5:3
(1:0, 3:3, 1:0)

800. bod Čachotského za Duklu! Jihlava skolila v úžasné bitvě Rytíře

21.04.2022 / Tomáš Kalas

Tohle byla reklama na hokej! Třetímu barážovému duelu na jihlavském ledě nic nechybělo a bylo se rozhodně na co dívat. Nejvýznamnější krok k výhře udělali domácí ve druhé třetině, kdy je nesložil rychlý obrat a Tomáš Havránek využitou přesilovkou v 34. minutě zajistil Dukle vedení 4:2, které sice snížil záhy kladenský Plekanec. Srovnání Hlavy následně odvolalo video a nejtěsnější náskok o jednu branku už pak domácí v hektickém závěru ubránili. Ba co více, 800. bod Tomáše Čachotského za Duklu přišel v nejlepší dobu a gólem na 5:3 do prázdné uzavřel jedno z nejlepších utkání v CZ LOKO Aréně za poslední dobu!
21.04.2022 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Bilčík, Mareš, Kachyňa, Dundáček, Kowalczyk, Eliáš, Valenta – Čachotský, Skořepa, Havránek – Harkabus, Zadražil, Helt – Seman, Menšík, Brož – Cachnín, Juda, Čermák
5

Rytíři Kladno

Bow – Arzamascev, Dotchin, Wood, Ticháček, Baránek, Kehar, Suchánek – Hlava, Plekanec, Kubík – Melka, Zikmund, Pytlík – Beran, Indrák, Jágr – Machala, Filip, Babka
3
Branky a nahrávky: 17. Eliáš (Cachnín), 26. Zadražil (Havránek), 29. Seman (Harkabus, Mareš), 34. Havránek (Zadražil), 60. Čachotský (Havránek, Menšík) – 23. Beran (Melka, Zikmund), 24. Babka (Jágr), 40. Kubík (Ticháček). Rozhodčí: Šír, Sýkora – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:0. Diváci: 5 134. Střely na branku: 39:37 (15:8, 12:16, 12:13). Zblokované střely: 21:14. Hity: 14:11. Vhazování: 31:49. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 4:2, 4:3, 5:3.

Průběh utkání

Od prvních minut se v téměř vyprodané CZ LOKO Aréně servírovala parádní podívaná, které mnoho nechybělo. Kladno však bylo v úvodu lepší tým a činit se musel zejména Maksim Zhukov, jemuž vyjádřili fanoušci pomocí chorea v rámci kauzy s maskou jednoznačnou podporu. Už ve 4. minutě byl v tutovce hostující Beran, který zkoušel na domácího brankáře bekhendovou kličku, ale trefil jenom beton. Jenom o pár chvil později zachyboval v rozehrávce Dundáček, Plekanec však z levého kruhu napálil lapačku ruského fantoma. Zanedlouho přišly na řadu i emoce, když Zikmund dohrál po signalizovaném ofsajdu jednoho z domácích a strhla se bitka. Překvapivě však došlo k vyloučení po dvou na obou stranách a hrálo se 5 na 5. V téhle pasáži hry měli Středočeši navrch, gól z toho však nevytěžili.

V polovině 11. minuty byl Zikmund opět ústřední postavou, když naprosto zbytečně krosčekoval zezadu Čachotského a mířil podruhé na trestnou lavici. Dukla přesilovou hru rozhodně nesehrála špatně a do vedení ji mohl poslat Helt, jenže nadvakrát z bezprostřední blízkosti selhal. Hrál se duel, kterému chyběly jenom góly a Hlava mohl být tím hráčem, kdo brankové mlčení prolomí. Po šikovné přihrávce od Plekance z pravého kruhu ale těsně minul vzdálenější tyč a hrálo se dál. Střelecky aktivnější Jihlava se jako první ujmula vedení v 17. minutě. To na chvíli zatlačila Kladenské v pásmu a Richard Cachnín po neúspěšné střelbě hrál pod sebe na Filipa Eliáše, který z první využil dobré clony před brankou a prostřelil Bowa. Přestože v závěru byli hosté aktivnější a Arzamascev přes obránce jenom těsně minul tyč, po první třetině odcházeli domácí s vedením.

