Podaří se napotřetí Dukle venku vyhrát? Čeká ji Kladno

19.09.2018 / Tomáš Kalas

Dvě výhry, dvě prohry. Obě výhry přišly doma, obě prohry venku. Dukla bude toto rozhodně chtíti změnit. Nečeká ji ale dnes vůbec nic lehkého. Od 18:00 se představí na ledě kladenských Rytířů, kteří se postupem do extraligy stejně jako Jihlava netají. Jihlava pojede do středních Čech naladěna domácí demolicí Kadaně 7:0, Kladno zase klidnou výhrou 6:3 v Benátkách. Zůstane Kladno i nadále po 60 minutách neporaženo, nebo si Dukla připíše první výhru venku v této sezoně? Vše se odkryje na kladenském stadionu v 18:00.

Středeční soupeř: Rytíři Kladno

Historie klubu

V listopadu roku 1924 dostala parta nadšenců nápad na založení hokejového oddílu. Zřejmě nemohli tušit, jak se dostanou Rytíři o půl století později na absolutní československý hokejový vrchol. Cesta z úplného dna na absolutní vrchol trvala 35 let. V roce 1959 hráči tehdejšího SONP Kladno mohli poprvé slavit, když v Praze zvedli pohár nad hlavu a přerušili nadvládu brněnské Rudé hvězdy. Proč v Praze? Kladenský zimní stadion totiž procházel tou dobou rekonstrukcí, respektive zastřešením, proto se muselo finále odehrát na pražské Štvanici.

Největší slávu ale zažívali hokejisté s paní Poldi na prsou v letech sedmdesátých. Slavná generace okolo Nového, Kaberleho, Nováka, či Pospíšila slavila hned pětkrát ze šesti let (1975, 1976, 1977, 1978, 1980). Toto období je nazýváno jako Zlatá pětiletka. Za zmínku stojí taktéž zámořská mise Poldi, když se s porážkou z ledu poroučelo Chicago a Toronto, remízu si odnesly oba celky po utkání s New York Rangers, porazit Kladno dokázal jenom Cleveland. Klub byl tehdy na absolutním vrcholu, pravidelně dodával do reprezentace většinu hráčů.

Osmdesátá léta ale nebyla tak veselá. Mnoho talentovaných hráčů zkoušelo štěstí za hranicemi, což mělo za následek v roce 1983 sestup z extraligy. Po dvou letech sice následoval návrat, jenže hned na to sestup. Rok 1987 znamenal návrat na dlouhou dobu do nejvyšší soutěže, navíc se dařilo i v mládežnických kategoriích, příkladem budiž Jaromír Jágr, který šel v roce 1990 do zahraničí a nastartoval svoji kariéru.

Mezi lety 1993 - 1995 se mluvilo o Kladnu jako největším favoritovi. Důvodem tomu byla legendární Blue-line ve složení Pavel Patera, Martin Procházka, Otakar Vejvoda. Útočná smršť ale nevedla k sedmému titulu. Stopku mu poprvé vystavila překvapivě Olomouc, o sezonu později Vsetín. Po tomto období ale začaly přicházet problémy finanční. Tehdejší ředitel Poldi, Vladimír Stehlík, byl jedním z těch, kdo poslal mocné ocelárny do krachu, tím se i zmenšovala podpora hokeje. Zmenšovala se až natolik, že se začal tým rozpadat. Nakonec se spasitelem stal Jaromír Jágr starší, který se postavil do čela klubu a zachránil ho od krachu.

Mocnou podporu Poldi se ale napodobit nedokázalo a v roce 2002 se muselo Kladno poroučet po 15 letech do první ligy, celkově potřetí. To ale vůbec nevadilo, za rok se „Kladýnko“ vrátilo zpět mezi elitu a okusilo dvakrát čtvrtfinále play-off. Do sezony 2011/2012 vstupoval tým s novým názvem, Rytíři Kladno. První dvě sezony hráli Rytíři v první desítce, druhá sezona byla navíc umocněna o výluku v NHL a návrat legend zpět do Kladna. O to víc mohl pak bolet Kladenské pád do WSM Ligy v sezoně 2013/2014. Loni se dokonce Kladenští přes Motor do baráže prokousali, s 13 body ale skončili na posledním místě.
Zdroj: rytirikladno.cz

Kde Kladno hraje?

V roce 1949 byl otevřen na jižním okraji města zimní stadion, který byl o deset let později zastřešen. Oprava střechy proběhla v roce 2014, kdy statik doporučil přerušení provozu. Na větší opravu se stejně jako v Jihlavě stále čeká. Jeho kapacita je 5200 diváků a je jedním z nejstarších v republice. Zdroj: web Rytířů Kladno

Soupiska týmu

Největší hvězdou týmu je bezpochyby Jaromír Jágr. Ten sice doposud do žádného utkání nezasáhl, ale figuruje na soupisce a je reálné, že by již dnes mohl nastoupit. Dalším zvučným jménem je Petr Vampola. Bývalý reprezentant a mistr světa z roku 2010 přišel do Kladna již jako „hokejový důchodce“. Po fiasku v Motoru totiž ukončil kariéru, Jágr ho ale ještě přemluvil na návrat k hokeji a příchod do středních Čech. V útoku nesmíme opomenout ani Adama Kubíka nebo Tomáše Kauta.

Obranná fáze působí velice silně. Do týmu před sezonou přišel z Mladé Boleslavi miláček jihlavských fanoušků Jiří Říha, zanedlouho následovaný Brandonem Nashem. V obraně Kladna se tak potkávají dva rekordmani. Zatímco Nash v roce 2015/2016 jako obránce udělal celkem 43 bodů, Říha jich o sezonu později v Dukle nasbíral 53! Brankařský post je výsada Lukáše Cikánka, který po minulou sezonu předváděl dobré výkony.

Soupiska Kladna
Realizační tým Kladna

Příprava a poslední zápas Kladna

V přípravě sehrálo Kladno hned deset utkání! V nich si našlo prostor na dva exotičtější soupeře, jihlavským známý Kokšetau Rytíři porazili 2:1 v nájezdech, další tým z Kazachstánu Karagandy ale bral výhru 2:1. Nechybělo ani repete loňské baráže, dvojzápas s Litvínovem ale dopadl pro Kladenské celkovým skórem 1:8 (1:3 a 0:5). Další dvojzápas s Ústím dopadl dvakrát 6:4, pokaždé se radoval jiný tým. Skalp Kladna si připsaly i Litoměřice, doma i venku vyhrály 2:1. Generálku na ligu sehrálo Kladno v Karlových Varech a prohrálo 2:6.

Poslední utkání čekalo Rytíře v Benátkách nad Jizerou. Během úvodních pěti minut vedli hosté sice 3:0 a nic nevypadalo na drama, ve druhé třetině ale přišel menší kolaps a Benátky se dotáhly na rozdíl jediného gólu. Kladno ale přidalo dvě závěrečné trefy a nakonec bralo výhru 6:3, stále tak v soutěži neprohrálo za tři body.

4. kolo Chance Ligy, sobota 15. září 2018: HC Benátky nad Jizerou – Rytíři Kladno 3:6 (1:3, 2:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 16. Duda (Zachar), 31. Husa (Niko, Mikyska), 33. Průžek (Najman) – 2. Kubík (Říha), 3. Hajný (Zajíc, Zikmund), 5. Kubík (Machač, Říha), 27. Strnad (Machač, Vildumetz), 40. Machač, 55. Vampola (Kružík, Strnad). Rozhodčí: Kašík, Vokřál – Bosák, Kotlík. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:3. Diváci: 811. Střely na branku: 29:35.

Sestava Kladna: Cikánek – Nash, Svedlund, Říha, Hořava, Zelingr, Kehar, Zajíc – Jelínek, Vampola, Kubík – Kružík, Filip, Redlich – Vildumetz, Machač, Strnad – Hajný, Zikmund, Š. Bláha.

Statistické okénko

Poslední vzájemný zápas

Jedenácté dějství baráže o extraligu svedlo celky Kladna a Jihlavy. A byl to pořádně důležitý zápas. Pokud by chtěl jeden z týmů pomýšlet na postup, respektive udržení extraligy, musel vyhrát za tři body. Do vedení se dostali hosté během první třetiny, když se prosadil Lukáš Anděl. Domácí celek stihl během druhé části srovnat krok, ale poslední slovo měli hráči Dukly. Tři minuty před koncem poslal svěřence Petra Vlka do vedení Richard Diviš. Dukla sice zvítězila na ledě Kladna těsně 2:1, ale díky remíze Varů s Litvínovem jí extraliga utekla o bod.

Branky a nahrávky: 31. Lenďák (Repe, Tůma) – 15. Anděl, 57. Diviš (Straka). Rozhodčí: Hodek, Šír – Frodl, Lhotský. Vyloučení: 2:5, navíc M. Hořava (KLA) 10 min. + do konce utkání. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4555. Střely na branku: 16:21. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Pavel Patera (Rytíři Kladno): Byl to boj, čemuž nahrálo i počasí venku a kvalita ledu byla horší. My i Jihlava jsme si za tím šli, hodnotí se to těžko. Dostali jsme gól tři čtyři minuty před koncem a bylo to o tom, kdo dá rozhodující branku. Byla to Dukla a my jsme venku. Myslím si, že pro kluky je baráž výborná zkušenost. Dostali jsme se do ní a skoro až do posledního dne jsme bojovali o postup, snad si z toho vezmou ponaučení.

František Zeman (Dukla Jihlava): Byli jsme si vědomi důležitosti utkání a tomu jsme podřídili všechno. Jsem rád, že se nám podařilo zápas na Kladně ukopat, i když to nebylo jednoduché a myslím si, že oba mančafty předváděly výborný hokej dopředu i dozadu. Lidi, kteří přišli, museli být i přesto, že domácí prohráli, spokojení.

5. kolo Chance Ligy 2018/2019, středa 19. září

Předehrávka 17.9.2018: Slovan Ústí nad Labem – VHK ROBE Vsetín 7:3
SK Horácká Slavia Třebíč – HC RT TORRAX Poruba 2011 (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov – HC ZUBR Přerov (18:00)
SK Trhači Kadaň – HC Slavia Praha (18:00)
Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava (18:00) - vstupenky zde
AZ RESIDOMO Havířov – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Frýdek Místek (18:00)

Dohrávka 2. kola, 18.9.2018: Slovan Ústí nad Labem - HC Frýdek-Místek 1:2

6. kolo Chance Ligy 2018/2019, sobota 22. září

HC RT TORAX Poruba 2011 - HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Benátky nad Jizerou - Slovan Ústí nad Labem (17:00)
HC Slavia Praha - Rytíři Kladno (17:00)
HC ZUBR Přerov - SK Trhači Kadaň (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
VHK ROBE Vsetín - SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC Dukla Jihlava - AZ RESIDOMO Havířov (17:30) - vstupenky zde

Tabulka Chance Ligy 2018-2019 po 4. kole:



×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava