0:5
(0:2, 0:1, 0:2)

První body zvenčí! Junioři vstřelili Mountfieldu HK na jeho ledě pět branek

10.09.2022 / Dominik Jarka

Jihlavští junioři se skvěle oklepali z porážky na ledě Pardubic. O den později v Hradci Králové vedli po první třetině 2:0, když se v osmnácté minutě prosadili Hynek Peš a Jakub Modl. V druhé části navýšil jihlavské vedení Lukáš Číhal, jenž se trefil i na začátku třetího dějství. V závěru zápasu podruhé zamířil přesně i Hynek Peš. Dukla tak vyhrála jasně 5:0 a celému týmu patří velká gratulace!
Foto: Martin Voltr
10.09.2022 12:00, DHL Extraliga juniorů - 4. kolo

Mountfield HK

Žalčík – Hrbek, Táborský, Hušek, Žaba, Havlíček (C), Pelda, Boukal – Pajer, Hora, Král, Nevšímal, Novotný, Matěj Beneš (A), Giesl, Klíma, Prášek, Idžan, Moravec, Michal Beneš (A)
0

HC Dukla Jihlava

Maláč – Matějíček, Číhal, Kravec (A), Vovsík (C), Šabatka, Tomšík, Chvátal, Ludvík – Pavelec, Sojka, Kudrna, Peš, Rauš (A), Báťa, Broš, Modl, Straka, Jungwirth, Klapica
5
Branky a nahrávky: 18. Peš (Kudrna, Chvátal), 18. Modl (Vovsík, Kravec), 34. Číhal (Matějíček, Jungwirth), 45. Číhal (Rauš, Jungwirth), 55. Peš (Pavelec, Kudrna). Rozhodčí: Čáp, Glanc – Gregar, Hlinka. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:2. Diváci: 120. Střely na branku: 28:52. Průběh utkání: 0:5.

Průběh utkání

Duel odstartoval bez větších šancí, k vidění byl aktivní hokej plný bruslařských a fyzických soubojů. První velká šance přišla po čtyřech minutách, když v přesilovce našel Vito Idžan nesobeckou přihrávkou lépe postaveného Beneše, tomu ale před odkrytou brankou sjel kotouč z hokejky. V oslabení ale zahrozili také hosté, při přečíslení dvou na jednoho nezkrotil Adam Sojka skákavý kotouč. Šance se začaly množit na obou stranách kluziště. Havlíček se po bekhendové kličce protlačil před Žalčíka, ten však prvnímu gólu v utkání zamezil. Také Hradec přidal na obrátkách, Horův ani Moravcův pokus ale v síti neskončil.

Druhá polovina třetiny patřila hostům. Při přesilové hře stupňovali tlak, kýžená branka ne a ne přijít. To se prolomilo až při hře pět na pět. Kudrna vypálil nebezpečnou ránu z mezikruží, se kterou si Žalčík poradil, na dorážku Hynka Peše z bezprostřední blízkosti už byl ale krátký - 0:1. U toho hosté nekončili, slepenou brankou odskočili do dvoubrankového vedení. Ve velmi podobné situaci se tentokrát ocitl Matěj Vovsík, který jedovatou střelou prozkoušel Žalčíka. Ten si opět s prvním pokusem poradil, puk se ale odrazil k Jakubu Modlovi a ten se zblízka nemýlil a zvýšil na 2:0. Jihlava byla v laufu a málem přidala i třetí branku. Osamocený Šimon Báťa minutu před koncem tečoval a dorážel, Žalčík zázračně udržel puk od přejetí brankové čáry. Hra se ke konci přitvrdila a přinesla i řadu šarvátek a vyloučení, do kabin se odcházelo za stavu 0:2.

Jihlava začala prostřední část v podobném tempu, jakým dokončila část předchozí. Kapitán hostů při situaci tři na dva střílel z mezikruží, jeho přízemní pokus kryl Mario Žalčík. Domácí dostali možnost návratu do zápasu v podobě přesilovky, Pajerův golfák i svižný pokus Matěje Havlíčka chytil Filip Maláč do lapačky. Neprosadil se ani hradecký Prášek, který byl kousek od tečování puku. Největší příležitost Mountfieldu se odehrála ve 28. minutě zápasu. Moravec z pravého kruhu prověřil Filipa Maláče, který jeho pokus vyrazil do vzduchu. Padající puk ale netrefil Lukáš Pajer a pohrdnul tak odkrytou brankou.