Pokud však první třetina byla výbornou podívanou, tak v té druhé nechybělo vůbec nic. Rytíři zahájili třetinu ve velkém stylu a pracně vydobyté vedení ztratila Dukla během necelé minuty. Ale postupně: Matěj Beran se v závaru protlačil do zakončení zblízka, a přestože to vypadalo na Zhukovův zákrok, kotouč vykopl zadní částí betonu ale za brankovou čárou a po přezkoumání na videu gól platil. Pro domácí bylo ještě hůře v čase 23:18. Jágr se na zadním mantinelu zbavil obou hráčů a poslal puk do předbrankového prostoru. Po dvou pokusech o dorážku se na puk dostal Jakub Babka a rázem výrazně zlepšil náladu na kladenské střídačce. Jenže v šíleném tempu se pokračovalo a na začátku 26. minuty Jihlava rychle srovnala. Havránek v signalizované výhodě podržel kotouč za kasou Bowa, následně pod sebou našel Matěje Zadražila, jehož zakončení křížem z vinglu bylo přesné.

Poté přišly přesilovkové chvíle ježků. Na začátku 29. minuty šel nejprve ven za krosček Kubík a elitní domácí lajna rozjela své umění na levé straně. Po rychlé trojúhelníkové kombinaci vybídl Harkabus mezi kruhy Filipa Semana, jehož švih z první křížem na zadní tyč byl přesný. Čtvrtý gól Jihlavy na sebe nenechal dlouho čekat a víceméně jej daroval svěřencům trenéra Ujčíka hostující Pytlík, který se nechal vyloučit za nesportovní chování. Ačkoliv mohl v oslabení Hlava těsně předtím šokovat rozjařené jihlavské fanoušky, Juda v následném útoku dostrkal puk na Tomáše Havránka, jehož střela z těžkého úhlu skončila pod břevnem bezmocného Bowa.

Přání udržet dvoubrankový náskok Dukly vzalo za své na začátku poslední minuty, kdy Středočeši rozjeli útočné manévry. Adam Kubík trefil z levého kruhu mezírku mezi clonícími hráči a i přes pokus zvrátit gól trenérskou výzvou realizační tým Dukly neuspěl - 4:3. A pro domácí mohlo být ještě hůře, když Nicolas Hlava současně se sirénou srovnal, leč jeho přehnané oslavy byly později spíše terčem posměšků z tribun stařičké CZ LOKO Arény. Potřetí během třetiny šlo do akce video a ukázalo se, že trefa na 4:4 byla po čase, tudíž Dukla stále vedla.

Dalo se očekávat, že Kladno bude mít ve třetí třetině optickou převahu, což také v samotném úvodu přišlo. Hosté navíc dohrávali přesilovou hru a svoji parketu ukázal opět Kubík, leč jeho bomba z první skončila na betonu Zhukova. Jihlava byla nebezpečná především z brejkových situací a přiblížit ji mohl důležité výhře Havránek v signalizované výhodě, jenže sám před Bowem selhal. Přestože návazná přesilová hra pro domácí nebyla příliš povedená, Čermák na konci 45. minuty v plném počtu hráčů napálil z modré břevno. Středočeši se však nemohli dlouho dostat do očekávaného tlaku, který mohli vystupňovat přesilovkou po vyloučení Zhukova, avšak nejvážnější akci dvou minut měl Menšík z výpadu, leč mířil nad. Postupem času tak bylo jasné, že musí Rytíři hrát vabank, k čemuž se dostali minutu a půl před koncem. Kýžená trefa z toho nebyla, naopak Tomáš Čachotský 13 sekund před koncem dopravil po Havránkově přihrávce puk do kasy, čímž si připsal 800. bod za Duklu a orámoval tak toto skvělé utkání, ve kterém domácí vyhráli 5:3.

Ohlasy trenérů

David Čermák (Rytiři Kladno): O dnešním duelu rozhodlo to, že nám chyběl pohyb. Tím pádem jsme si nevytvářeli šance, Jihlava pak dostala přesilovky, ty využila a byl to rozdíl oproti zápasům v Chomutově, což bylo hlavní.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Konečně jsme také dali gól z přesilovky, navíc hezký, že nebyl náhodný. To nám hrozně pak pomohlo, že jsme se prosadili v téhle činnosti. Ohromnou energii a odvahu nám pak dodalo i skvělé jihlavské publikum. Hráli jsme tvrdý hokej a bojovností, pohybem a odhodláním jsme to dnes dotáhli do vítězného konce.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie