3:2
(3:1, 0:1, 0:0)

Vítězství až do třetice

11.01.2003 / RTD

Třetí Dukla dnes na svém stadiónu přivítala čtvrtý tým prvoligové tabulky, Mladou Boleslav. S ní v základní části dokázala uhrát jediný bod, když v historicky prvním střetnutí obou soupeřů remízovala na svém ledě 3:3. Z odvety hrané v Mladé Boleslavi si jihlavští hokejisté odvezli prohru 2:6 a tak se čekalo, jak uspějí tentokrát.
11.01.2003 17:30, 1. liga ČR - 31. kolo

HC Dukla Jihlava

Sáblík - Ficenc, Šmarda, Lupač, Vrábel, Duben, Malena - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Adamčík, Altrichter, Jantovský - Zdráhal, Kaňkovský, Mareš - Říha
3

BK Mladá Boleslav

Šindelář - Toužimský, Vyskočil, Táborský, Pazdera, Kročák, Nosek - Metlička, Oliverius, Postl - Kadlec, Král, Slanec - Kristek, Vrbata, Žák - Jágr
2
Branky: 2. Kaňkovský (Zdráhal), 3. Bakus (Kaňkovský, Hlouch), 15. Bakus (Ficenc, Rytnauer) - 15. Žák (Vrbata), 27. Žák (Kristek, Táborský). Rozhodčí: Poruba - Chocholouš, Klein. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. Oslabení: 0:0. Diváci: 2125.

Hráč zápasu: Oldřich Bakus (Jihlava)

Průběh utkání

Na úvodní gól utkání se dnes v Jihlavě čekalo pouhých 61 sekund a k velké radosti domácích padl do branky Mladé Boleslavi. To Zdráhalovu střelu dorazil za záda hostujícího gólmana Šindeláře nejproduktivnější jihlavský hráč Petr Kaňkovský, 1:0. Za dalších 62 sekund už domácí vedli 2:0, když přesilovou hru za faul Toužimského potrestal kapitán Dukly Oldřich Bakus. Definitivní ránu do vazu hokejistům Mladé Boleslavi mohl v 7. minutě zasadit Roman Hlouch, ovšem jeho regulérní branku rozhodčí Poruba neuznal. Svůj díl viny na tom jistě nese i jeden z brankových rozhodčích, který jihlavský gól zaspal a světlo za Šindelářovými zády rosvítil až s větší časovou prodlevou. Hosté, kteří i s jeho pomocí tedy stále prohrávali pouze o dvě branky, tak mohli pomýšlet na snížení a návrat do zápasu. První tři šance hráči z města aut zazdili, když nejprve obránce Táborský netrefil odkrytou jihlavskou klec, poté dnes spolehlivě chytajícího Sáblíka nepřekonal Slanec a podobně se o pár minut později "vedlo" i jeho spoluhráči z první formace Královi. Kontaktního gólu ještě v první třetině se však nakonec mladoboleslavští přeci jen dočkali. V čase 14:39, když na lavici hanby odpočíval za předchozí držení protihráčovi hole jihlavský obránce Lupač, vybruslil mezi kruhy Zdeněk Žák a střelou do pravého horního rohu překonal gólmana Sáblíka, 2:1. Radost ze vstřeleného gólu však hostům nevydržela dlouho, hned vzápětí totiž znovu inkasovali. Na 3:1 svým druhým gólem v zápase zvýšil po 14 sekundách útočník s číslem 14 Oldřich Bakus. Tento stav pak vydržel na časomíře až do konce první třetiny.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Jihlavský Bakus pokračoval ve svém skvělém výkonu i ve druhé třetině. Ve 22. minutě idealní přihrávkou našel obránce Michala Vrábela, ten však svou šanci nevyužil. O pět minut později se ze vstřelené branky mohli znovu zaradovat hosté. Ve stoprocentní šanci se po kolizi Jantovského se Sáblíkem ocitl Žák a zcela odkrytou branku snad už ani minut nemohl. Svým druhým gólem zápasu tak tedy podruhé snížil na rozdíl jediné branky, 3:2. To však bylo ze strany hostů vše. Domácí si ještě do konce druhé dvacetiminutovky vypracovali několik šancí, z nichž zejména dvě Bakusovi byly z kategorie stoprocentních, ale ani oni už gólmana Šindeláře nepřekonali.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Ve třetí třetině také již branka nepadla a tak i na konci zápasu platil stav z 27. minuty, tedy 3:2 pro domácí Duklu Jihlava. Ta tak v přímém duelu o třetí místo uspěla a díky dnešnímu klopýtnutí Prostějova v Chomutově se v příštím kole mohou jihlavští hráči pokusit o steč druhého místa tabulky.

Ohlasy trenérů

Josef Horešovský: "Utkání samozřejmě velmi výrázně ovlivnil začátek, kdy po dvou minutách domácí vedli 2:0. V dalším průběhu nás soupeř nepřehrával, jen nás prostě větším úsilím přetlačil. To mě mrzí. Když nás soupeř bude přehrávat, nedá se nic dělat. Ale tohle byl opravdu zápas, kdy nás Jihlava opravdu jen velkým úsilím a důrazem přetlačovala. Z toho prakticky padly všechny tři branky. Nakonec jsme se sice dotáhli na rozdíl jediné branky, nicméne ani potom jsme zápas nezvládli po taktické stránce. Jestliže totiž chceme vyrovnat, musí na soupeřovu branku lítat jedna střela za druhou. My přitom v závěrečné části vystřelili poprvé v 52. minute... To také nesvědčí o nějakém enormním úsilí, které by mohlo přivodit zvrat. Bohužel, jihlavské utkání proto nemohu považovat z našeho pohledu jinak, než za nevydařené."

Jiří Režnar (Jihlava): "Dnes to bylo dobré utkání se šancemi na obou stranách. V první části jsme v rychlém sledu dali dvě branky, což podle mého názoru bylo důsledkem toho, že pak Boleslav po zbytek třetiny ustoupila ze své hry. Začali dohrávat osobní souboje a na ledě se to začalo jiskřit... Ve druhé třetině pak hráli parádně. Potvrdili, že jsou mužstvo seskládané ze zkušených hráčů a podle mého názoru tady zahráli nejlepší hokej. Nám v utkání velice dobře zachytal Lukáš Sáblík a tak je jenom škoda, že my v těch situacích, kdy můžeme dát gól, své příležitosti neproměníme. Pak se totiž až do konce utkání třepeme o výsledek. "