Druhá třetina byla opět plná osobních soubojů a bitev ve středním pásmu. Nehlídaný Jaroslav Prášek tečoval střelu zprava do betonu Maláče. Jihlava měla příležitost po odraženém kotouči, nikdo z hostujících hráčů se ale před brankou nezorientoval. Šance se pak střídaly na obou stranách, proměnit ale dokázala pouze Jihlava. Ve 34. minutě dostali hosté výhodu, v šesti hráčích se usadili v pásmu a skórovali. Martin Matějíček nahrál Lukáši Číhalovi na vrchol levého kruhu, ten zamířil a také díky dobré cloně trefil pokus přesně k levé tyčce – 0:3. Iniciativu převzali hosté, proti pokusům Kudrny i Báťy se blýskl Žalčík. Ani další pokusy Dukly se v branku nepřetavily, na světelné tabuli tak po čtyřiceti minutách svítilo skóre 0:3.

Jihlava začala třetí třetinu znovu aktivněji, s únikem z levé strany si ovšem poradil Mario Žalčík. Šance měli i domácí, Hrbkova ani Táborského střela se neujala. Hosté dostali příležitost přesilové hry a znovu udeřili. Raušovi při pokusu o kličku obrana vypíchal puk, na vrcholu pravého kruhu si počkal Lukáš Číhal a tvrdým golfákem vymetl pavučinky v bližší šibenici. Domácí se stále snažili protrhnout střeleckou smůlu, Michal Beneš ale při protiútoku netrefil žabku ideálně.

Hosté stále neměli dost a hnali se za uštědřením pověstného „bůra“. Jonáš Jungwirth ukázal skvělou bruslařskou práci, když ujel obraně, přihrávka bekhendem však nedopadla podle jeho představ. Blízko skórování byl i Andrej Klapica, nadvakrát ho ale zastavil Mario Žalčík. Svoje příležitosti měli také Hradečtí, nakonec ale doplatili na svoji nedisciplinovanost. Daniel Pavelec našel v početní výhodě v levém kruhu Hynka Peše, který ranou z první úspěšně vypálil na bližší tyč – 0:5. Mountfield se ani v poslední pětiminutovce neprosadil. Poprvé tak odcházel před domácím publikem poražený, Jihlavě podehl 0:5.

Ohlasy trenérů

Jiří Janoušek (Mountfield HK): Úplně nepochopitelně jsme po včerejším zápase, kde jsme ten závěr zvládli týmovým výkonem a týmovou pracovitostí a bojovností, do první třetiny vstoupili katastrofálně. Prakticky celá první třetina nesnesla měřítko juniorského extraligového hokeje. Do druhé třetiny jsme vstoupili úplně jinak, ale bohužel v tomhle je ten hokej spravedlivý, že jsme zaspali první třetinu a ve druhé i ty největší šance neproměnili. Zápas pak definitivně zlomil třetí gól. Jihlava se uklidnila a přidala ještě dva góly. Výsledek 0:5 vypadá hrozivě, všichni se budeme muset sebrat, a ještě tvrději pracovat, abychom získali body v dalších zápasech.

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Po včerejší prohře jsme byli takoví rozbití, a večer to nebylo úplně růžové. Na druhou stranu jsme si říkali tady ve štábu, že se ukáže charakter toho mužstva. Museli jsme pobrat nějaké nové hráče, kteří hráli ještě včera za Havlíčkův Brod, abychom tu sestavu dolepili. Na druhou stranu jsme věřili, že ti kluci jsou zdraví a mají v sobě ten charakter, a to se musí ukázat. Dneska jsme podali takový výkon, který jsme si představovali. Pro trenéry jednoduché, radost tam stát. Od gólmana po dvanáctého útočníka všichni odvedli, to co jsme si představovali, a dobře to dopadlo.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie