2:4
(0:0, 2:3, 0:1)

Nevyužité šance stály Duklu body, s Prostějovem prohrála 2:4

27.09.2023 / Daniel Lhotský

Dukla do šestého kola Chance ligy proti Prostějovu nevstoupila vůbec špatně, nicméně z řady velkých šancí v první třetině nevytěžila nic. Až ve druhé třetině nejprve vyrovnával Handl a o dvě minuty později poslal Duklu do vedení Čachotský. To však bylo ze strany Jihlavy vše, Prostějov ještě v průběhu druhé třetiny otočil stav utkání a ve třetí třetině navýšil na rozdíl dvou branek. Jihlava tak doplatila na řadu nevyužitých šancí a také nevyužitou velmi dlouhou dvojnásobnou přesilovku, Prostějovu podlehla 2:4.
27.09.2023 17:30, Chance Liga - 6. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Kolář (A), Bilčík, Kočí, Ozols, Chvátal, Mareš, Dundáček – Šik, Anděl, Čachotský (C) – Cachnín, Štefančík, Havránek – Berger, Handl, Meluzin – Brož, Pořízek, Jelínek
2

LHK Jestřábi Prostějov

Štipčák – Šidlík, Hanousek, Krejčí, Poledna, Forman, Pěnčík, Kloz – Hašek, Ostřížek, Burian (A) – Doležal, Račuk, Illéš – Fronk, Venkrbec (C), Jiránek (A) – Maruna, Antoníček
4
Branky a nahrávky: 23. Handl, 25. Čachotský (Anděl) – 21. Illéš (Račuk, Hanousek), 28. Hanousek (Illéš, Račuk), 30. Šidlík (Illéš), 51. Hašek. Rozhodčí: Radek Wagner, Daniel Jechoutek – Milan Jindra, Jakub Teršíp. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 515. Střely na branku: 28:19. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4.

Průběh utkání

První třetina nabídla relativně vyrovnanou hru. Nicméně, velké šance si v úvodu především domácí Dukla. Už po necelých dvou minutách hry Jihlava získala první přesilovou hru a celou ji strávila v útočném pásmu. Z velkého tlaku nejprve Šik pálil z malé vzdálenosti a poté ještě Čachotský z kruhu mířil na odkrytou část branky, ani jemu se však nepodařilo otevřít stav utkání.

Ještě větší šance přišla pro Duklu v 11. minutě. Domácí Cachnín prokličkoval s pukem mezi obránci a těsně před bránou našel zcela volného Štefančíka. Ten měl před sebou víceméně prázdnou bránu, jeho zakončení bekhendem ovšem bylo velmi nedůrazné a trefilo přesouvajícího se Štipčáka do betonu.

Dvě minuty před koncem si zahrála Jihlava druhou přesilovou hru a byla skutečně blízko prvnímu gólu, Dukle jakoby však nebylo v přesilových hrách přáno. Čachotský pálil přesně pod horní tyč z prostoru mezi kruhy, střele ovšem chyběly milimetry, hostujícího brankáře Štipčáka v obrovské šanci zachránila horní tyč.

Zatímco v první třetině nepadl jediný gól, ve druhé jich bylo k vidění hned několik. Prostějov si do druhé třetiny přenesl minutu a půl přesilové hry a na rozdíl od svého soupeře ji využil. Ve 21. minutě vystřelil z kruhu Račuk a bývalý hráč Dukly Illéš jemnou tečí nasměroval puk do horního rohu branky.

Ve 23. minutě dokázala Dukla vyrovnat stav utkání, když Handl vyvezl puk zpoza branky na kruh, využil momentu, kdy Štipčákovi stínilo hned několik hráčů a z kruhu poslal puk pod horní tyč. O dvě minuty později šla Jihlava dokonce do vedení. Čachotský se přes obránce dostal až ke Štipčákovi, dokázal si ho položit na zem a z minimální vzdálenosti uklidil puk k tyčce.

Dukle ovšem radost z vedení nevydržela příliš dlouho. Ve 28. minutě Jestřábi dostali příležitost druhé přesilové hry a znovu ji využili, Hanousek z vrcholu kruhu překonal Berana střelou po ledě, brankář Jihlavy v tu chvíli puk vůbec neviděl.

Ve 30. minutě si Prostějov vzal své vedení zpět a znovu u toho byl bývalý hráč Dukly. Šidlík dostal puk na modrou a střelou po ledě prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Jihlavu následně mohla velmi mrzet nevyužitá velmi dlouhá dvojnásobná přesilovka, ve které si připsal jedinou větší šanci domácí Berger.

Úvodní minuty třetí třetiny příliš zajímavý hokej nenabídly, až v 51. minutě se znovu měnilo skóre. K hostujícímu Haškovi se dostal puk do předbrankového prostoru a ten jen bez váhání poslal pod horní tyč. Jihlava ještě více jak dvě minuty hrála bez brankáře, z početní výhody ale ani na konci nic nevytěžila. Dukla tak poprvé v sezoně končí bez bodu po domácí prohře 2:4.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Na první třetinu se nám koukalo krásně. Byly tam parádní akce, dvakrát břevno a jednou tyčka. Pak ve spoustě šanci skvěle zasáhl výborný hostující gólman. Bohužel to skončilo 0:0. Ve druhé třetině se potvrdilo naše trápení v přesilovkách, kterými si nepomůžeme, soupeři se povedlo dvě využít. I když jsme prohrávali o gól, tak jsme se dokázali dostat do stavu 2:1, ale soupeř nám to zase otočil. Ve třetí třetině už to bylo takové ne že nervózní, ale v minisoubojích, které jsme dvě třetiny vyhrávali, jsme začali prohrávat. Nedali jsme si přesnou přihrávku, pořád nám to někam odskakovalo a nedostávali jsme se do šancí. Poslední chyba na čtvrtý gól, to se prostě stává. My můžeme soupeři jen pogratulovat, že si odváží všechny body.

Lukáš Majer (LHK Jestřábi Prostějov): Jihlava potvrdila, proč je v tabulce na vrchních příčkách. Hrála výborně, měla výborný pohyb. My jsme měli v první třetině obrovské štěstí, jen díky výbornému gólmanovi, obětavosti a několika tyčkám jsme první třetinu přečkali bez gólu. Tam soupeř dominoval, pro nás bylo klíčové, že jsme to ustáli. V dalším průběhu zápasu jsme díky dobré práci speciálních týmů utkání výsledkově překlopili na naší stranu. Díky obětavosti a defenzivní práci velkého počtu ofenzivních hráčů jsme zápas ubojovali a našli jsme cestu ke třem bodům proti velice silnému soupeři. Myslím, že Jihlava bude hrát tuto sezonu hodně vysoko, protože hraje výborně.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie