6:2
(0:1, 3:1, 3:0)

Špatná druhá polovina zápasu stála dorostence body v Brně

11.02.2022 / Helena Hegeďová

Jihlavští dorostenci vstoupili do utkání na ledě Komety dobře a již v páté minutě vedli díky Jindřichu Habermannovi. Před polovinou zápasu zvýšil náskok Dukly Tobias Chlubna, jenže to bylo ze strany hostí bohužel vše. V rozmezí 30. - 38. minuty totiž Brno třemi brankami otočilo stav a stejný kousek se hostům podařil i v závěrečných deseti minutách - 6:2. Dukla proto klesla v tabulce na třetí místo a další zápas odehraje příští čtvrtek doma proti Zlínu.
11.02.2022 15:00, Extraliga dorostu - 30. kolo

HC Kometa Brno

Matoušek – Antony, Máša (A), Spanel, Eich (C), Kuswito, Mitro – Kos, Rakus, Pavlík, Nesvadba, Zduba, Červenka, Bělohlav (A), Nekvapil, Šantora
6

HC Dukla Jihlava

Sigmund – Ošmera, Hamřík, Jeletz, Topol (C), Vandas (A) – Modl, Váňa, Gutsu, Chvátal, Coufal (A), Habermann, Vojáček, Chlubna, Jungwirth, Veselský, Macek
2
Branky a nahrávky: 30. Eich (Máša), 34. Bělohlav (Kos, Nesvadba), 38. Máša (Kos, Rakus), 50. Šantora (Červenka, Spanel), 58. Bělohlav (Kuswito, Matoušek), 60. Kuswito (Nekvapil, Mitro) – 5. Habermann (Chvátal), 28. Chlubna (Veselský, Vandas). Rozhodčí: Schenel – Hrabal, Smetková. Vyloučení: 2:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 51. Střely na branku: 53:29. Průběh utkání: 0:2, 6:2.

Průběh utkání

První třetina utkání mezi Kometou a Jihlavou nabídla spoustu gólových příležitostí a ofenzivních akcí. Ty si prvně vypracovávali spíše domácí hráči, kteří v prvních minutách zápasu drželi soupeře pod tlakem. Jindřich Habermann ovšem z první vážnější šance hostů otevřel skóre střelou z levého kruhu do vzdálenějšího horního rohu. A od té doby to byla hra jihlavských brejků. V útoku dominoval hlavně Modl, ale do několika zakončení se dostali také Váňa nebo Chlubna. Na druhé straně musel jihlavský gólman řešit pokusy Kose nebo Pavlíka, ale ty nebyly zdaleka tak nebezpečné jako střely, které kryl Matoušek. Necelé dvě minuty před koncem první třetiny usedl na trestnou lavici za zdržování hry hostující útočník Chlubna. V této pasáži hry si domácí vytvořili převahu, střelecky aktivní byl hlavně obránce Máša. Sigmunda ovšem Brno nepřekonalo.

Druhá třetina byla od té první velmi odlišná. Po celou dobu druhé dvacetiminutovky diktovala tempo Kometa, která svého soupeře pustila do první akce až v 28. minutě. Bohužel pro domácí to však byla akce gólová, v které se prosadil Tobias Chlubna. Coufal nejprve chyboval ve středním pásmu a vypadalo to na přečíslení Komety, jenže s tím si dobře poradil Tomáš Vandas, který dopředu vyslal Adama Veselského právě s Tobiasem Chlubnou. Veselský zakončil z levého kruhu, Matoušek zasáhl lapačkou, ale puk i přesto propadl do brankoviště, kde si jej našel Chlubna, jenž vystřelil do prázdné brány.

Kometa však ještě do konce čtyřicáté minuty stihla skóre otočit. Nejprve Lukáš Eich využil střelou od modré přesilovou hru, která, i přes výraznou převahu Brněnských, odstartovala jejich cestu za vedením. Následně se totiž prosadili ještě Matěj Bělohlav a Martin Máša. První z této dvojice stál na konci přesné kombinace na jeden dotyk, kterou zakončil od levé tyče. Máša nejprve v přečíslení vybídl ke skórování Kose, ale po jeho nepřesné střele to vzal při další možné příležitosti na sebe a nemýlil se.

Do třetí třetiny se tak vstupovalo za jednobrankového náskoku Komety. Domácí pokračovali v tempu, které nastolili. Ráz třetiny ovlivnila také vyloučení na obou stranách, ale Kometa si své vítězství vzít nenechala. Když se totiž Jihlava začala dostávat ke slovu, musela najednou stahovat mnohem větší manko. V 50. minutě se Brněnští radovali, když Michal Červenka tečoval střelu Jakuba Spanela do levého horního rohu, jenže rozhodčí rozpažil. To ovšem domácí mrzet nemuselo, protože u levé tyče sebral kotouč Tomáš Šantora a poslal jej za přemisťujícího se gólmana. V závěru se Kometa prosadila ještě dvakrát. Jednou, když Ondřej Matoušek vyslal po levém křídle Matěje Bělohlava, a podruhé, když čtyři sekundy před koncem zápasu překvapil Sigmunda v jihlavské brance Libor Kuswito.

Ohlasy trenérů

Radek Bělohlav (Kometa Brno): Odehráli jsme jeden z nejlepších zápasů v sezóně. Od začátku to vypadalo dobře a i všechny věci, které jsme tam předváděli až do poslední minuty zápasu. Tak nějak by to mělo vypadat.

Marek Melenovský (Dukla Jihlava): Naše výkonnost v dnešním zápase odpovídala výkonnosti z předešlých zápasů a soupeř zaslouženě vyhrál.