0:3
(0:2, 0:0, 0:1)

Ondřej Chaloupek vynuloval B-tým Pardubic a Dukla po měsíci bere tři body

22.11.2023 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté vstoupili do zápasu v Chrudimi proti béčku Pardubic dobře a už v deváté minutě otevřeli skóre zásluhou dorážky Otakara Šika. Nedlouho poté se zranil jihlavský brankář Marek Stuchlík a do branky šel po téměř čtyřech letech Ondřej Chaloupek. Duklu to ale neovlivnilo a ještě do přestávky zvýšila vedení Tomášem Harkabusem po hezké akci Menšíka. V dalším průběhu zápasu měly oba celky spoustu šancí, ovšem gólmani se činili. Na přesnou trefu se tak čekalo až do 57. minuty, kdy Matouš Menšík ve vlastním oslabení trefil od obranné modré prázdnou klec. I díky výbornému výkonu Ondřeje Chaloupka, který neinkasoval, veze Jihlava domů tři body za výhru 3:0.
22.11.2023 18:00, Chance Liga - 23. kolo

HC Dynamo Pardubice B

Vomáčka – Švec, Nedbal, Tvrdík, Zdráhal, Voženílek, Hrádek – Kaut (C), Rouha, Zeman – Mikyska, Urban, Hrníčko – Rákos (A), Rohlík, Pochobradský – Žálčík (A), Lichtag, Herčík
0

HC Dukla Jihlava

Stuchlík (12. Chaloupek) – Bilčík, Kočí, Dundáček, Ozols, Kolář (A), Vala, Dvořák - Čachotský (C), Bartoš, Cachnín - Štefančík, Havránek, Šik - Harkabus (A), Menšík, Brož - Berger, Handl, Jelínek
3
Branky a nahrávky: 9. Šik (Dundáček, Štefančík), 14. Harkabus (Menšík, Brož), 57. Menšík (Kolář, Berger). Rozhodčí: Zubzanda, Pilný – Belko, Roischel . Vyloučení: 5:5. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 434. Střely na branku: 33:39. Zblokované střely: 8:6. Hity: . Vhazování: 29:36. Průběh utkání: 0:3.

Průběh utkání

Utkání začalo hodně svižně, hned po úvodním buly se do šance dostal Čachotský, který zblízka málem usměrnil puk do sítě. Na druhé straně Dynamo odpovědělo závarem před Stuchlíkem, který si věděl rady. Pohledný hokej pokračoval. Jihlavě nechybělo mnoho, aby jeden z jejích hráčů dovezl puk zpoza branky do volné části klece, poté pálil z kruhů Štefančík, jenže Vomáčka byl na místě. Domácí odpověděli dalším závarem v brance, který vyřešil maskovaný muž v jihlavské svatyni.

V čase 8:12 se již Dukla radovala. Dvořák udržel na modré puk i přes napadání soupeře a našel Štefančíka. Slovenský forvard přihrál na modrou, Dundáčkovu střelu vyrazil Vomáčka jen před sebe na hůl Otakara Šika, který pohotovou dorážkou otevřel skóre. Na začátku dvanácté minuty ukazoval Marek Stuchlík v jihlavské brance, že má zdravotní problém, leč sudí přerušili hru až po dobré půlminutě. Do branky tak šel Ondřej Chaloupek, jenž nastoupil v červenožlutém poprvé od 4. 3. 2020. Jeho spoluhráči nadále pokračovali v dobrém výkonu. Čachotský dostal před branku přihrávku od Jelínka, ale pohotovou střelou Vomáčku nepřekonal. Záloha Dynama následně nevyužila rychlý protiútok.

Radovala se tak opět Jihlava. Menšík odvedl výbornou práci napadáním při rozehrávce hostí. Získal u mantinelu puk, přes kruhy si ho navezl na levou stranu branky, naznačil střelu a rychle našel volného Tomáše Harkabuse, jenž úspěšně nastavil hokejku - 0:2. Pardubice B mohly ještě před přestávkou snížit, ovšem nebezpečnou střelu z levého kruhu Chaloupek kryl. V poslední půlminutě dostali hosté výhodu přesilovky a Cachnín málem tečoval Dundáčkovu střelu do sítě.

Druhou část zahájila nebezpečná střela Harkabuse, v přesilovce, na kterou domácí odpověděli Kautovou akcí v oslabení, při které Chaloupek pokryl střelu pod horní tyč. Přesilovku si zahráli také domácí, ale nebezpeční příliš nebyli. V polovině zápasu se Dukla dostala do velkého tlaku a mohla zvýšit své vedení. Havránek našel před brankou Štefančíka, který se neprosadil a vzápětí Dvořákovu pumelici z levého kruhu skryl Vomáčka ve výstroji. Za okamžik se uvolnil na levé straně modré Harkabus, proti jehož ráně z levého kruhu zakročila lapačka gólmana. Ten vyřešil i další velký jihlavský tlak, když v akci byli zejména Berger a Jelínek a dobře si počkal i na Bilčíkovu dělovku.

Domácí měli poté další přesilovou hru a Chaloupek svůj tým podržel. Pochobradský totiž u tyče čekal střílenou přihrávku, jenže jihlavský brankář se výborně a rychle přesunul a zabránil snížení. A protože Vomáčka následně fauloval Havránka, početní výhoda rychle skončila. V závěru třetiny hrála Dukla půlminutovou přesilovku pět na tři, leč Čachotský ani Brož na Vomáčku nevyzráli. Již ve čtyřech ujel sám na jihlavského brankáře znovu Pochobradský, nicméně znovu jej vychytal Chaloupek. Půl minuty před odchodem do kabin se v úniku neprosadil ani Cachnín, v radosti mu zamezil pravý beton maskovaného muže.

Cachním byl vidět i ve 44. minutě, kdy nebezpečně tečoval Kolářovu střelu. Domácí se snížení o chvíli později nedočkali, když Dvořák na brankovišti výborně znemožnil dorážet Kautovi. Výborný výkon korunoval Chaloupek na konci 48. minuty. I potřetí vyšel ze souboje proti Pochobradskému jako vítěz, když zlikvidoval jeho samostatný únik. Stéblo naděje držel brankář Vomáčka i pro svůj tým, protože po dobrém pasu Havránka zamezil Šikovi v radosti jak po střele, tak po dorážce.

Jihlava prakticky nedovolila soupeři žádný velký závěrečný tlak. Ba naopak. Menšík se dobou střelou z kruhů gólově neprosadil a nadvakrát neuspěl ani Čachotský. Nejprve ze samostatného úniku a když pak Vomáčka odjel na střídačku, netrefil ze středního pásma volnou klec. Duklu to ale mrzet nemuselo. Při vyloučení Bartoše zkusili domácí přesilovku šest na čtyři a hosté risk bez gólmana ztrestali. Matouš Menšík korunoval dobrý výkon šikovnou žabičkou z vlastní modré a puk doklouzal do sítě. Dvě a půl minuty před koncem se domácí neprosadili ani v téměř minutové přesilovce pět na tři, kdy Chaloupek opět podržel svůj tým. A v samotném závěru měl i trošku štěstí, jelikož Zdráhal orazítkoval jen brankovou konstrukci. Jihlava tak vyhrála 3:0 a po měsíci a čtyřech dnech zapsala plný bodový zisk, naopak Dynamo B šestou domácí v Chrudimi v řadě nepřidalo.

Ohlasy trenérů

Tomáš Jirků (HC Dynamo Pardubice B): Utkání se mi nehodnotí dobře. Nejenže jsme prohráli, ale i herní projev nebyl dobrý, nutno říct, že soupeř vyhrál zaslouženě. Zejména první třetinu jsme promarnili, hráli jsme lehkovážně, nehráli jsme dobře do obrany, nebyli jsme dostatečně intenzivní v soubojích a dostali jsme se do ztráty 0:2, mohlo to být i o více branek. Kluci se do toho poté pomalu dostávali, snažili jsme se s tím něco udělat, štěstí se k nám už poté bohužel neobrátilo. Myslím si, že kdyby zápas trval další dvě třetiny, tak jsme gól stejně nedali.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Jeli jsme si do Chrudimi pro tři body, protože naše série bez tříbodové výhry byla docela dlouhá. Měli jsme nějaký plán. První třetinu jsme sice vyhráli 2:0, ale naše hra rozhodně nebyla podle toho, jak jsme si představovali a naplánovali. Pardubice B měly lepší pohyb, několikrát nás zamkly v pásmu a my se nebyli schopní dostat z něj ven. Druhá třetina byla ovlivněná přesilovkami a kvůli vyloučením byla hodně rozkouskovaná. I když nám přesilovky nedopadly, tak se naše hra zlepšila a pohybem jsme se soupeři vyrovnali. Ve třetí třetině jsme byli lepší a dokázali si zápas parádně pohlídat. Musím pochválit i Ondru Chaloupka za výborný výkon, kterým nám hodně pomohl k výhře. Doufáme, že výhra klukům pomůže a zase se vše otočí a zlepší k lepším výsledkům, než byly doposud.