5:3
(0:2, 1:0, 4:1)

Dukla otočila zápas se Slavií a slaví první výhru nového roku

03.01.2024 / Natálie Poláčková

První zápas v novém roce odehrála Dukla na domácím ledě, kde se utkala s pražskou Slavií. Ta se dostala díky přesilovým hrám v první části do dvoubrankového vedení. Jihlava však prohrát nechtěla a v polovině druhé třetiny započala obrat. Cachnín využil početní výhody, do konce třetiny už další branka nepadla. Pak ale trvalo necelé tři minuty, než domácí celek zcela otočil průběh zápasu. Zasloužili se za to Cachnín s Jelínkem. V 56. minutě vsítil vítěznou branku Jihlavy Šimon Jelínek. Slavia zkoušela hru bez gólmana, ta jim moc platná nebyla, protože v oslabení prázdnou bránu trefil Havránek. Ještě třicet vteřin před koncem hosté dostali kotouč do sítě, srovnat už nestihli. Dukla tak vyhrála domácí zápas - 5:3.
03.01.2024 17:30, Chance Liga - 34. kolo

HC Dukla Jihlava

A. Beran – Strejček, Bilčík, Kolář, Dundáček, Ozols, Mareš, Koštoval – Cachnín, Pořízek, Čachotský – Jelínek, Havránek, Harkabus – Burkov, Kuprijanov, Štefančík – V. Brož, Bartoš, Krajč
5

HC Slavia Praha

Volevecký – Křepelka, Žovinec, Holý, Kremláček, Hrdinka, Kajínek – Guman, Kulda, Matěj Beran – Průžek, Knotek, Půček – J. Brož, Slavík, Havrda – Strnad, Polák, Všetečka
3
Branky a nahrávky: 29. Cachnín (Dundáček, Havránek), 42. Jelínek (Havránek, Harkabus), 43. Cachnín (Koštoval, Pořízek), 56. Jelínek, 58. Havránek - 11. M. Beran (Holý, Guman), 13. Knotek (Guman, M. Beran), 60. Kremláček (Žovinec, Průžek). Rozhodčí: Zavřel, Svoboda - Koltík, Polák. Vyloučení: 6:4, navíc Mareš (JIH) 5 min. - Guman (SLA) 5 min. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 611. Střely na branku: 24:28. Průběh utkání: 0:2, 5:2, 5:3.

Průběh utkání

V prvních minutách se na puku střídaly oba celky, přičemž na začátku té páté se do akce dostala Slavia. Křepelkův pokus skončil vedle klece, odraženého puku se ujal jeden z jeho spoluhráčů. Beran zasáhla a hru následně přerušilo postavení hráče v brankovišti. Vyloučení Strnada, domácí se do větší šance dostali až ke konci své početní výhody, kdy uvěznili Slavii v obranném pásmu. Dva střelecké pokusy Dukly ale nebyly příliš přesné. Naopak hosté svou první početní výhodu využít dokázali. Jan Holý vypálil od modré, před bránou ještě kotouč tečoval Matěj Beran, jenž dostal kotouč za záda svého bratra v brance.

Několik vteřin po brance pražského celku byl vyloučený další z hráčů Jihlavy za nedovolené bránění. Také této výhody dokázala Slavia využít. Zpoza brány poslal jeden z hráčů puk na kruh, kde se nacházel Tomáš Guman, ten sice mohl vypálit, ale nakonec zvolil přihrávku na pravou stranu. Tomáš Knotek odtud pálil do prázdné klece, protože Beran se právě přesouval. Po této akci hostů se začala hra poněkud vyhrocovat, což se potvrdilo i vyloučením Koláře za zákrok za brankou. V této početní výhodě toho Slavia moc nepředvedla, naopak Jihlava se i v oslabení dostala do akce.

Druhá část moc akcí nepřinášela, Dukla často ztrácela kotouč a Slavia dobře bránila. Větší šance přišla zpočátku 29. minuty, kdy se Čachotský dostal ke kotouči, dojel až k pravému kruhu a odtud pálil. Jeho pokus letěl nad branku Voleveckého. Osmnáct vteřin na to vstřelila Dukla kontaktní branku. Dundáček pálil od modré, puk se odrazil od Voleveckého a po zemi puk z těsné blízkosti brankáře za brankovou čáru zametl útočník #8 Richard Cachnín.

Tato branka Duklu značně povzbudila, začala hrát aktivněji a drala se za vyrovnáním. Přečíslení tři na dva skončilo špatnou kombinací Jihlavy. Následně se do akce dostal Harkabus, jenž projel sám do pásma. Před bránou hledal Havránka, ale ten kvůli faulu od Křepelky zakončit nemohl. Ani přes veškerou snahu nedokázali domácí svou přesilovku využít. Ještě ke konci druhé části zápasu se domácí dostali do akce, konkrétně Patrik Ozols. Ten se natlačil před hostujícího gólmana, puk mu však sjel po hokejce a nemohl tak do prázdné části branky zakončovat.

Poslední třetinu utkání jednoznačně započala lépe Jihlava. Nejprve se dostal do šance Cachnín, jeho pokus však v brance neskončil. Puk se ve středním pásmu dostal k Šimonu Jelínkovi, který při samostatné akci v mezikruží vypálil nad vyrážečku Voleveckého. Minutu a několik vteřin trvalo, než domácí celek otočil chod celého zápasu. Střela od modré se odrazila od gólmana, v předbrankovém prostoru se nejlépe zorientoval Richard Cachnín. Domácí útočník zametl puk za sedícího brankáře.

Hosté na branku reagovali oddechovým časem, ve 46. minutě se pak dostali do akce před Beranem. Jeden z hráčů Slavie se ocitl před bránou jihlavského celku, ale puk zvedl a letěl nad brankovou konstrukci. Za bitku dostali Mareš a hostující Guman pět minut, který kvůli zranění na trestnou nemohl odjet. Slavia a v polovině 51. minuty dostala do akce, Beran podržel jihlavskou Duklu ve chvíli, kdy si Tomáš Knotek střílel z první. V čase 55:28 svou druhou branku vstřelil Šimon Jelínek, ten poslal puk mezi betony gólmana.

O dvě minuty později se Dukla prosadila znovu. V oslabení pátou branku domácích vsítil Tomáš Havránek. S pukem obkroužil bránícího hráče Slavie a z levého kruhu trefil prázdnou klec. Hosté to ale ještě nevzdali a třicet vteřin před koncem utkání ještě přidali jednu branku. Václav Kremláček našel puk odražený od Beranova betonu a zametl ho do brány dřív, než se jihlavský gólman zvedl. Posledních několik vteřin přineslo ještě dvě vyloučení na straně Jihlavy, ale to už hostům na branku nestačilo.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Během první třetiny, kdy jsme dostali první gól, na nás padla deka. Vůbec jsme nebyli schopní si přihrát. Slavia byla lepší v soubojích i bruslení, my jsme se vůbec nemohli dostat z obranného pásma. I když jsme během druhé třetiny využili přesilovku, tak podle mě Slavia byla pořád o kousek lepší. Pak jsme se rozhodli stáhnout hru na tři lajny. I když to nemělo vliv na první dva góly ve třetí třetině, které padly rychle po sobě, ale naše hra se rapidně zlepšila a dokázali jsme dotáhnout obrat do konce. Slavia měla stále spoustu dalších šancí, ve kterých nás podržel gólman, díky němu jsme měli po dvou třetinách ještě vůbec o co hrát. Za třetí třetinu musíme dát klukům kredit, jsme rádi za to, jak jsme ji odehráli.

Aleš Totter (HC Slavia Praha): Odehráli jsme dobrou první třetinu, kde jsme byli lepší než domácí. Měli jsme dobrý pohyb a mohli jsme z ní vytěžit více gólů, bohužel ve hře 5 na 5 se nedokážeme prosadit. Ve druhé třetině už jsme hráli daleko od sebe a ztráceli jsme kotouče, udělali jsme řadu špatných rozhodnutí. Po dvou třetinách jsme vedli 2:1, pak ale ve smolný moment přišla zlomená hokejka a bylo to 2:2, Šimon Jelínek tyhle situace umí. Potom si vybral slabší chvilku náš gólman. Bohužel to tak máme celou sezonu. Já sice nejsem na Slavii od začátku, ale je to hrozně frustrující. Neproměňování šancí a výkony brankářů lámou Slavii na příčky, kde aktuálně jsme. Říkali jsme po zápase hráčům, že jsou jen dvě možnosti. Buď z toho utečou, nebo zabojují. Věřím, že kromě několika jedinců, kteří už jsou mimo organizaci, budou všichni bojovat.