Druhý zápas ve třech dnech. Dukla cestuje do dalekého Ústí nad Labem

23.09.2018 / Tomáš Kalas

Na poslední zápas je potřeba co nejrychleji zapomenout a upnout se k dalším utkáním. Dukla doma poprvé nezvládla vytěžit tři body, tentokrát si je domů odvezl Havířov v čele s Filipem Semanem po výhře 3:1. Daleká cesta domů na Havířov tedy čekala v sobotu, v pondělí bude mít před sebou cestu zase Dukla. Od stadionu ke stadionu 223 kilometrů, soupeřem bude od 18:00 Slovan Ústí nad Labem. Povede se Jihlavským odčinit domácí porážku a naladit se dobře na středeční souboj s Třebíčí?

PONDĚLNÍ SOUPEŘ: HC Slovan Ústí nad Labem

Historie klubu

Klub samotný vznikl v roce 1963 po zániku původního městského klubu TJ Chemička. Nový název Slovan NV přinesl sezonu strávenou v krajském přeboru, v jehož finále porazil Slovan svého velkého konkurenta z Chomutova a hrál kvalifikaci o 2. ligu, kde ale porazil pouze Chotěboř 7:2. Reorganizace ale přinesla postup do tehdejší 1. ČNHL a mezi lety 1979 - 1983 byl Slovan ve skupině A na úplném vrcholu, když třikrát vyhrál celou soutěž a jednou skončil druhý. Další sezony však nebyly již tak úspěšné a vše vyvrcholilo pádem do 2. ČHNL během ročníku 1987/1988. Zpět do první ligy se Ústečané vrátili až po rozpadu federace, tedy v roce 1993. Hned první sezonu se dostali až do semifinále, tam ale nestačili na Vsetín. Každou další sezonu šli o jeden stupeň v play-off níže, až vše vyvrcholilo pádem zpět do druhé ligy na tři sezony.

Od nového milénia ale Slovan v první lize nechybí, V sezoně 2002/2003 byl klub přejmenován na HC Slovan Ústečtí Lvi. O pět let později se Ústí dočkalo výhry ligy podruhé za dva roky, když přetlačilo v severočeském souboji Chomutov 3:2 na zápasy. Vzhledem k tomu, že v této sezoně odpadla baráž, postoupil klub poprvé ve své historii do extraligy. V té však skončil na posledním místě a po prohře v baráži s BK Mladá Boleslav následoval opět pád do 1. ligy.

Tu sice Slovan opět opanoval, ale baráž proti Boleslavi skončila jasným výsledkem 0:4 na zápasy. I další rok se pokusil o hru v baráži, ale tentokrát podlehl tehdejšímu KLH Chomutov ve finále 4:3 na zápasy. V sezoně 2010/2011 rozmetal ve finále Chomutov 4:0 na zápasy a byl po dvou letech opět v baráži s neoblíbeným týmem BK Mladá Boleslav. V prvním zápase Ústečtí zvítězili 4:0 na ledě Boleslavi, pak ale 3x podlehli (1x venku, 2x doma), nutné říct, že v obou domácích duelech měli velkou smůlu. Sérii se jim však vítězstvím v Boleslavi a následně doma povedlo dotáhnout do sedmého duelu, který však prohráli poměrem 1:4, a proto se extraligy ve městě Ústí nad Labem ani v sezoně 2011/2012 nedočkali. Doposud poslední úspěch zaznamenali hráči od chemičky v ročníku 2015/2016, když přešli přes Kladno ve čtvrtfinále první ligy, stopku jim ale v semifinále vystavila Dukla a od té doby Slovan na větší úspěch jenom čeká.
Zdroj: Wikipedia, HC Slovan Ústí nad Labem

Kde Slovan hraje?

Nedaleko od městského fotbalového stadionu a kousek od Masarykovy nemocnice stojí v místní části Klíše zimní stadion. Ten byl s kapacitou 6500 míst otevřen 7. listopadu 1956 a prošel několika rekonstrukcemi. Poslední přišla v roce 2010, zároveň se i stadion dočkal multifunkční kostky nad ledem. Do arény zavítal v roce 2007 a 2016 český hokejový výběr, aby zde sehrál v obou případech souboj se sousedy z Německa. Zdroj: Miroslav Solař

Soupiska týmu

Asi nejlepším příchodem před sezonou je návrat Daniela Vrdlovce. Ten se po opětovném návratu s Energií vrátil do mateřského Ústí a Slovan tak získal devátého nejproduktivnějšího hráče uplynulé sezony (15+27). Odchody jsou ale pro Ústí poměrné citelné. David Bernad v minulé sezoně zvládl 28 bodů, od příští sezony ale bude hájit barvy Mladé Boleslavi. Vladimír Brož naopak přestupuje do Třebíče.

V čem si ale Severočeši mohou libovat, to jsou centři jednotlivých útoků. Dokázali totiž udržet v týmu Jaroslava Roubíka. Oslavil sice 41. narozeniny, přesto ale tým dokáže táhnout dopředu a předávat mladším hráčům mnoho zkušeností. Kromě zmíněného Daniela Vrdlovce to je pak ještě Milan Davídek, který sice nedostal mnoho prostoru v Karlových Varech, ale má určitě co nabídnout. Něco se může čekat i od Australana Kaleho Costy, který v extralize mladšího dorostu měl průměr téměř gól na zápas. Otázkou je, zda dostane šanci v A-týmu. Ten vedou trenéři Jan Čaloun a Vladimír Machulda. Pro Čalouna se bude jednat o první sezonu na lavičce seniorského týmu. Čerpat může z úžasné hráčské kariéry, byl jedním z členů zlaté naganské party.

Soupiska Slovanu
Realizační tým Slovanu

Příprava a poslední zápasy Slovanu

Přípravu měli Ústečané velice dobrou, z devíti utkání prohráli pouze tři, z čehož dvě až v samotném konci přípravy. Dokázali doma přehrát Kladno díky parádnímu finiši ve třetí třetině poměrem 6:4, poradili si i v derby s Děčínem 7:1. Rytíři ale porážku z domácího utkání Slovanu vrátili v odvetě, kterou vyhráli stejným výsledkem, tj. 6:4. Třemi zahraničními soupeři byli lausitzské Lišky, Lední medvědi ze Zell am See a Drážďany. U prvních dvou týmů se Ústí radovalo z výhry, Drážďany ale uštědřily Ústí porážku 1:2. Generálka na sezonu Ústí ale nevyšla, když prohrálo v Litvínově 2:6.

Jakoby to Severočechy poznamenalo a první výhry se dočkali až ve čtvrtém kole. Domácí vstup do sezony sice vycházel dobře, nad Třebíčí vedli domácí 2:1, hosté ale otočili skóre na 2:3. V poslední třetině ale dokázal Slovan srovnat a poslat do utkání do samostatných nájezdů, kde Třebíč byla lepší a brala dva body po výhře 4:3. Derby s Litoměřicemi tak mohlo posloužit jako restart, avšak nestalo se tak a druhá třetina rozhodla o prohře 1:6. Napotřetí se nepovedlo ani vyhrát v rozjeté Porubě, která vstřelila čtyři góly ve druhé třetině a rozhodla o výhře 7:3. Ten samý výsledek se však udál v pondělním 5. kole proti Vsetínu, když Ústí položilo základ výhře díky první třetině, kterou vyhrálo 3:0, zápas poté domácí dovedli do tříbodového konce. Hned druhý den čekalo Ústečany odložené utkání proti Frýdku-Místku, který bral těsnou výhru 2:1. Poslední utkání v Benátkách nad Jizerou ale mělo jasný scénář, Slovan bral výhru 7:2 a okupuje tak 10. místo tabulky.

Poslední zápas Ústí nad Labem

6. kolo Chance Ligy, sobota 22. září 2018: HC Benátky nad Jizerou - HC Slovan Ústí nad Labem 2:7 (2:2, 0:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 3. T. Hanousek (Jeník, Duda), 6. M. Zachar (Najman, Bittner) – 2. Vrdlovec (L. Volf), 14. Melka (Tůma, Vágner), 27. Roubík (Melka, Groh), 29. Melka (Roubík, Tůma), 31. Tůma (Melka, Roubík), 45. T. Jandus (M. Jandus, Březák), 45. Tůma (Látal). Rozhodčí: Barek, Skopal – Doležal, Měkýš. Vyloučení: 7:10. Využití: 1:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 202. Střely na branku: 31:29. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:7

Sestava Slovanu: Groh – Látal, M. Vágner, Weinhold, Zukal, M. Jandus, Březák, Mert – Tůma, Roubík, Melka – J. Havel, Vrdlovec, L. Volf – Jícha, Krliš, Chrpa – Pšenička, T. Jandus.

Poslední vzájemný zápas:

43. kolo WSM Ligy 2016/2017: HC Slovan Ústí nad Labem – HC Dukla Jihlava 5:6 po prodl.
Branky a nahrávky: 16. Roubík (Kasík, Doležal), 27. Vrdlovec (Zdvořáček, Moskal), 28. Dalecký (Brož, Poulíček), 34. Roubík (Bernad), 51. Roubík (Doležal) – 30. Jiránek (Bilčík, Diviš), 34. Čachotský (Říha, Jergl), 38. Čachotský (Říha, Hubáček), 54. Protasenja (Danišovský, Seman), 59. Jergl (Bilčík, Hubáček), 62. Říha (Březina). Rozhodčí: Luczków, Würtherle – Bosák, Kajínek. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1097. Střely na branku: 32:44. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:3, 5:3, 5:6.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Dnes to bylo trochu divoké. Pro nás jsou dva body dobré, vzhledem k tomu v jaké jsme zdravotní konstelaci. Dostali jsme dost laciných a zbytečných branek. Na druhou stranu ale kluci ukázali vůli a morálku. Dokázali se vrátit do zápasu a ten druhý bod vyhrát, takže v tomto směru jsme rozhodně spokojení. Další věc je samozřejmě zranění Tomáše Čachotského, to je pro nás komplikace před play off, ale věřím, že bude v pořádku.

Tomáš Mareš (HC Slovan Ústí nad Labem): Věděli jsme, že přijede Jihlava, která je nejlepším týmem druhé poloviny soutěže, kdy z dvaceti čtyř zápasů pouze dvakrát prohrála. Utkání jsme měli perfektně rozehrané. Vedli jsme 3:0 a následně 5:3, ale body jsme ztratili hrozným způsobem. Zápas musíme dohrát na výhru až do konce. V závěru jsme vedli o dva góly, začali jsme dělat hrozné chyby a následně i chybu v prodloužení. To nás stálo body, které teď potřebujeme a budeme je muset dovést v pondělí z Třebíče.

7. kolo Chance Ligy 2018/2019, pondělí 24. září

SK Horácká Slavia Třebíč – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
SK Trhači Kadaň – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
Rytíři Kladno – HC ZUBR Přerov (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov – HC Slavia Praha (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Stadion Litoměřice – VHK ROBE Vsetín (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC RT TORRAX Poruba 2011 (18:00)

8. kolo Chance Ligy, středa 26. září 2019

VHK ROBE Vsetín - HC Frýdek Místek (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Dukla Jihlava - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30) - vstupenky zde
ČEZ Motor České Budějovice - Rytíři Kladno (17:30)
HC Slavia Praha - HC Slovan Ústí nad Labem (18:00)
HC ZUBR Přerov - AZ RESIDOMO Havířov (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - SK Trhači Kadaň (18:00)

Tabulka Chance Ligy 2018-2019 po 6. kole: