5:2
(2:1, 0:1, 3:0)

Junioři v prvním čtvrtfinále bojovali. V závěru však Spartě podlehli

18.03.2024 / Vít Trubička

Jihlavští junioři mají za sebou úvodní zápas čtvrtfinálové série na ledě pražské Sparty. Po dlouhou dobu vyrovnané klání, ve kterém ale musela Dukla dvakrát dotahovat. To se nejprve povedlo Šimonu Katolickému, následně Tomášovi Vandasovi. Domácí tým se ale ovšem ke konci znovu dostal do vedení, které ještě pojistil trefou do prázdné branky při jihlavské powerplay. Junioři tak zabojují o první vítězství série zítra.
18.03.2024 18:00, DHL Extraliga juniorů - 0. kolo

HC Sparta Praha

Vedral – Samson, Culek, Červenka, Bartoň, Cichoň, David (A) – F. Novák, Fábry (C), Hauser (A) – Bareš, Senčák, Daníček – Holeček, L. Novák, Hrubý – Stěpančuk, Odehnal, Poláček
5

HC Dukla Jihlava

Cinka – Topol, Vovsík (C), Vildomec, Číhal, Vandas, Löffler, Jeletz – Kudrna, Báťa (A), Katolický – Peš, Modl, Chlubna – Nosek, Váňa, Niederhafner – Jáchym Jungwirth, Coufal
2
Branky a nahrávky: 5. Bareš (Daníček, Senčák), 18. Hauser (Samson), 42. Bareš (Daníček, Senčák), 56. Fábry (F. Novák, Hauser), 59. Hauser (Samson) – 7. Katolický (Báťa, Číhal), 27. Vandas (Peš, Chlubna). Rozhodčí: Sýkora, Kosnar - Jurak, Maňák. Vyloučení: 5:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 113. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 5:2.

Průběh utkání

Po aktivním, avšak vyrovnaném začátku se dostali do vedení Pražané. V páté minutě vyšel Spartě atak zprava po vhazování a Albert Bareš prostrčil odražený kotouč pod Cinkovy betony těsně za brankovou čáru.

Jihlavští se ale nevzdali a odměnou jim byla využitá dvojnásobná přesilovka. Křižnou přihrávku z levého kruhu na hranici pravého vystihl Šimon Katolický a umístil ihned hrací předmět k bližší tyčce Vedralovy klece.

Domácí tým měl postupně stále více ze hry, naproti tomu Dukla vystupovala dopředu v občasných brejcích proti sparťanské svatyni. I těmi ale celek z Vysočiny dokázal Pražanům několikrát výrazně zavařit.

Náskok si ovšem znovu vybojovala Sparta. Petr Hauser si najel do pravého kruhu, odkud napasoval puk pod víko branky Davida Cinky. Jihlavským nevyšel ani tlak v závěru úvodní dvacetiminutovky, proto před startem té druhé museli dohánět ztrátu jednoho gólu.

Prostřední periodu rozehrála lépe Dukla, která se držela v útočném pásmu, byť ke střeleckému zakončení se příliš nedostávala. To se prolomilo až v 27. minutě, kdy si Tomáš Vandas obkroužil útočné pásmo a z vnější hranice pravého kruhu napálil obloukem puk pod víko branky Pražanů.

Sparťany ovšem inkasovaný gól evidentně probudil a Jihlavští se museli více snažit, aby se dostali dopředu. Přesto šancí neubývalo, jen těsně minul odkrytou branku Šimon Katolický, nápor na klec domácích se vytvořil po střele Rostislava Noska a opakovaným snahám o dorážku.

Oboustranně velmi aktivní hokej tedy další gólovou příležitost nepřinesl. Nejprve doslova na poslední chvíli polapil dvě gólovky domácího týmu David Cinka, následně v poslední minutě odolal Šimon Vedral salvě jihlavských střel. Po druhé třetině tedy zůstal stav 2:2.

V obdobném duchu začalo i závěrečné dějství. Nejdříve vytvořil zmatek před sparťanskou branku Tobias Chlubna, jemuž ovšem dvě střely nevyšly. Bezprostředně poté umístil kotouč za Cinkova záda z rychlého brejku Albert Bareš a vrátil Pražanům vedení.

Domácí tým tak převzal řízení herního kormidla, byť mnohokrát narážel na Cinkův útes v brankovišti. Naproti tomu Dukla vytahovala hru pomocí brejků z vlastní třetiny na opačnou stranu ledové plochy. Velkou šanci měl Hynek Peš, který zavezl kotouč až před Vedralovu branku. Zakončení mu ale už nevyšlo, stejně tak následná dorážka Jakuba Modla.

Snaha Jihlavských byla značná, ovšem ani nápor ze strany domácí Sparty příliš neustával. Šance se Dukle naskytla díky početní výhodě, přestože je v ní srážela vlastní nepřesnost. Navíc ještě sedm vteřin před jejím koncem došlo k vyloučení na jihlavské straně a tým z Vysočiny se naopak musel bránit.

Pražanům už ale přesilovka vyšla. Přihrávku zpoza brankoviště napasoval z první do odkrytého prostoru u bližší tyče Andrej Fábry a domácí tým zvýšil odstup na dva góly.

Dukla se ani v posledních chvílích nevzdávala a stále se snažila s výsledkem cokoliv udělat. Tři minuty před koncem si vybrala oddechový čas, po kterém zkusila powerplay se šesti hráči v poli. Sparťanská obrana si ale dokázala svůj vymezený prostor ohlídat a 90 vteřin před koncem dopravil kotouč do prázdné branky Petr Hauser. Junioři Dukly tedy zabojují o první vítězství ve čtvrtfinálové sérii už zítra, znovu na ledě pražské Sportovní haly Fortuna.

Ohlasy trenérů

Tomáš Netík (HC Sparta Praha): Pro nás to byl velmi náročný zápas, obzvlášť po té delší pauze, Jihlava měla alespoň to předkolo. První zápasy bývají ošemetné. Rozjezd nebyl z naší strany úplně špatný, ale nervózní, urputný, potom jsme ale dali góly. Jsme rádi, že jsme vyhráli a máme bod.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Myslím, že jsme podali slušný výkon. Bohužel rozhodly detaily, dostali jsme trochu smolný gól na 2:3. Samozřejmě, všechny góly pro nás nebyly úplně šťastné. První jsme si tečovali sami. Kluky jsem ale pochválil. Sparta má první bod, ovšem věřím, že zítra si odsud odvezeme výhru a série půjde do Jihlavy za vyrovnaného stavu.