0:8
(0:0, 0:5, 0:3)

Dorost rozdrtil Olomouc, pomohl i hattrick Šimona Katolického

23.09.2023

Po prohře s Kometou vyrazili dorostenci do Olomouce. Zde měli jasný úkol, zpravit si po čtvrtečním zápase chuť. To se jim povedlo na jedničku. V Olomouci se totiž dokázali prosadit hned osmkrát, soupeř ani jednou. Ondřej Štěbeták si tak připsal první nulu v letošní sezoně a hattrickem se blýskl Šimon Katolický.
23.09.2023 12:00, Extraliga dorostu - 6. kolo

HC Olomouc

Žbánek (40. Jareš) – Hubáček, Přidal, Holéczy, Prokop, Černý, Holaň, Janeba – Krásny, Minář, Brym – Navrátil, Sekanina, Koryčanský – Rohozhyn, Harásek, Bartok – Balog
0

HC Dukla Jihlava

Štěbeták – Zmrhal, Podroužek, Slavíček, Holas, Tramba, Pešl – Chvátal, Adamec, Kytka – Katolický, Nejedlý, Koníř – Hospodka, Fink, Grabowski
8
Branky a nahrávky: 27. Kytka (Zmrhal, Hospodka), 29. Katolický (Kytka, Grabowski), 34. Grabowski (Kytka, Fink), 35. Chvátal (Adamec), 36. Fink (Koníř, Katolický), 44. Katolický (Zmrhal, Koníř), 46. Nejedlý (Chvátal, Hospodka), 59. Katolický (Koníř, Fink). Rozhodčí: Čelechovský – Horák, Lainka. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 45. Střely na branku: 23:48. Průběh utkání: 0:8.

Průběh utkání

Utkání otevřel skvělou šancí Marek Balog, jenž v přečíslení dva na jednoho mohl zakončit do odkryté klece. Přihrávka od Jiřího Koryčanského ovšem byla příliš pomalá, a jihlavský gólman se tak proti následné střele stačil včas přesunout a kotouč vyrazit zpátky před Koryčanského. Olomoucký forvard ihned dorážel, jeho pokus nicméně zastavila branková konstrukce. V polovině úvodní dvacetiminutovky se přečíslení znovu opakovalo. Tobiáš Sekanina vyslal na Marka Baloga přesnou žabičku, Štěbeták se proti jeho ráně z první do nekryté části brány blýskl skvělým zákrokem.

Promarněné šance z první třetiny v následujícím dějství museli Hanáky mrzet, v čase 26:09 totiž začala jihlavská kanonáda. Po nepovedené přesilovce Olomouce obral David Zmrzal domácího beka o kotouč a nahodil jej na soupeřovu klec. Před ní byl již připravený Daniel Kytka, jenž černou pryž tečoval do sítě. Ve 29. minutě využila Dukla přesilovku, když zadovku Daniela Kytka vyslal z prostoru mezikruží za záda Žbánka Šimon Katolický. Na něj navázal Henryk Grabowski, který zametl do olomoucké klece nepovedenou ránu Daniela Kytky z první.

Za 21 vteřin se hosté radovali znovu, když se Ondřej Chvátal šikovně zbavil dvou napadajících obránců, najel si do středu a střelou švihem zvýšil náskok svého týmu. Neuběhly ani dvě minuty a jihlavská střídačka znovu oslavovala vstřelenou branku. Oni se tentokráte postaral Oliver Fink, jenž v bezprostřední blízkosti Žbánka chytře vložil hůl do přihrávky Dominika Koníře. Snížit vysoké manko červenobílých mohl Tobiáš Sekanina z trestného střílení po faulu Hekryka Grabowskiho, skvělého Štěbetáka nicméně nepřekonal.

Na začátku třetí části hry nastřelil Daniel Kytka z levého kruhu vzdálenější tyč, ovšem to ho nemuselo mrzet, protože zanedlouho se prosadil ve velké rychlosti Šimon Katolický. Svěřencům Jakuba Vence bylo vedení o šest branek zřejmě málo, a tak Radek Nejedlý poslal mezi Žbánkovy betony zblokovanou střelu Ondřeje Chvátala od modré. Hanáci se i přes velmi nepříznivý vývoj klání stále snažili alespoň smazat soupeřovu brankáři nulu, jenomže Jihlava všechnu jejich ofenzivní snahu stačila bránit. Na konečných 0:8 upravil skóre minutu před koncem zápasu Šimon Katolický, čímž zkompletoval svůj hattrick.

Ohlasy trenérů

Jakub Venc (HC Dukla Jihlava): Po vyrovnané první třetině, se čekalo kdo dá první gól a naštěstí jsme to byli my. Poté jsme dali další gól a pak nám tam spadlo skoro vše na co jsme šáhli. Jsem moc rád, že dnešní utkání kluci zvládli a doufám, že nám to pomůže do dalších zápasů. Budeme hrát konečně doma, tak snad navážeme na dnešek.