5:0
(0:0, 1:0, 4:0)

Dorost nedokázal v Hradci skórovat a domů odjíždí bez bodu

30.09.2023 / Eva Šafranková

Dorostenci si chtěli po čtvrteční prohře zlepšit náladu. To se jim ale v Hradci skutečně nepovedlo. V první třetině nepadla žádná branka, během té druhé pouze jedna na straně Mountfieldu. Ve třetí části však udeřili domácí hned čtyřikrát. Dukle příliš nepomohl ani fakt, že jen za poslední třetinu měla na kontě čtyři dvouminutové tresty. V Hradci Králové tak prohrála - 0:5.
30.09.2023 12:30, Extraliga dorostu - 8. kolo

Mountfield HK

Petřík – Janeček, Vencl, Studnický, Forejtek, Pánek, Pavlík – Klíma, Páleník, Hendrych – Vítek, Brzák, Vondruška – Hornych, Frolík, Koklar – Holoubek
5

HC Dukla Jihlava

Štěbeták – Slavíček, Podroužek, Tramba, Zmrhal, Pešl – Chvátal, Adamec, Grabowski – Ratushniak, Fink, Koníř – Hospodka, Nejedlý, Kytka
0
Branky a nahrávky: 37. Vítek (Klíma, Studnický), 41. Janeček (Klíma), 46. Vondruška (Vítek, Vencl), 50. Janeček (Hendrych, Frolík), 56. Páleník (Hendrych, Klíma). Rozhodčí: Vepřovský – Teršíp, Šesták. Vyloučení: 3:8. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 79. Střely na branku: 39:26. Průběh utkání: 5:0.

Průběh utkání

Zpočátku moc šancí k vidění nebylo a rovněž docházelo často k přerušení hry. Postupem času však oba týmy přidaly na obrátkách. Hradečtí si mohli dokonce pomoci přesilovou hrou, jenže využít ji nedokázali. Poté Tobiáš Vítek vyslal Jaroslava Vondrušku do samostatného úniku, který však nestihl zakončit, protože byl ubráněn. K dorážce se ještě dostal najíždějící z druhé vlny Filip Brzák, leč neúspěšně. V podobné příležitosti se objevil také Tomáš Koklar, ovšem ani forvard s číslem pět se ke střele kvůli dobře odvedené práci hostujícího beka nedostal. Na druhé straně Marka Zárubu prověřil David Zmrhal, domácí gólman ale zasáhl betonem.

Mančaft z Vysočiny si do prostřední dvacetiminutovky přenesl část početní výhody, avšak nic nebezpečného nevymyslel. Svěřenci Jiřího Janouška mladšího stále nenacházeli recept na Ondřeje Štěbetáka, který má na svém kontě i několik startů za mládežnickou reprezentaci. Nepřekonal ho ani Karel Studnický, jenž si to na jihlavského strážce svatyně mířil sám, bekhendový blafák mu ale nevyšel. Domácí ani hosté se dlouho nemohli udržet v útočné třetině, následně však Tobiáš Vítek trefil z pravého kruhu tyčku.

Východočeši postupně převzali otěže zápasu, ovšem Štěbeták nedopustil, aby kotouč skončil za jeho zády. Po dlouhé době zaútočila i Dukla. Jednalo se o Olivera Finka, asistent kapitána však z kruhu na místo určení nezamířil přesně. Na otevření gólového účtu se čekalo opravdu dlouho. Až na konci 37. minuty se jako první prosadili Lvi. Třináct vteřin po vypršení přesilovky se z téměř nulového úhlu prosadil Tobiáš Vítek – 1:0. Záhy však mohlo být vyrovnáno. Josef Janeček podrazil soupeře v brejku, a tak bylo nařízeno trestné střílení. K němu se postavil Oliver Fink, jehož pokus úplně minul Zárubovu klec.

Do posledního dějství vlétli hokejisté zpod Bílé věže opravdu aktivně. Po 26 vteřinách předvedlo krásnou akci v přečíslení duo Filip Klíma a Josef Janeček. Druhý jmenovaný zakončoval do prázdné brány, a odčinil tak svůj faul v předchozí třetině – 2:0. Zvýšený náskok Hradec nakopl a po střele Tobiáše Vítka z těsné blízkosti dorážel Jaroslav Vondruška, který překonal Štěbetáka.

Uběhly necelé čtyři minuty a Ondřej Štěbeták musel lovit hrací předmět ze své klece již počtvrté. V početní převaze se podruhé v tomto duelu podařilo skórovat Josefu Janečkovi. Jihlava se snažila se skórem ještě něco udělat, ale marně. Průběh utkání se začal dokonce poměrně vyhrocovat.

Mountfield se ještě jednoho gólu dočkal, a to v 56. minutě, když Ondřej Páleník zamířil přesně mezi Štěbetákovy betony – 5:0. Dukle se málem podařilo skórovat alespoň jednou, avšak velkého závaru před Markem Zárubou nevyužila. Lvi se tak mohli radovat ze třetí výhry za sebou.

Ohlasy trenérů

Jakub Venc (HC Dukla Jihlava): Čekali jsme, že bychom se tentokrát mohli přiblížit k první tabulkové pětici, což bohužel nevyšlo. V první třetině jsme jeli sami na bránu, ale nedali jsme gól… Ve druhé části jsme často chodili na trestnou lavici, neměli jsme prostor v útočné třetině a přestali jsme úplně střílet. Ztratili jsme momentum, které se dalo získat zpátky, jenže se nám za stavu 0:1 nepodařilo proměnit trestné střílení. Navíc vstup do třetího dějství se nám nepovedl, dostali jsme rychlý gól, a soupeři to tam začalo padat. Z naší strany byly střídání, kde jsme taky mohli dát branku, ale to nám asi tentokrát nebylo souzeno. Hradec vyhrál zaslouženě a gratuluji mu.

Jiří Janoušek ml. (Mountfield HK): Chtěli jsme navázat na úspěšné utkání ve Zlíně, ale věděli jsme, že nás čeká velmi urputný a nepříjemný soupeř, což se potvrdilo. Jihlava nám nedala ani centimetr ledu zadarmo, my jsme se jí ale v nasazení dokázali vyrovnat. Myslím si, že rozhodující momenty zápasu byly ke konci druhé třetiny, kdy jsme dokázali dát gól na 1:0. A v jejím závěru Marek Záruba chytil trestné střílení, což nás uklidnilo do třetí třetiny. V ní jsme rychlým gólem odskočili a pak přidali další tři. Do kabiny míří velký dík.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie