6:3
(1:0, 1:1, 4:2)

Závěr zápasu rozhodl, Dukla třikrát využila přesilovku a sestřelila Orly

20.01.2024 / Daniel Lhotský

Jihlavští hokejisté vstoupili do třetího vzájemného zápasu proti Znojmu jasně lépe. V deváté minutě dorazil puk do branky Tomáš Harkabus a hosté mohli děkovat jen gólmanu Grohovi, že neprohrávali vyšším rozdílem. Ve 24. minutě zvýšil jihlavské vedení Šimon Jelínek po dobré práci Radka Pořízka, ovšem za dalších 39 sekund snížil bývalý hráč Dukly Petr Beránek na 1:2. Ve třetí části se s brankami roztrhl pytel. Fabien Kočí sice navýšil jihlavské vedení, ale hosté ve 48. minutě slepenými góly srovnali na 3:3. Osm minut před koncem ale hosty poslal do pětiminutového oslabení jejich kapitán Tomáš Svoboda, což rozhodlo zápas. Dukla totiž využila přesilovku hned třikrát! Během dvou a půl minuty se trefil Tomáš Havránek, mezi jeho dvě přesné trefy vměstnal svůj druhý gól v utkání také Šimon Jelínek a červenožlutí před 1 197 diváky berou tři body - 6:3.
20.01.2024 16:30, Chance Liga - 40. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Strejček, Bilčík, Ozols, Dundáček, Mareš, Koštoval, Vovsík – Cachnín, Toman, Čachotský (C) – Jelínek, Havránek, Harkabus (A) – Jungwirth, Menšík, Štefančík – Brož, Pořízek, Kočí
6

HC LERAM Orli Znojmo

Groh – Zahradníček, Bartko, Štich, Bukač, Jenáček, Tejnor (A), Vala – Svoboda (C), Šťovíček, Jenyš – Beránek, Lichanec, Berger – Sklenář, Hruška, Matuš (A) – Sedláček, Čermák, Adámek
3
Branky a nahrávky: 9. Harkabus (Jelínek, Havránek), 24. Jelínek (Pořízek, Dundáček), 43. Kočí (Menšík), 53. Havránek (Strejček), 54. Jelínek (Cachnín, Havránek), 56. Havránek (Strejček, Kočí) – 25. Beránek (Lichanec, Jenáček), 47. Hruška (Bartko), 48. Jenyš (Šťovíček, Svoboda). Rozhodčí: Zavřel, Jechoutek - Polák, Malý. Vyloučení: 4:5, navíc Svoboda (ZNO) 5 minut a do konce utkání. Využití: 3:1. Diváci: 1 197. Střely na branku: 47:25. Zblokované střely: 7:11. Vhazování: 34:33. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:3, 6:3.

Průběh utkání

Utkání už od prvních minut doprovázela fantastická atmosféra z obou kotlů. O něco více ze hry měla v první třetině Dukla, které několikrát chybělo jen trochu více štěstí při dorážce. První vyloženou šanci zápasu si však připsalo hostující Znojmo. Čtyři minuty po začátku hry se Orli dostali do přečíslení 2 na 1, jenže Jenyš při dorážce pálil těsně nad horní tyč, brankář Filip Maláč se navíc stihl včas přesunout.

Už v 9. minutě přišla první branka zápasu. Domácí útočník Šimon Jelínek pálil z těžké pozice přes obránce, jeho pomalejší pokus však brankář Groh pouze vykopl před sebe. Na brankovišti pak čekal zcela volný Tomáš Harkabus, který už jen dorazil puk do zcela odkryté části branky. Dukla se ještě několikrát během první třetiny dostala do skvělých pozic, znovu je však zradila dorážka na brankovišti.

Krátce po začátku druhé třetiny se Dukla do dostala do velké šance, kdy ve 24. minutě Cachnín z brankoviště nedokázal dorazit kotouč za Groha. Takřka ihned po vhazování se ovšem Dukla mohla radovat z druhé branky. Radek Pořízek z malého úhlu dokázal naprosto přesně přihrát na druhou stranu Šimonu Jelínkovi a ten střelou z první poslal puk pod horní tyč.

Radost z dvoubrankového vedení však domácí Jihlavě nevydržela příliš dlouho. Zhruba o 40 vteřin později se Znojmo dostalo do útočného pásma, Peter Lichanec v prostoru mezi kruhy posunul jen o pár metrů na Petra Beránka a ten se prosadil z malého úhlu střelou pod horní tyč. Po gólech byly na stadionu k vidění hned tři přesilové hry, z toho dvě pro Jihlavu. Další branky už ovšem druhá třetina nenabídla.

Třetí třetina pak nabídla doslova gólové hody. Ve 42. minutě Matouš Menšík přihrával od mantinelu k tyči na Fabiena Kočího, ten u tyčky už jen dorazil do odkryté branky. Zdálo se, že zápas je rozhodnutý, Znojmu však pomohla přesilová hra. Ve 47. minutě Jan Hruška dostal přihrávku na kruh a propálil vše, co mu stálo v cestě. O necelou minutu později se Orli dočkali vyrovnání, Štovíček z kruhu poslal puk do prostoru mezi kruhy a Pavel Jenyš rozjásal hostující fanoušky zakončením ke vzdálenější tyči.

V tu chvíli se mohlo zdát, že utkání zamíří do prodloužení. V 53. minutě hostující kapitán ostře sekal ve středním pásmu a za tento prohřešek si vysloužil vyloučení na pět minut, což hostům definitivně zhatilo šance na zisk bodů. Během prvních dvou minut dlouhé přesilové hry se hned dvakrát prosadil Tomáš Havránek, znovu se trefil i Šimon Jelínek. Dukla tak díky třem přesilovkovým gólům brala výhru 6:3.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): My jsme měli dobrý vstup do zápasu. Odvedli jsme spoustu dobré práce v kombinaci střelby, tlačili jsme se do brány. Bohužel naše nízká produktivita znamenala, že jsme šli do kabin jen s jednogólovým náskokem. Z takové třetiny je to pro nás hrozně málo. Soupeř nám dokázal vyrovnat, poté jsme však dokázali znovu odskočit. Ve třetí třetině jsme dostali poměrně laciný gól z oslabení, který soupeře nakopl, najednou ho byl plný led a začal přebírat otěže zápasu. My jsme hlavně rádi, že jsme si konečně pomohli přesilovkami. Myslím si, že naše výhra byla zasloužená.

Václav Baďouček (HC LERAM Orli Znojmo): První třetinu jsme měli velmi špatnou, neměli jsme pohyb. Dukla nás přehrávala, přestřílela nás vysokým rozdílem. Byli jsme rádi, že to skončilo pouze rozdílem jedné branky. Myslím si, že od druhé třetiny se hra srovnala a my, byť jsme na začátku třetí třetiny inkasovali na 3:1, tak hráči v sobě ještě našli sílu srovnat. Bohužel, poté přišel pro mě nepochopitelný zkrat Tomáše Svobody. Vyloučení na pět minut byl stěžejní okamžik tohoto zápasu. V situaci, kdy bojujeme o každý bod a každý bod je pro nás důležitý, tak je to pro mě nepochopitelné.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie