrou k Ficencovi, ten vypálil a jeho střelu tečoval těsně před Ježem Rostislav Malena. 0:3. Od 35 minuty pak Dukla trochu vyklidila pole a domácí vycítili svou šanci. Grof sice gól ještě nedal, ale na začátku 38 minuty poslal vyraženou střelu za Suchanova záda Besser. 1:3. „ Za stavu 3:0 jsme si nechali dát takový laciný gól a zase z toho byla bramboračka," zlobil se po skončení zápasu jihlavský kouč Petr Vlk.

Probuzení Medvědi se i na začátku posledního dějství častěji dostávali do jihlavského obranného pásma, tam ale bezpečně vládl Jaroslav Suchan. Ve 46. minutě překonali jihlavští hokejisté Ježe v utkání počtvrté, rozhodčí však pro údajné předchozí atakování gólmana Bakusovu branku neuznal. Dvakrát po sobě se pak musela Dukla bránit početní výhodě domácích, ale zvládla to bez větších problémů. Až vteřinu před vypršením 58 minuty zamířil vedle Suchanovy vyrážečky Slížek a proměnil poklidný závěr v drama.2:3. Medvědi ve snaze vyrovnat sáhli k power play, ale větší šanci si při ní nevytvořili, naopak Marián Morava mířil půl minuty před koncem jen těsně vedle prázdné klece. Těsné vedení 3:2 tedy Dukla udržela a do tabulky si tak připsala další tři cenné body. „ Řekl bych, že v tom domácím zápase byla Dukla jednoznačně lepší, tady nás ovšem porazila především díky výborně sehraným přesilovkám. Dokázala využít dvě a to nakonec rozhodlo. My jsme ze stejných situací nedokázali vytěžit nic a navíc jsme nevyužili ani několik chyb Jihlavy v jejím obranném pásmu," krčil bezmocně rameny domácí lodivod Ladislav Slížek.

Ohlasy trenérů

Ladislav Slížek ( Beroun ): „ Jihlava vyhrála díky zkušenosti a hlavně zásluhou výborně sehraných přesilovek. Druhý a třetí gól nám dala právě v početní výhodě. My jsme naopak ze stejných situací gól dát nedokázali a to nakonec rozhodlo. Myslím, že v tom domácím zápase byla Dukla jasně lepší, ale dnes tady jsme s ní nějaký ten bod udělat mohli."

Petr Vlk ( Jihlava ): „ Samozřejmě jsme spokojeni s výhrou, ale za stavu 0:3, kdy jsme měli mít zápas plně pod kontrolou, jsme si nechali dát laciný gól a zase z toho byla taková bramboračka. Ale jak říkám, za vítězství jsme moc rádi. V průběhu hry jsme stáhli Michala Vrábela, neboť nebyl zcela zdravotně v pořádku, měl teplotu, ale já doufám, že do soboty už bude zase fit. Zda už nastoupí i Adamčík a Zdráhal, je v tuto chvíli ještě otázka."