2:4
(0:1, 1:3, 1:0)

Prostějovská tvrz padla

15.01.2003 / Eva

Až do středečního večera byla letošní prostějovská tvrz pro hostující týmy nedobytná. Každá série však jednou končí a o konec této se postarali hokejisté Dukly Jihlava. V polovině utkání vedli nad Hanáky už 4:0 a ve zbývajících minutách si pak svůj náskok v poklidu hlídali. Více než dva góly nakonec Dukla Prostějovu nepovolila a domů si tedy vezla velmi cenné vítězství v poměru 4:2...
15.01.2003, 1. liga ČR - 32. kolo

LHK Jestřábi Prostějov

Maláč (25. Piterka) - Karlíček, Ševčík, Světlík, Homer, Vlček, Faltýnek - Černý, Zima, Smejkal - Šakarov, Sýkora, Hradecký - Janeček, Antonovič, Buďa
2

HC Dukla Jihlava

Suchan - Šmarda (27. Staněk), Ficenc, Lupač, Vrábel, Duben, Malena - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Adamčík, Altrichter, Jantovský - Zdráhal, Mareš, Kaňkovský
4
Branky: 36. Smejkal (Zima, Karlíček), 47. Zima (Ševčík, Černý) - 3. Zdráhal (Mareš, Kaňkovský), 25. Zdráhal (Kaňkovský, Mareš), 25. Adamčík (Altrichter), 31. Ficenc (Bakus, Hlouch). Rozhodčí: Smeták - Mana, Vörös. Vyloučení: 3:7, navíc Homer (Prostějov) a Kaňkovský (Jihlava) 5 + do konce utkání. Využití: 1:0. Oslabení: 0:0. Diváci: 2800.

Hráč zápasu: Pavel Zdráhal (Jihlava)

Průběh utkání

Hned v úvodní minutě zápasu vyzkoušel pevnost Suchanovy masky domácí útočník Černý, ale první změnu skóre si nakonec vzala na starost Dukla. Po 127 vteřinách hry se puk dostal k nepokrytému Zdráhalovi a hosté vedli 1:0. Ve 12. minutě se před prostějovským gólmanem Maláčem objevil Rytnauer, ale tentokrát vyšel ze souboje vítězně domácí brankář. Necelých šest minut před koncem úvodní třetiny se v obrovské šanci objevil na opačné straně Buďa, Suchan si však branku postavil dobře a prostějovský forvard tak nastřelil pouze spojnici břevna a levé tyče. Do kabin tedy po prvních dvaceti minutách odcházela Jihlava spokojenější o jeden gól. „ Po dvou předchozích zkušenostech jsme se připravovali na to, že do nás Prostějov půjde hned od začátku. To se také potvrdilo. První dvě minuty diktovali tempo domácí, pak se nám ovšem podařilo vstřelit branku a uklidnili jsme se," řekl po utkání jihlavský kouč Jiří Režnar.

Ani po přestávce se diváci na prostějovském stadionu rozhodně nenudili, podstatně veseleji ovšem bylo těm, kteří fandili hostující Dukle. Na začátku 25. minuty totiž našel přesnou přihrávkou Kaňkovský znovu Zdráhala a extřinecký forvard vypálil bez přípravy přesně do pravého horního rohu Maláčovy klece. 0:2. Už o 55 vteřin později se mohla jihlavská část publika radovat potřetí. Adamčíkův padáček si domácí gólman na zádech dovezl do sítě a zápas pro něj v tu chvíli skončil. 0:3. Na rozkoukání v brance dali hokejisté z Vysočiny Piterkovi pouze pět a půl minuty, pak se před jeho klec protlačil Tomáš Ficenc a našel volný prostor mezi betony. 0:4. Hanáci se ke slovu dostali až ve 36. minutě. Jiskřičku naděje vykřesal pro domácí tým Filip Smejkal, který dovedl svůj únik do úspěšného konce. 1:4.

Do posledního dějství vstupovala Dukla s třígólovým náskokem, hned v úvodu se však musela bránit přesilovce a Suchana v ní střelou zblízka vyděsil Zima. Následující minuty se už ale opět hráli v režii jihlavských hokejistů, Mareš trefil z otočky tyč a Zdráhal pouze náruč prostějovského gólmana. Na konci 46. minuty se v krátkém časovém intervalu odebrali na trestnou lavici hned dva hostující obránci a Hanáci měli možnost hrát více než minutu a půl ve dvojnásobné početní výhodě. K využití jim nakonec stačilo pouze 31 vteřin. Před Suchanem roztočili pořádný kolotoč a gólový projektil nakonec vyšel z hole Aleše Zimy. 2:4. To však bylo ze strany domácích všechno, víc už toho dobře organizovaná obranná hra Dukly soupeři nedovolila a domů si tak nakonec hosté odváželi vítězství v poměru 4:2. V tabulce pak přeskočili právě Prostějov a od 32. kola se tedy usadili na druhé příčce. „ Myslím, že kdyby při té přesilovce domácí vstřelili dvě branky, mohlo nám být ještě pořádné horko. Naštěstí jsme tu situaci zvládli. Myslím, že to bylo výborné utkání, které se muselo divákům určitě líbit," byl přesvědčen jihlavský lodivod. S tím souhlasil i jeho prostějovský protějšek Ivo Horák. „ I já bych řekl, že to byl velmi pohledný zápas,my jsme ale byli nakonec smutnější. Přesto bych chtěl kluky pochválit, že ani za nepříznivého stavu nesložili zbraně a bojovali až do konce."

Ohlasy trenérů

Ivo Horák ( Prostějov ): „ Bohužel jsme v letošní sezóně poprvé prohráli doma, ale klukům nemůžu nic vytknout. Naopak bych je chtěl pochválit, že ani za nepříznivého stavu 0:4 nesložili zbraně a bojovali až do konce. Doufali jsme, že se nám dnes konečně podaří prolomit střeleckou smůlu, která nás teď v novém roce provází, ale bohužel se tak nestalo Rozhodně nechci říct, že nám to utkání prohrál gólman Maláč, střídali jsme ho jednoduše proto, že se nám zdálo, že je potřeba něco změnit."

Jiří Režnar ( Jihlava ): „ Myslím, že utkání se muselo divákům líbit, protože se hrálo rychle a šance byly k vidění na obou stranách. Připravovali jsme se na to, že do nás Prostějov vlítne stejně jako v těch předchozích dvou zápasech, a to se také stalo. První dvě minuty diktoval tempo, byl aktivnější.Pak se nám ale podařilo dát gól z brejku a uklidnili jsme se. Jak říkám, bylo to velmi dobré utkání."