Ohlédnutí za prvním domácím zápasem: Dukla poděkovala zachráncům života originálním uměleckým dílem

11.09.2018 / Tomáš Lysý

Již deset let trvá neporazitelnost Dukly v úvodních domácích zápasech nové sezony. Nyní byl prvním soupeřem jihlavských hokejistů na Horáckém zimním stadionu celek Motoru České Budějovice, kterého červenožlutí vyprovodili debaklem 7:0. Zápas přinesl zajímavý děj na ledě i mimo led. Nejprve se děkovalo za záchranu lidského života hráče juniorského týmu Dukly, kterého perfektním jednáním zachránil zdravotník Metoděj Renza s trenéry Karlem Nekvasilem a Viktorem Ujčíkem a zaslouženě se dočkali aplausu téměř čtyř tisíc lidí. Ti vytvořili výbornou atmosféru, umocněnou tím, že jihlavští hokejisté šlapali jak dobře namazaný stroj. Matěj Pekr nasázel hattrick, který věnoval nahorů k nebesům zesnulé kamarádce. Niklas Lundström si v prvním celém utkání za Duklu a před domácím publikem připsal nulu a začíná se učit děkovačku. Podívejte se na naše ohlédnutí.

V rámci pondělního zápasu s Českými Budějovicemi poděkovala Dukla Jihlava třem aktérům za záchranu života hráče juniorského týmu. Ocenění mělo podobu maskota Dukly ježka JD, který drží puk, kde je vyraženo datum a hodina dramatické chvíle a křivka znázorňující srdeční tep. JD má přitom tradiční hokejovou brankářskou výbavu, betony, lapačku a vyrážečku. Celé dílko je z keramiky, konkrétně z dílny Roberta a Veroniky Vanya z Brtnice.

„Chtěli jsme, aby zvolený materiál vyjadřoval křehkost lidského života, a přitom výsledná podoba měla blízko k hokeji a Dukle. Oslovení autoři dle našeho názoru hned na začátku vystihli náš záměr a jsme s výslednou podobou moc spokojeni,“ komentuje ocenění jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Keramická dílny Vanya nabízí především výrobky lité do forem, například svícny, ozdobné aromalampy, anděly, nebo věšáky. Vznik ocenění komentoval sám autor Robert Vanya takto: „Líbil se nám samotný skutek. Záchrana lidského života a potřeba poděkovat za ni. Bylo jasné, že ocenění musí mít v sobě zakomponovaný hokejový motiv a symbol srdce, o které tady šlo především. Základem bylo vyrobit prvního ježka, takzvaný model. Na něj se vytvořila forma a dále se pak odlily další kusy, které se ale musely domodelovat. Proto je každý ježek svým způsobem originál.“

Už s oceněním v ruce vyjádřil respekt „amatérským záchranářům“ ředitel Nemocnice Jihlava MUDr. Lukáš Velev, který ocenil rozhodnost i připravenost trenérů Ujčíka a Nekvasila. V krátké řeči upozornil, že obecné informace z různých školení nedokáže využít každý a že rychlost a správné provedení masáže srdce jednoznačně mladému hráči zachránili život.

Bedřich Ščerban byl při slavnostním aktu ve dvojroli, jako jednatel klubu předával „keramického ježka“ a byl pověřen i Českým hokejem, aby všem účastníkům poděkoval a za „svaz“ předal luxusní kožené bundy, kopie připomínající oděv mistrů z MS v roce 1972.

Ve fotogalerii na webu Dukly nebo níže v odkazu na Facebook klubu se můžete seznámit se vznikem ocenění. Na webu https://www.keramikaeshop.cz/ s tvorbou a nabídkou autorů ocenění.

Slavnostní ceremoniál – poděkování za záchranu lidského života

Sympatický zdravotník Metoděj Renza, jenž měl hlavní podíl na záchraně lidského života, se ceremoniálu nemohl zúčastnit. Cena mu tak byla předána s předstihem pár dnů v kanceláři jednatele Dukly Jihlava Bedřicha Ščerbana. Student 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy totiž dnes (11.9.2018) skládá obtížnou zkoušku, na kterou se chtěl plně koncentrovat. Tádo, díky!

Foto: Tomáš Lysý

Útočník Dukly Jihlava po zápasu přiznal, že hattrick věnoval své nedávno zesnulé kamarádce. Bylo to vidět krátce po vstřelení jeho třetího gólu (viz. video níže). Přijel na středový kruh a zvedl hlavu a ruce k nebesům. Sport a potažmo hokej je sice krásný, ale proti těžkým životním trablům někdy nepodstatný…

Pozápasové děkování stálo za to. Výsledek 7:0, navíc proti silnému soupeři, Horácký zimní stadion dlouho nepamatuje. Nebylo se čemu divit, že lidí aplaudovali dlouho před koncem zápasu a poslední minutu tleskali Dukle ve stoje.

Pozápasové ohlasy si tak vůbec poprvé mohl užít i švédský gólman Niklas Lundström. A ukázal, že mu pobyt před kamerou rozhodně není cizí. Nejprve uhýbal před ostrým přisvětlením, poté pracovníky marketingu zkoušel, zda bude lepší mít snapback s kšiltem vzad nebo vpřed.