8:5
(3:1, 3:1, 2:3)

Dukla ve Vsetíně neúspěšně dotahovala dvoubrankové rozdíly a odváží si vysokou porážku

27.01.2024 / Jan Tajzler

Na tento zápas bude třeba rychle zapomenout. Dukla v rámci 43. kola sice nezačala úplně špatně, poměrně rychle reagovala na první gól a díky Tomanovi vyrovnala na 1:1. Začátek druhé třetiny také dodal Jihlavě určité naděje, když Cachnín snižoval na 3:2. Poté se však Jihlavě nedařilo téměř nic. Vlastní velké šance nevyužila, několikrát snadno inkasovala a do kabin po druhé třetině odcházela už se čtyřbrankovou ztrátou. Divoký průběh třetí třetiny, kdy se Jihlava dostala opět na rozdíl dvou branek a nakonec ji i vyhrála, už nic nezměnil na vysoké porážce na ledě Vsetína 8:5.
27.01.2024 17:00, Chance Liga - 43. kolo

VHK ROBE Vsetín

Žukov – Jenáček, Smetana (A), Ondračka, Staněk, Larsen, Kojo, Ďurkáč – Rob (A), Klhůfek, Jonák (C) – Bláha, Dědek, Holec – Půček, Kern, Machala – Vaňo, Šuhaj, Kratochvil
8

HC Dukla Jihlava

Maláč (21. Chaloupek) – Strejček, Bilčík, Koštoval, Dundáček, Kočí, Ozols, Číhal – Cachnín, Toman, Čachotský (C) – Jelínek, Havránek, Harkabus (A) – Jungwirth, Rauš, Báťa – Brož, Pořízek, Štefančík
5
Branky a nahrávky: 5. Kratochvil (Vaňo, Šuhaj), 8. Jonák (Klhůfek, Rob), 17. Machala (Půček, Staněk), 28. Půček (Machala, Jenáček), 35. Šuhaj (Staněk), 38. Machala (Šuhaj, Staněk), 52. Dědek (Holec, Larsen), 53. Rob (Klhůfek) – 6. Toman (Strejček), 26. Cachnín (Strejček), 44. Havránek (Harkabus), 51. Kočí (Havránek, Strejček), 53. Cachnín (Čachotský, Toman). Rozhodčí: Horák, Maršálek – Mikšík, Bezděk. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2500. Střely na branku: 21:26. Zblokované střely: 5:11. Vhazování: 30:36. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 6:2, 6:4, 8:4, 8:5.

Průběh utkání

Souboj mezi Vsetínem a Jihlavou na Lapači odstartoval zostra. Hned v úvodu se Valaši museli bránit po vyloučení Kerna, oslabení však ustáli bez úhony a při plném počtu hráčů udeřili poprvé. Poctivým forčekingem se prezentovala čtvrtá útočná formace a díky kvalitní práci útočníků Šuhaje a Vaňa zakončoval přesně ze slotu Matouš Kratochvil, to se psal čas 4:44. Vsetín navíc mohl svůj náskok navýšit v přesilové hře, jenže nejprve se Jihlava radovala z vyrovnání při vlastním oslabení. Do přečíslení se dostal Radim Toman s Čachotským, namísto finální přihrávky volil zakončení a našel skulinku nad ramenem brankáře Žukova.

Vsetín ale přeci jen slavil využití početní výhody. Nahození Roba sklepl na hranici brankoviště Klhůfek pro Víta Jonáka a vsetínský forvard neměl problém uklidit puk do odkryté části jihlavské branky. Valaši byli nadále při chuti a hostujícímu brankář Maláčovi pomáhaly brankové konstrukce. Pohlednou individuální akci Bláhy zastavila tyčka a vzápětí byl od třetí branky proti Jihlavě blízko Jenáček, jenže jeho pokus zastavilo břevno. Fanoušci se ale ještě jedné brankové radosti před první sirénou dočkali. V 17. minutě vysunul Staněk do úniku Půčka, ten volil přihrávku na Ondřeje Machalu, Maláč si sice betonem sáhl na puk, ale odražený kotouč zamířil do těla vsetínského útočníka a následně za záda jihlavského brankáře - 3:1.

Jihlava předvedla ve druhé třetině obrovskou vůli zapracovat na nepříznivě se vyvíjejícím stavu utkání. Tlak Dukly umocnilo vyloučení Smetany a v oslabení se musel činit vsetínský brankář Žukov, který nejprve zlikvidoval pokus Harkabuse a následně si připsal důležitý zákrok i proti koncovce Štefančíka. Dukla udeřila až při plném počtu hráčů na ledě, Valaši zcela podcenili přechod přes střední pásmo, čehož dokonale využil Richard Cachnín a po úprku na pravém křídle prostřelil vsetínského brankáře.

Cestu za vyrovnáním si Dukla zkomplikovala vyloučením Strejčka. Jihlava však mohla srovnat i ve vlastním oslabení, Báťa vyvezl puk do útočného pásma a zpoza branky připravil ideální pozici Havránkovi, který ze slotu trefil tyčku vsetínské klece. Valaši sice početní výhodu nevyužili, ale prosadili se krátce po jejím konci. Ofenzivní umění opět předvedl obránce Jenáček, který si najel s pukem do slotu a překonal i brankáře Maláče, kotouč však za brankovou čáru musel dorazit až Roman Půček.

Navzdory dalšímu navýšení vsetínského náskoku Jihlava nepolevovala v aktivitě. Havránek zásoboval své spoluhráče slibnými výzvami, jednu takovou poslal i Jelínkovi na volej, ovšem proti jihlavskému nejlepšímu střelci pohotově zasáhl Žukov. Následně Havránek uvolnil na hranici brankoviště Čachotského, ale ani jihlavská legenda neslavila kontaktní branku.

Vsetín pak opět předvedl mimořádnou efektivitu, když jeho další rychlý protiútok skončil v síti jihlavské branky. Machalovi se podařilo ve středním pásmu protečovat puk na Vojtěcha Šuhaje, tomu se otevřel prostor na levém křídle a nakonec si najel před Maláče a puk zasunul mezi betony jihlavského brankáře, pro Šuhaje to byla první trefa v zelenožlutém dresu. Za hosty mohl bleskově reagovat Báťa, ale ke smůle své i celé Jihlavy trefil pouze tyč. Ve 38. minutě opět udeřil vysoce efektivní Vsetín. Šuhaj vedl přečíslení Valachů a tentokrát oplatil Ondřeji Machalovi asistenci a vyzval jej k šesté trefě Vsacanů v utkání. V úplném závěru prostředního dějství pokračovala frustrace Dukly, když tentokrát v rámci přesilové hry orazítkoval tyčku vsetínské branky Brož.

Dukla si do startu závěrečného dějství přenášela početní výhodu, ve které sice neuspěla, ale krátce po ní přeci jen slavila. Harkabus zpoza branky našel Tomáše Havránka a tomu už se podařilo vsetínského brankáře překonat . Vzápětí mohla Dukla snížit na rozdíl dvou branek, Brož vyzval ke střele z voleje Ozolše, Žukov ale domácí tým podržel pohotovým zákrokem betonem. Právě Ozols pak svému týmu zkompikoval situaci vyloučením. Vsetín ale ani dvě po sobě jdoucí přesilové hry nevyužil, byť jeho elitní formace předvedla pohlednou souhru, Klhůfek odkrytou část jihlavské branky netrefil. Na Lapači však branky padaly i dále. Jihlava v další přesilové hře snížila zásluhou přesné trefy Fabiena Kočího. Valaši ale odpověděli záhy a získali zpět tříbrankový náskok, když Matyáš Dědek dokonale využil nedorozumění v jihlavské obraně a z levé strany prostřelil Maláče. Uběhlo pouhých 43 vteřin a Lapač bouřil radosti po osmé. Luboš Rob si vyměnil puk s Jonákem, aby z levého kruhu vymetl pavučinky pod horní tyčí jihlavské klece. Fanoušci se dožadovali desítky, ale Jihlava hrála aktivně i za nepříznivého stavu a skóre korigoval na konečných 8:5 svou druhou trefou v utkání Richard Cachnín, nicméně Valaši si po divoké přestřelce připsali další tříbodový zisk a v sezoně s Jihlavou ztratili ze čtyř duelů jediný bod.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Zápas je pro mě hrozně těžké zhodnotit. V první třetině byl podle mě Vsetín lepší, měli jsme problém dostat se z obranného pásma, 1:3 z naší strany. Druhou třetinu jsme odehráli celkem dobře, snížili jsme na 3:2, měli jsme tam i tyčku. Bohužel jsme vlastními chybami dali soupeřovi několik šancí a znovu nám odskočil. Ve třetí třetině jsme se devět minut do konce dostali na rozdíl dvou branek, a hned poté znovu uděláme chybu na vlastní modré čáře a gól. Hned v dalším střídání zase gól a opět to bylo o čtyři branky. Pokaždé, když jsme se k něčemu dostali a mohli jsme ještě se zápasem něco udělat, tak jsme udělali hrozné chyby, že se s tím už nedalo nic dělat. Z pohledu útoku je pět gólů na Lapači parádních, ale osm z pohledu obrany, to je katastrofa.

Luboš Rob (VHK ROBE Vsetín): Byl to bláznivý zápas. Napadání Jihlavy nám dělalo velké problémy a nám se nedařila dnes první rozehrávka. Tím pádem souhra obrany a útoku vázla. Osm gólů je samozřejmě vysoký počet, ale my sledujeme věci, které nám nefungují. Hlavně ty detaily z obranného pásma ven nám nefungovaly. Jihlava dobře hrála v osobních soubojích a my jsme byli takoví nejistí v obraně, to samozřejmě ale záleží na celé lajně. Sestříhat video z tohoto zápasu by bylo na dlouho, něco jsme si řekli po druhé třetině a udělali posun k věcem, které musíme zlepšovat. Výhru 8:5 bereme, výborné pro diváky, hokej nahoru dolů, tři body bereme, protože Jihlava je těžký soupeř.