6:4
(1:0, 2:3, 3:1)

Dukla ztratila napínavé utkání až ve třetí třetině, první zápas baráže bere Kladno

17.04.2022 / Natálie Poláčková

Jihlava otevřela souboj o extraligu s Kladnem v neděli v Chomutově. Po první třetině sice prohrávala, ve druhé třetině ovšem zvládla dvakrát vyrovnat Tomášem Havránkem a Filipem Heltem a po trefě Josefa Skořepy ve 33. minutě šla Dukla do vedení. Po napínavé druhé třetině se ale šlo do kabin za vyrovnaného stavu a rozhodnout tak musela až ta třetí. V té sice dokázal Tomáš Havránek vyrovnat na 4:4, na pátou branku už ovšem zareagovat nedokázala. Gól Nicolase Hlavy do prázdné už jen potvrdil porážku Dukly 4:6.
17.04.2022 16:00, Chance Liga - 0. kolo

Rytíři Kladno

Bow – Dotchin (A), Arzamascev, Wood, Ticháček, Baránek, Kehar – Hlava, Plekanec (C), Kubík – Melka (A), Zikmund, Pytlík – Beran, Indrák, Jágr – Machala, Filip, Babka
6

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Bilčík, Mareš, Kachyňa, Dundáček, Kowalczyk, Eliáš – Čachotský (A), Skořepa (C), Havránek – Harkabus (A), Zadražil, Helt – Seman, Menšík, Brož – Cachnín, Juda, Čermák
4
Branky a nahrávky: 6. Kubík (Plekanec, Hlava), 30. Hlava (Kubík), 40. Filip (Babka), 46. Baránek (Indrák), 55. Kubík (Dotchin, Jágr), 58. Hlava (Plekanec, Dotchin) – 27. Havránek (Kachyňa, Dundáček), 31. Helt (Kachyňa), 33. Skořepa (Havránek, Zhukov), 51. Havránek (Bilčík, Dundáček). Rozhodčí: Kika, Sýkora – Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 3:3. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4500. Střely na branku: 37:26. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 4:3, 4:4, 6:4.

Průběh utkání

V první třetině měli od začátku navrch spíše domácí. Což se dalo i čekat, jakožto od Extraligového celku. I přes to se povedlo Dukle dostat puk dopředu, kde ho Skořepa mohl nasměrovat do brány po střele Daniela Kowalczyka. Pak se domácí celek dostal do vedení v čase 05:05, když početní výhodu využil Adam Kubík a poprvé prostřelil Zhukova. Několik střel domácích pokryl jihlavská gólman Maksim Zhukov, ale Bow na druhé straně tolik práce neměl. V 15. minutě se do samostatného úniku dostal Ladislav Zikmund, ale netrefil branku. Vyloučení Wooda sice pomohlo Dukle dostat se k několika střelám, ale k tomu, aby puk padl do brány ani početní výhoda nestačila.

Druhá perioda přinesla několik branek. V čase 26:09 se poprvé v letošním play off prosadil Tomáš Havránek, když srovnal stav utkání. To ale trvalo pouze tři minuty, protože poté dostal Kladno znovu do vedení Nicolas Hlava, který zakončoval mezi betony. I přes to trvalo pouze 21 vteřin, než Dukla znovu srovnala chod utkání. Střelou od modré Bowa prostřelil Ondřej Kachyňa. Pak se však stala situace, která byla v tomto zápase k vidění poprvé. Jihlavští hokejisté se po samostatné akci červenožlutého kapitána Josefa Skořepy šli do vedení. Následovalo několik minut bez gólu. Avšak 36 vteřin před koncem se v oslabení dokázal do samostatného nájezdu dostat Matyáš Filip, který tak opět srovnal skóre.

Na začátku třetí třetiny šli opět domácí do vedení, když se do levé části brány přesně trefil Marek Baránek. Poté následovala velká šance Machaly, ale ten nedokázal samostatný únik proměnit. Chybu potrestal svým druhým gólem v zápase po teči střely Bilčíka Tomáš Havránek. Nastalo vyloučení pro hráčskou lavici na straně Dukly, které šel odpykat Patrik Čermák. Toho domácí celek tři vteřiny před koncem využil a Adam Kubík svým druhým gólem v zápase poslal Kladno znovu do vedení. Jihlava neměla co ztratit, a proto se rozhodla vyzkoušet hru bez gólmana. Trvalo přibližně 40 vteřin, než toho Rytíři využila navýšili vedení na 6:4 po přesné trefě Nicolase Hlavy.

Ohlasy trenérů

David Čermák (Rytíři Kladno): Šli jsme do zápasu s velkým respektem, protože jsme sledovali Jihlavu v play-off první ligy a po té dlouhé pauze to nebylo jednoduché. Bohužel se vyplnilo, co jsme nechtěli a na co jsme hráče upozorňovali, že Jihlava hrozí z brejků a nesmíme ztrácet puky. Z toho nám dávali góly, to musíme určitě zlepšit. Ale máme první bod, což je to nejdůležitější.

Viktor Ujčík (Jihlava): Trošku jsme se v první třetině seznamovali s rychlostí extraligy. Bylo vidět, že Kladno je odpočaté a nadržené na zápas. I když bylo znát, že nějakou dobu nehráli, pořád nás mačkali. Hrozně moc nás v důležitých momentech podržel Maks. Jako problém vidím přesilovky, které nám už od play-off nejdou. Při dobře sehrané přesilovce jsme mohli odskočit ze 3:2 na 4:2, místo toho bylo vyrovnáno. Na to se musíme zaměřit. Na straně soupeře je každopádně obrovská kvalita. Byli rychlejší a živější, my se i tak dokázali do zápasu vrátit, ale pak přišla další chyba se špatným střídáním a dali jsme jim šanci zase odskočit. Pak už to bylo vabank. Kladno vyhrálo zaslouženě.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie